Hayvan hastanesi bölgeye hizmet veriyor
Ahmet Çöteli/FIRAT Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesi, bölgeye hizmet ediyor. Küçük, büyükbaş ve kanatlı gibi pekçok türe hizmet veren hastane bu yıl koronavirüs nedeniyle 9 bin hasta ağırladı.
Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nde 1970 yılında kurulan Veterinerlik Fakültesi'nde ilk olarak poliklinik şeklinde hizmet veren hayvan hastanesi, 1998 yılında şimdiki yerine taşınarak hastane statüsünde hizmet vermeye devam ediyor. Küçük hayvan, büyük hayvan ve kanatlı gibi pekçok türden hastaya ev sahipliği yapan hastane, başta çevre iller olmak üzere bölgeye hizmet veriyor. Gelişmiş laboratuvarı ve çeşitli cihazlarıyla hizmet veren hastane, bu yıl koronavirüs nedeniyle 9 bin hastayı ağırladı.
Vatandaşlardan Hüseyin Demirdağ, kedisinin 2 hafta önce 10. Kattan yere düştüğünü ve Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi'ne geldiğini belirterek, "Elazığ'da acil olarak açık olan tek yer burasıydı. Hocalarımız sağolsun çok yardımcı oldular. İlk müdahale yapılıp ilerleyen günlerde ameliyat oldu ve çok başarılı geçti. Bugün de dikişleri alındı. Şu an tamamen sağlıklı. Çok teşekkür ederiz, böyle bir hizmet birçok ilde maalesef yok. Bildiğim kadarıyla tomografi cihazı bulunan iki hayvan hastanesinden biri burası. Bu bizim için çok önemli çünkü ilk geldiğimiz anda iç kanama riski vardı. Gerekli müdahaleler burada yapıldı. Hocalarımız ve öğrenciler çok yardımcı oldular. Böylelikle kedim hayata tutundu"dedi.
Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Profesör Doktor Mehmet Cengiz Han, yaptığı açıklamada Veteriner Fakültesi'nin 1970 yılında kurulmasıyla hasta hizmetlerinin poliklinik şeklinde yapılmasının ardından 1998 yılında şu anki yerinde hastane olarak bölgeye hitap ettiğini söyledi. Hayvan hastanesinde 21 öğretim üyesi ve 10 araştırma görevlisi olduğunu dile getiren Başhekim Mehmet Cengiz Han, konuşmasına şöyle devam etti, "Sayımız çok az. Nöbet problemleri olabiliyor. İcap usulü çalışmak zorunda kalıyoruz. Hastanemiz bölgeye hitap ediyor. Çevre illerden hemen hemen her gün hastamız oluyor. Hastanemizde küçük hayvan kliniklerimiz, kanatlı ünitelerimiz, büyük hayvan ruminant ünitelerimiz bulunuyor. Her gün rutin olarak hocalarımız ve asistan arkadaşlarımızla buraya getirilen hastalarımız muayene edilip teşhisleri konuluyor. Triaj ünitemizde veteriner hekimimiz tarafından enfeksiyon hastalarının ayrımları yapılarak izolasyon ünitelerine gönderiliyor. Diğer hastalarımız kliniklere ve polikliniklere muayene edilip gönderiliyor. Yatışı gereken, tedavisi takip edilmesi gereken hastalarımız da hospitalizasyon ünitelerimizde yatırılıp rutin olarak visitleri koronavirüs döneminde devam etmek isteyen öğrencilerimizle birlikte yapılıp tedavileri bittikten sonra taburcu ediliyor. Tanı olarak biyokimya, kan analizleri ve dışkı muayeneleri yapılan gelişmiş bir laboratuvarımız var. Tomografi, röntgen, endoskopi, ultrason cihazlarımız var. Çeşitli kliniklerimiz, dahiliye, cerrahi, doğum anabilim dalları, ultrason muayeneleri, görüntüleme ve tanı yöntemlerini kullanarak tanılarını koyup, gerekli tedavilerini yapıyorlar. Yıllık olarak hasta sayımız 10-11 bini buluyor. Koronavirüs nedeniyle hasta sayımız bayağı düştü. Bu yıl 9 bin hastamız oldu"