Hastane Giderleri Şiddet Uygulayana Ödettirilsin

Sağlık-Sen Elazığ Şube Başkanı  Mehmet KARATAŞ bir basın toplantısı düzenleyerek 1 Ağustos'ta başlayacak olan 4

Hastane Giderleri Şiddet Uygulayana Ödettirilsin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık-Sen Elazığ Şube Başkanı  Mehmet KARATAŞ bir basın toplantısı düzenleyerek 1 Ağustos’ta başlayacak olan 4. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri hakkında bilgiler verdi. KARATAŞ yaptığı açıklamada “ Sağlık çalışanları büyük bir özveriyle, yoğun çalışma temposunda halkımızın sağlık hizmeti alması için çalışan görev yapıyorlar. Bu hizmeti yaparken yoruluyorlar, yıpranıyorlar, ailelerinden ayrı kalıyorlar. Kendi hasta çocuğunu bırakıp bizleri iyileştirmek için canlarını dişlerine takıyorlar. Hiç arzu etmediğimiz ve bir an önce sona ermesi gereken şiddete ve tacize maruz kalıyorlar. Avrupa ortalamasının altında bir sayı ile onlardan daha fazla çalışarak bu kutsal vazifeyi yerine getiriyorlar. Biz bayram yaparken, onlar nöbet tutuyorlar. Tuttukları nöbetlerin karşılığını alamıyorlar. Adaletsiz performans sistemi ile mağdur ediliyorlar ”dedi.

Sağlık çalışanları her zaman milletin yarasını saran ve aynı zamanda millet için şifa kapısı olduğunu hatırlatan  KARATAŞ “15 Temmuz darbe girişiminde yaralanan vatandaşlarımıza ilk müdahaleyi sağlık çalışanlarımız yapmıştır. Kurşunları hiçe sayarak en önde yaralılarımıza müdahale etmiştir. Şehitlerimizin birçoğu, son nefeslerini sağlık çalışanlarımızın kucağında vermiştir. Sağlık kuruluşlarımızda o gece büyük bir özveri ile çalışarak acılarımızı dindirmeye, yaralarımızı sarmaya çalışmışlardır. Nöbetçi olmayan sağlık çalışanlarımız hastanelere koşmuş, meslektaşlarına yardımcı olmuştur. Yine birçok sağlık çalışanımız da meydanlara inmiş, darbeye ve darbecilere dur demiştir. Sağlık çalışanları kadar fedakarlığın başka bir adresi de sosyal hizmet çalışanlarımızdır. Toplumun dezavantajlı grubuna hizmet veren sosyal hizmet çalışanlarımız da birçok konuda mağduriyetler yaşamaktadır. Ağustos ayında, 4. Dönem toplu sözleşmeleri başlayacak. Biz de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini, yetkili sendika olarak masaya taşıyacağız ve sorunlarını çözmek için mücadele edeceğiz. Sorunlarını çözmek, taleplerini kazanıma dönüştürmek için masada olacağız” diye konuştu.

 Sağlık çalışanlarının toplu sözleşmede hükümetten talep ettiği bazı maddeler:

 

-                Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zam ve tazminatları artırılmalıdır.

 

 

-                Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergeleri 600 puan artırılmalı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına da ek gösterge verilmelidir.

 

 

-                Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.

 

 

-            Dağıtılabilir döner sermaye tutarı, her yıl Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK arasında imzalanan global bütçe artışı veya TEFE oranında artırılmalıdır.

 

-            Döner sermaye katsayıları artırılmalıdır.

 

-            Süt izni ve yıllık izinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır.

 

-            Yüksek lisans yapanlara 5 puan ve doktora yapanlara 10 puan ek özel hizmet tazminatı verilmelidir.

-   112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan kadın memurlar için iki yıllık nöbet muafiyetinden, bir yıllık süreyi dolduranlar isteği üzerine istisna tutulmalıdır.

 -   Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir.

 

-            Üniversite hastanelerinde çalışan personelin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır.

 

-   4/C geçici personele döner sermaye ödenmelidir.

 

-            4/C, vekil ebe/hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları ve ek ders karşılığı görev yapan meslek elemanları 4/B sözleşmeli statüye geçirilmelidir.

-            ASPB’deki 28 Şubat mağdurlarının çalışmadığı dönemler memuriyette geçmiş sayılmalıdır.

 

-         Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderleri, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmelidir.