HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ÇÖZÜM MERA REFORMUNDA!
Tamer ÖREN - Türkiye'de hayvancılığa verilen desteğin önemli olduğunu fakat bunun tek başına yeterli olamayacağını belirten Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal YILDIRIM ' Türkiye'de hayvancılığın gelişmesini istiyorsak meraları toplulaştırıp yetiştiricilere tahsis etmemiz gerekiyor' dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithal etin önüne geçmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Yeni projeyle birlikte merası ve ahırı olan yetiştiricilere 300 tane anaç koyun dağıtarak et ithal eden ülke konumunda ihraç eden bir ülke olmayı hedefliyor. Bakanlığın 300 koyun projesine yetiştiriciler, olumlu bakmanın yanı sıra bu desteğin tek başına yeterli olmayacağı yönünde görüş bildirttiler. Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal YILDIRIM konuyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Proje kapsamında Türkiye’de toplam bin 666 kişiye 300 koyun desteği verilmesi planlandığını söyleyen YILDIRIM “ Projenin ekonomiye katkısının büyük olacağını başarılı olacağını düşünüyorum. Mevcut kişilere verilecek yeni başlayan kimselere verilmeyecek. 300 küçükbaş olarak belirlenmesinin sebebi ise alan kişilerin bunu yan bir iş olarak değil direkt olarak geçimini bu koyunlarla sağlanması hedefleniyor. 300 önemli bir rakam, damızlık değerinin bin lira olduğunu düşünüldüğünde 300 bin liralık destek anlamına geliyor” diye konuştu.
Maaş bütün sürü sahiplerine verilmeli
Sadece 300 koyun desteği alacak kişilere maaş bağlanmasının yeterli olmadığını dile getiren YILDIRIM “ Maaş verileceğini bakan bey açıkladı ama; bunun olumsuz yan etkileri olacağını düşünüyorum. Örneğin; 500 koyunu olan adam devletten hiç destek alamayacak diğer taraftan sen 300 koyun vereceksin ve bir de maaş bağlayacaksın. O zaman bir adalet sağlamak için devletten destek almayanlara da vermeniz lazım. Bizi kimse yanlış anlamasın maaş verilmesine asla karşı değiliz sadece bu işle uğraşan herkese verilsin istiyoruz. Bakanlığın maaş konusun da yeterli çalışma yapılmadığını düşünüyorum.
Meralar düzelmeden hayvancılık gelişmez
Türkiye’de meraların ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden YILDIRIM “ Türkiye’nin bu konuda asıl yarası meralardan kaynaklanıyor. Mevcut işletmelerin en büyük sorunu mera, bu sorun giderilmeden çözüm bulmak çok zor. Öncelikle meralarımız dağınık bu meraların toplulaştırılması gerekiyor. Daha sonra sürü sahiplerine bunların tahsis edilmesi lazım. 1999 yılında mera yasası çıktı. Fakat tahsisler olmadığı için birçok sürü sahibi mağdur oldu. Siz devlet olarak istediğiniz kadar destek verin. O sürüyü besleyecek meranız yoksa asla ilerleyemezsiniz. Bu işin tek çözümü meralardan geçiyor. Küçükbaşın en büyük özelliği dağ başlarında herhangi bir aracın ulaşamadığı topraklardaki bitkileri, otları ekonomiye kazandırıyoruz. Bizim sorunumuzda burada bizim o bitkiye ulaşmamız gerekiyor. Burada da devletimize, bakanlığımıza düşen görev meraların reformlarla yetiştiriciye tahsis etmektir. İşte Türkiye’de hayvancılık o zaman kurtulur.
Yılda 100 lira koyun başına mera parası ödüyoruz
Yılın her mevsimi mera kiralayarak sürülerini otlatabildiklerini vurgulayan YILDIRIM “Bahar ayrı , yazın ayrı para ödüyoruz. Koyun başına yıl boyunca ödediğimiz mera parası ödüyoruz. Erzurum’da 15 bin hayvan için yazın 400 bin lira mera parası ödeyeceğiz. Bu çok ciddi bir meblağ. Bu meblağ maliyete yansıyacağı için doğal olarak et fiyatlarını da olumsuz etkileyecek.
300 koyun desteğinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin https://300koyun.tigem.gov.tr/ adresinden başvuru yapması gerekiyor.
Yetiştiricilerden istenen kriterler ise şöyle:
- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması