HAVZA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Nisa Yılmaz/Elazığ' da özellikle son yıllarda ormanları korumak ve geliştirmek adına önemli çalışmalar yapılıyor, projeler yürütülüyor
Nisa Yılmaz/Elazığ’ da özellikle son yıllarda ormanları korumak ve geliştirmek adına önemli çalışmalar yapılıyor, projeler yürütülüyor. Orman yangınları ve doğa tahribatında meydana gelen zararların çoğunluğu beşeri faktör kaynaklı meydana geliyor. Ormanlara verilen zararı en aza indirgemek, ormanlık alanlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek, ormanları korumak ve geliştirmek adına çalışmalar yürüten Elazığ Orman Bölge Müdürü Polat, 2016- 2017 yılında gerçekleştirdikleri ve hala devam emekte olan projeleri hakkında bilgi verdi.
Polat, çocuklarında doğaya ve ormanlara karşı bilinçlendirilmesi için okullarda eğitim verildiği ve çocuklara yönelik yayınların hazırlandığını söyledi.
ELAZIĞ’ DA 75 BİN DEKAR ALANDA ÇALIŞMA YAPILDI, 7,5 MİLYON FİDAN DİKİLDİ
Çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşması, duyurması adına basın önemli bir görev görüyor. Bu yüzden öncelikle teşekkür ediyoruz sizlere. Elazığ Orman Bölge müdürlüğü olarak ağaçlandırma çalışmaları ve Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Merkezi çalışmalarını yürütüyoruz. Bu anlamda bölge müdürlüğümüz yoğun. Elazığ, bu konuda yoğun çalışmalar yapıldığı illerden bir tanesi. Geçtiğimiz 2016 yılından bahsedecek olursak sonbaharda 70 bin dekar alanda kontrol çalışması yaparak 7 bin fidan diktik. Yine ilkbahar döneminde de fidan ekim çalışmalarımız sona erdi. Elazığ’ da çok yoğun bir şekilde erozyon kontrol çalışmaları devam ediyor. 75 bin dekar alanda çalışmış bulunuyoruz. 7- 7,5 milyon fidan diktik. Murat Havzası Nehri rehabilitasyon çalışmaları ile şehrimizde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik.
AĞAÇLANDIRMA VE ORMANLARI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
Elazığ’ da sadece dikimle geliştirdiğimiz ormanlar dışında bozuk ormanlarda rehabilitasyon çalışmaları yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğünün anayasal görevi ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi. Ormanlık alanların korunması adına kaçak kesimlerin önüne geçmek ve yangınları önlemek gerekiyor. Bitki örtüsünün rehabilite edilecek ve geliştirilebilecek boyutta ise yeni filizler elde etme çalışıyoruz. Bitki örtüsü ve kök filizlenmeye uygun değilse yeniden ağaç ve fidan dikerek iyileştiriyoruz. Bir yandan yeniden ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmaları dışında fidan dikerek yeniden ağaçlandırıyoruz, bir yandan da var olan ormanları geliştirme yoluna gidiyoruz. Geçen sene çalıştığımız sahalarda bu şekilde çok güzel ormanlık alanlar elde ettik ve etmeye devam ediyoruz.
KIRSAL KALKINMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLİYOR
Bu senede arazi hazırlıklarına ve havza çalışmalarına başladık. Şuan hesaplanan alan 65 bin dekar, yılsonuna kadar yine 75 bin dekar alana yaklaşacak bu rakam. Yine ağaçlandırma, erozyon ve ıslah çalışmalarına devam edeceğiz. Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon çalışmalarında yaptığımız mikro havzalarda erozyon çalışmalarının yanında kırsal kalkınmanın iyileştirilmesinin yanında orada yaşayan vatandaşların yaşam koşullarının ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi olmak üzere iki ayaktan oluşuyor. Bu konuyla ilgili olarak muhtarlarımızla bir araya geldik. Onlar ihtiyaç ve isteklerini dile getirdi, beraberce konuştuk. Bu proje bittiğinde hem Elazığ’ ın yeşillenmesine katkıda bulunacak hem de havzada çalışan insanların yaşam koşulları iyileşmiş olacak.
YAZ AYLARINDA YANGIN’A DİKKAT
Orman kaçakçılığına gelecek olursak Elazığ’ da pek rastlanmıyor. Yangınlar dışında ormanları tahrip eden pek bir olay yok. Özellikle yaz aylarında meydana gelen orman yangınları bizim üzerinde en çok durduğumuz ve uğraştığımız konu. Yangınlar için 3 tane arazözümüz bulunuyor. Halkımızı, okullarda öğrencilerimizi, çocuklarımızı yangına karşı bilinç oluşturma ve dikkatli davranma konusunda uyarlarda bulunuyoruz. Elazığ vatandaşımız bu konuda duyarlılar. Vatandaşlarımızı yangın çıkmaması için ne gibi önlemlerde bulunmalılar, yangın esnasında ne yapmalılar bunları anlatmaya çalışıyoruz. İnsanların hayatına mal olmayacak şekilde can kayıplarını önlemek ve kayıpları en aza indirmek için bilinçlendiriyoruz.
