Harput ve Kapalı Çarşı Restorasyon Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti
Nisa Yılmaz/Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan 'Harput ve Kapalı Çarşı Restorasyon Projesi' tanıtım toplantısı, bir otelde gerçekleşti.
Tanıtım Toplantısına; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Kamu Kurum ve Kuruluşları Temsilcileri, muhtarlar, STK Temsilcileri ve Kapalı Çarşı esnafları katıldı.
KUDEB Kurucusu Kadir Atıcı, tanıtım toplantısında Elazığ ve Harput’ta yapılacak olan restorasyon çalışmalarını tanıtan bir sunum yaparken, Yüksek Mimar Servet Karataş ise Kapalı Çarşı restorasyonu hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi ve proje çalışmalarını açıkladı.
“Bu Mirası Bizlere Bırakanlara Teşekkür Ediyoruz”
Sunumların ardından Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Harput ve Kapalı Çarşı Restorasyon Çalışmaları Projesi Tanıtım Toplantısına ilişkin konuşmasında şunları ifade etti: “Elâzığ, Harput, kadim bir şehir. 4000 yıllık birikimin, kültürün, sanatın, edebiyatın, musikinin yerleştiği bir kent. Tarihten beri, süzülerek gelen bir kent. Biz 4000 bin yıllık birikimin üzerinde yer alıyoruz. Öncelikle 4000 bin yıl boyunca bu topraklarda hizmet vermiş olan ve bize bu muhteşem mirası bırakmış olanlara çok teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız. Bizler, onların yaptıklarını korumaya, yaptıklarına uygun olarak yapmaya gayret ediyoruz. Bundan yüzyıllar önce Harput’u, Harput’taki tarihi eserleri, Harput Kalesi’ni, Harput’taki hamamları, camileri ve kiliseleri öylesine güzel yapmışlar ki, yaşanılacak bir kent nasıl olur diye düşünürsek, dönüp Harput’a bakmamız lazım. O yaşanılacak kentin yeniden diriltmek, yeniden hayata kazandırmak, yeniden tarihe ve turizme kazandırmak da bizim en asli görevlerimizden. Harput’taki sokak sağlıklaştırma çalışmasını, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Oradaki teknik ekip, İstanbul’daki sokak sağlıklaştırma konularında uzman, alanında birçok projeye imza atmışlardır. Güzel şehrimiz Harput için çalışıyorlar şimdi. Harput’ta yapacağımız restorasyon çalışmaları, birkaç yıl sonra tarihi dokusuyla ve geçmişiyle, gezilebilir ve yaşanılabilir duruma getireceğiz.”
“Harput, Bir Mezarlık, Yeme ve İçme Şehri Olmamalı”
Harput’un turizme kazandırılmasının ve mevcut kimliğinden çıkmasının önemini vurgulayan Yanılmaz: “Harput ve Harput’a yapılacak olan çalışmalar bizim için çok önemli. Harput ile ilgili öncelikle çok başlılığı ortadan kaldırmak için Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB)’nu kurduk. Harput’ta 2014 yılından sonra attığımız en önemli adım, Harput’a defni yasaklamaktır. Harput, bir mezarlıklar şehri olmamalı. Harput bir yeme içme şehri de olmamalı. Harput’un her taşının, toprağının, her binasının derinlemesine incelenmesi gereken turist rehberleri tarafından anlatılması gereken bir şehir olarak görüyoruz. Yazarlarımız, şairlerimiz, roman yazarlarımız Harput ve Elazığ tarihi ile ilgili neyi kaleme alırlarsa onu basmayı ve belediyenin kültür etkinlikleri arasında yayınlamayı biz belediye olarak görev kabul ediyoruz. Harput’un ve Elazığ’ın tarihi kimliğini, yazılara dökmeliyiz ve kitap haline getirmeliyiz. Gelecek nesillere bunu taşımalıyız.” şeklinde konuştu.
"Kapalı Çarşı, Tarihi Misyonunu Yansıtabilecek Durumda Değil"
Elazığ Kapalı Çarşı’nın tarihi misyonu, görsel olarak yansıtamadığını söyleyen Yanılmaz; “Kapalı Çarşı’ya götürmediğimiz hiçbir misafirimiz yoktur. Dışarıdan Elazığ’a gelip, 1 kilo tulum peyniri alsalar dahi bu, Elazığ’ımız için bir katkıdır. Ancak şunu kabul edelim ki, Kapalı Çarşı, tarihi misyonu görsel olarak şuan da yansıtabilecek durumda değil. Kapalı Çarşı’nın mimari olarak da diğer illerdeki birçok tarihi kapalı çarşılara uygun hale gelmesi gerekir. Mimarlarımız doku üzerinde uzun bir çalışma yaptılar. Sunumda da anlatıldığı üzere Kapalı Çarşısı girişi, Osmanlı hanlarına giriş kapısı haline geldi. İçerideki bütün iş yerlerinin dış mimarisi, tabelaları, görüntüleri, göze hoş gelecek şekilde yapıldı. Ve inşallah bugün sizlerin de onayından geçerse eğer, ihalesini yapıp, fiilen yapımına başlayacağız. Aynı şekilde kapalı çarşının misyonuna uygun olarak daha uzun saatler hizmet imkanı verecektir.” dedi.
“Elazığ Kültürü, Sanatı ve Tarihi ile Türkiye’yi Aşacak Özelliğe Sahip”
Vali Kaldırım ise konuşmasında şunları kaydetti: “Şehrin önemini artıran isimleri, değerleri ve bu tür projeleri desteklemek baş tacı. Sizlerin takdiri bizlerin de takdiridir. Sizlerin de görüşleri alındıktan sonra yeni hizmetler, yeni ürünler, faydalar kazanmış olacak. Bu projeler inşallah kültür ve sanatın hizmetine sunulmuş olacak. Kapalı çarşı ile de esnafımızın ve Elazığlıların hizmetine sunulmuş olacak. Elazığ, markalaşan bir şehir, gelişen bir şehir. Değerleriyle, kültürüyle, sanatıyla, tarihi bakiyesiyle, medeniyet çeşitliliği ile tarihi derinliği ile Türkiye’yi aşan, global dünyaya hitap edecek özelliklere sahip.”