Hazar'ı Yormayalım
Hep aynı şairlerin katılması ve kendini tekrar eden bir faaliyete dönüşmesi sebebiyle halkın çok fazla ilgi göstermediği Hazar Şiir Akşamları uzun bir aradan sonra yeniden düzenlenecek.
Elazığ Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Kitap fuarına denk getirilip aradan çıkartılmak düşüncesi ile hayata geçirilecek Hazar Şiir Akşamları ile ilgili basın açıklaması ise evlere şenlik.
Bu yazının yazıldığı saate kadar hangi şairlerin katılacağı açıklanmayan, buna dair herhangi bir görsel verilmediği için basın kuruluşlarının zorunlu olarak Vali Muammer Erol’un bulunduğu bir görselle haberi kamuoyuna duyurması olaya ne kadar ciddiyetle yaklaşıldığının da göstergesi.
“Fuar arası şiir” kabilinden alelacele düzenlenen 25. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının Kazak Şair “Abay Kunanbay” anısına düzenlenmesi de apayrı bir tartışma konusu.
Vali Muammer Erol döneminde ve bizzat kendi itirazı ve teklifi ile bu ayıp giderilmiş, ilk kez yüzümüzü bizden şairlere döndürerek etkinlik Necip Fazıl anısına düzenlenmişti. Sonrasında da Mehmet Akif Ersoy gibi bir şairimizi 20 yıl sonra hatırlayan etkinlik düzenleyicileri, bu yıl da yine Kazak bir şairi hatırlatmayı bu şehre uygun görmüşler. Şair Abay’a yok bir sözümüz ama yok mu bizim şairlerimiz demeden edemiyoruz.
Şiirleri dillerde olan Cahit Sıtkı, İlhan Selçuk, Can Yücel, Sezai Karakoç, Ziya Gökalp, Edip Canseven, Orhan Veli, Cemal Süreyya, Özdemir Asaf, İsmet Özel, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Akif İnan gibi bizi ve Anadolu insanını mısralara döken şairlerimizi yok sayıp başka diyarlara uçmak kompleksi neyin nesi?
Görünen o ki Belediyenin Kitap Fuarına "eklenti" biçiminde baştan savuşturmak kabilinde olan Hazar Şiir Akşamları bu yıl da beklenen ilgiyi görmeye namzet bir etkinlikten çok uzak kalacak.
Yapmış olmak için yapılan, üzerinde kafa yorulmayan, emek harcanmayan, paket programlara tav olunup bunu etkinlik hanesine artı olarak yazdırmak isteyen bazı zihniyetlerle bu şehir nereye kadar yol alacak. Lütfen artık Hazar’ı da bizi de yormayın beyler. Bu ülkenin şairlerine, değerlerine dönün ki yeni ve genç nesil kendi şairlerinin büyüklüğünü görsünler ve onlar gibi olmanın hayalini kursunlar.