YANGINLARIN ÖNLENMESİNDE VATANDAŞIN DİKKATİ ÇOK ÖNEMLİ
Köylerimizde nüfus yoğunluğu azalıyor, hava popülasyonu artıyor. Buna bağlı olarak yangınlar meydana geliyor. Arazi koşullarında yangın ekipmanlarını biz sağlıyoruz. Arkadaşlarımız burada yoğun bir şekilde mesai harcıyor. Geçen sene bir arkadaşımız şehit oldu. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz. Yangın çok sıkıntılı bir konu. Elazığ’ımızda zor şartlarda emek ve zaman harcayarak ormanlık alan oluşturuyoruz. Arazi hazırlığı, fidan dikimi, bakımı… Bunlar meşakkatli ve uzun bir süreç. Yıllarca verilen emek ve yatırılan sermaye bir dikkatsizlik sonucu sadece 1 saat içerisinde yok edebiliriz. Önlem amacıyla muhtarlarımız 40 tanker dağıtacağız. Geriye kalan yerlerde de köy muhtarına dağıtacağız. Bu tankerlerle küçük yangınlara müdahale edilebilecek. Yangını önlemek iş birliği ve dikkat istiyor. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkati ve ihbarı çok önemli. En ufak bir duman bile söz konusu olduğunda “Alo 177” arayarak ihbarda bulunmaları gerekiyor. Yangın küçük bir alanda müdahale edildiğinde büyümeden engellenebilir ama büyük bir alana yayıldığında kayıpların boyutu da büyük oluyor. İkincisi yangınların yüzde 95’ e yakını beşeri faktör. Vatandaşlarımız bu konuda hassas olmalılar. Geleceğimiz için, çocuklarımız için, küresel ısınma, iklim değişikliği ve yeşil alanlarının korunabilmesi için dikkat etmemiz gerekiyor.
ÇALIŞMALARIMIZI BİRÇOK KURUM VE KURULUŞLA ORTAK YÜRÜTÜYORUZ
Kırsal alanların korunması, erozyon kontrol çalışmalarında öncelikli iş birlikçilerimiz kırsalda yaşayan vatandaşlarımız. Köylülerimiz ve muhtarlarımız yanımızda yer alıyorlar. Köy muhtarlarımıza ve köylülerimiz halkla aramızda köprü kurdukları için teşekkür ediyoruz. Diğer kurumlarla olan koordinasyonumuzu sağlayan, bizlere hassasiyet gösteren başta Sayın Vali Murat Zorluoğlu’ na, vali yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Belediyemiz, ilçe belediyeleri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık, Devlet Su İşleri, Devlet Karayolları ve diğer kurum ve kuruluşları da ellerinden gelen desteği veriyor. Yangın konusunda ise AFAD, Sivil Savunma ile ortak çalışıyoruz. Bu işbirliği projelerin başarısını, yangınla mücadeleyi de etkiliyor. Geçen sene aynı anda 8 farklı yerde yangın çıktı. Bir kısmına Elazığ Belediyesi bir kısmına da biz müdahale ettik. En az zararla kapatmaya çalıştık. İş birliği bu anlamda önemli. Bizde diğer kurumlarda iş birliğine açık. Kamuoyunu doğru bilinçlendirmek adına hem de yapılan çalışmaları duyurmak için basınla beraber gidiyoruz çalışma yapılan alanlara. Sadece bize tahsis edilen alanlarda çalışma yükümlülüğümüz var. Elazığ, 5-10 sene içerisinde daha yeşil bir alana kavuşacak diye umuyoruz.
BASIN, ORMANLAR VE AĞAÇLIK ALAN ÇALIŞMALARIYLA YAKINDAN İLGİLİ
Fidan dikim çalışmalarımızı basın takip ediyor, görsel ve yazılı olarak medyada yer alıyor. Elazığ halkı fidan dikim konusunda çok bilinçli. Yeşil alanların artması ve kullanımı için halktan büyük bir talep var. Bizim üzerimizde de güzel bir baskı oluşuyor bu şekilde. Elimizden geldiğince çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz bizde. Takdir edildiğimizi hem basın aracılığıyla hem de gittiğimiz yerlerde kendimiz görüyoruz. Fidan dikimi için elimizden geldiğince amaca lütuf edecek etkinlikler yapıyoruz. Konuyla ilgili geri dönüşleri alıyor talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle basına bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Gazetelerde televizyonlarda bu konuya yer veriyorlar. Milli Eğitim, okullarda yeşil alanların korunması konusunda eğitime yer verdikleri için teşekkür ediyoruz.
“SİNCAP ÇOCUK” DERGİSİ
Zaman zaman etkinliklerde çocuklara dağıttığımız, benim kendi çocuklarıma da okuttuğum hem eğitici hem eğlendirici bir dergi. Sincap çocuk dergisini zaman zaman okullarımıza da dağıtıyoruz. Çocuklardan da güzel dönüşler alıyoruz. Çocuklarda ormanlara karşı bilinç oluşturmak için sıkmadan bilgilendiren bir dergi. Dergiyi bizlerde takip ediyoruz, etkinliklerimizde çocuklara dağıtıyoruz.
YAZ AYINDA YANGINA KARŞI HALKIMIZ DAHA DİKKATLİ OLMALI
Yaz mevsimine girdiğimiz günlerde ağaçlandırma, kontrol ve erozyon çalışmalarından ziyade yangına öncelik veriyoruz. Yağışlardan dolayı meralarda, hazine arazilerinde, anızlarda çok fazla ot bulunuyor. Anızların yakarken, bahçeleri temizlerken, piknik yaparken yolda giderken bile dikkatli olmamız gerekiyor. Şunu bilelim ki yangınların yüzde 95’ i insan kaynaklı. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu çıkan yangınlar, ormanların yok olmasına neden oluyor. Hem dinimizde hem de örf ve adetlerimizde bize olan emanete nasıl davranmamız gerektiği söyleniyor. Yapacağımız en ufak hata ile sadece bitki örtüsü değil ekosistemin dengesinin bozulmasına yol açar. Ne olur daha dikkatli davranalım, Elazığ halkımızın da dikkatli olmasını istiyoruz. Halkımıza hizmet etmekten gurur duyuyoruz.