Hazar Gölü İlgi Bekliyor

Hazar Gölü etrafında bırakılan çöplerin çevre kirliliği yanında insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğini dile getiren Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, bu problemin giderilmesi amacıyla İŞKUR ile diğer ilgili kurumlardan destek beklediklerini ifade etti.

Hazar Gölü İlgi Bekliyor

Elazığ'ın önemli turizm merkezlerinden biri olan Hazar Gölü ve çevresi, tatilci ve piknikçilerin sıklıkla kullandıkları mekân olma konumunu koruyor. Mekânın nezihliği ve halkın ilgi odağı olmasına rağmen bu bölgede piknik yapan insanların bıraktığı çöpler, ciddi bir kirliliğe sebep oluyor.

Yaklaşık 22 kilometre uzunluğa ve 6 kilometre genişliğe sahip Hazar Gölü, her yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Hazar Gölü, her kesimden insanın ilgisini çekerken, bazı insanların sorumsuzca davranışı nedeniyle de zor durumda kalıyor.

Hazar Gölü İlgi Bekliyor

SORUMSUZLUK VE ÇEVREYE DUYARSIZLIK

Özellikle Diyarbakır, Malatya, Bingöl, Tunceli, Bitlis, Mardin ve Batman başta olmak üzere çevre illerdeki vatandaşlar, denize uzak olmaları nedeniyle Hazar Gölü’nü tercih ediyor. İki ada ve saklı kenti bulunan Hazar Gölü çevresi, apart otel, kamp çadır alanları bulunmasına rağmen, çevreye gelişigüzel bırakılan çöpler nedeniyle tepki çekiyor.

GÖRÜNTÜLER HAZAR GÖLÜNE YAKIŞMIYOR

Bölge halkı, yaşanan çevre kirliliğinin sebebini göle günübirlik pikniğe gelen bazı vatandaşların sorumsuzca davranışlarından kaynaklandığını ifade ederken,  bazı piknikçilerin göl kenarını çöp yığınına dönüştürdüklerini, kötü kokulara ve çirkin görüntülere neden olduğunu söylediler.

Hazar Gölü İlgi Bekliyor

HER TÜRLÜ ÇÖP VAR

Elazığ’ın önemli turizm yerlerinden biri olan Hazar Gölünün kıyılarında her türlü çöp bulunuyor. Yiyecek ambalajları,  su damacanası, şişeler, çocuk bezleri, çam şişeler, metal içecek kutuları, plastik kaplar ve yiyecek atıklarıyla kirlenen göl kıyılarını gören yerli ve yabancı turistler sosyal medya hesaplarından bu kötü görüntüleri paylaşarak kirliliğe dikkat çekiyorlar.

BAŞKAN IRMAK’TAN UYARI

Yaşanan çevre kirliliği nedeniyle Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, “Kıyılarımız da bulunan çöpler, makine yardımı ile değil insan gücüyle temizleniyor. Bu nedenle çevre temizliği konusunda duyarlı olmamız lazım. Gölün büyük bir bölümü belediyemize ait. Yeterli personel ve ekipman olmadığı için bizler de zorlanıyoruz.” dedi.

Hazar Gölü İlgi Bekliyor

VATANDAŞLARIMIZ BİZE YARDIMCI OLMALI

Tatile gelen misafirlerden yardım ve duyarlılık beklediklerini ifade eden Başkan Irmak,“Her ne kadar nüfusumuz 4 bin 500 olsa da hafta sonu nüfusumuz 15-20 bin kişiyi buluyor.  Hafta sonu cumartesi ve pazar günleri 40-50 bin gibi bir turist ağırlıyoruz. Yıl bazında bir milyon civarında bir turist ağırlamamız söz konusu. Bazı misafirler de çöplerini çöp konteynerlerine atmadığı için biz de bunu beden gücü ile temizlemeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bize bu konuda yardımcı olursa, çöplerini konteynerlere bırakırsa, çevremiz daha temiz olur.” dedi.

PERSONEL DESTEĞİ İSTİYORUZ

Başkan Irmak, “Hep birlikte gölümüzü korumamız lazım. Çevreyi temizlememiz lazım. Hepimizin duyarlı olması lazım. Elazığ Valiliğinin, İş Kur programlarının ve Özel İdarenin bize daha fazla destek olması gerekiyor. Makine ve personel desteği olması lazım ki daha fazla hizmet verebilelim. Personel desteği için görüşmelerimiz oldu ama bu ekonomik tedbirlerden dolayı henüz bir sonuç çıkmadı. İş Kur programlarından bize biraz daha fazla personel ve destek verilirse ya da personel almaya yetki verirlerse bu temizlik işini daha rahat yaparız.” dedi.