HARPUT, UNESCO YOLUNDA

Tamer Ören/4000 hatta kale kazılarında elde edilen bulgulara göre 7000 yıllık kadim bir kültürü bağrında barındıran Harput, dünya tarihi miras listesi

HARPUT, UNESCO YOLUNDA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer Ören/4000 hatta kale kazılarında elde edilen bulgulara göre 7000 yıllık kadim bir kültürü bağrında barındıran Harput, dünya tarihi miras listesine girmenin mücadelesini veriyor.

Elazığ Belediyesi öncülüğünde sürdürülen medeniyetler merkezi Harput’un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası (Tentative List) Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmalar doğrultusunda geniş katılımlı bir istişare toplantısı düzenlendi.

Kültür Park Mamuratü’l Aziz Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, Ticaret Borsası Mehmet Ali Dumandağ, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Kurum Müdürleri,  Kültür-Sanat çevreleri, STK ve Medya Temsilcileri katıldı.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmaları değerlendirerek, “Bu bir 100 metre koşusu değil, bir maraton koşusudur. Bu maraton koşusunda sonuca ulaşmak için birlikte hareket etmemiz lazım.” dedi.

 “HARPUT ASLİ KİMLİĞİNİ KAZANACAK”

Temel amaç ve ortak gayelerinin Elazığ’ı geliştirmek, büyütmek ve 2023 Türkiye’sinde yaşanabilir şehirler arasında Elazığ’ın ilk on şehirden biri olması olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Hedefe doğru yürürken bizi bir araya getiren bizim kadim kültürümüzdür. Bizim 4000 yıllık kadim bir kültürümüz ve sanatımız var. Harput’ta yapılan çalışmalar bize gösterdi ki Harput tarihi 7000 yıla kadar uzuyor. Bugüne kadar Harput ile ilgili çalışma yapan ve bir taşın üstüne taş koyan herkese çok teşekkür ediyorum. Harput’ta yapacağımız çalışmalarla bu kadim ve köklü medeniyet merkezini asli kimliğine kavuşturacağız.” diye konuştu. 

Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini anlatan Başkan Yanılmaz, şunları kaydetti:

“DÜNYA HARPUT’U TANIYACAK”

“16 Mayıs 2017’de Paris’te UNESCO yetkilileri ile bir araya gelerek, başvurumuzu yapacağız. Ünlü Tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı’nın katılımıyla düzenlenecek konferansla da Harput’un tanıtımını yapacağız. Bu çalışma uzun soluklu bir çalışmadır. Bu bir 100 metre koşusu değil, bir maraton koşusudur. Bu maraton koşusunda sonuca ulaşmak için topyekün birlikte hareket etmemiz lazım. UNESCO yetkileri şuanda Elazığ'da yaşayan insanların Harput'taki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkıp çıkmadığına dikkat ediyor. Bizim sahip çıkmadığımız tarih ve kültüre onlar da sahip çıkmazlar. Biz tarihimize ve kültürümüze sahip çıkacağız, akabinde de UNESCO'nun sahip çıkması için gerekli çalışmaları yapacağız. UNESCO'nun dünya tarihi miras listesine girdiğimiz zaman dünya turizm sektörü Harput'u tanımış olacaktır.”

 “HARPUT BÜTÜNÜYLE DÖNÜŞECEK”

Harput'un, UNESCO'nun dünya mirası geçici listesine gireceğine inandığını ifade eden Vali Murat Zorluoğlu ise, "Harput, UNESCO listesine girmese bile biz UNESCO'nun öngördüğü bir takım kriterleri zaman içerisinde karşılayabilirsek, Harput'ta büyük bir ilerleme sağlarız. UNESCO yoluna girmek kıymetli bir şeydir. Çünkü bu yolun devamında Harput'un bütünüyle dönüştürülmesi söz konusu olacaktır. UNESCO yolunun çok daha başındayız ama bir işe başlamak o işin en azından yarısını hdigeretmektir." dedi

‘’HARPUT MİMARİSİNE UYGUN KÜLLİYE İNŞA EDECEĞİZ’’

Vali Zorluoğlu,“ Diyanet eğitim külliyesi projesi Diyarbakır’daki Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. İnşdigerah bu hafta Ankara’da gerekli yerlerle temaslarda ben bizzat bulunacağım ve buraya bir kaynak aktarılması için önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. Kaynak temin edilir edilmez Diyanet Eğitim Merkezi binasını yıkıp yerine Harput mimarisine uygun bu külliyeyi inşa edeceğiz” diye kaydetti.

‘’6 MİLYON LİRALIK ÖDENEK TAHSİS ETTİK’’

Kale içinde yapılan çalışmalar da değinen ZORLUOĞLU “ Bütünüyle il özel idaremiz tarafından finanse edilen kale içi kazılarında çok güzel çalışmalar yapılıyor.  Tabi bu çalışmalar bizim için çok önemli. Bu yıl bunlara ilave olarak kale surları ile ilgili Kültür Bakanlığımızdan 6 milyon liralık  ödenek tahsis ettik. Uzun bir zamandan sonra ilk kez surlar ile çalışmalar başladı” diye aktardı.

‘’13 KİLOMETRELİK YOLUN İHALESİ YAPILDI’’

Yaşayan Harput denildiğinde altyapı ve bir takım eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirten  ZORLUOĞLU “ Bu kapsamda Harput doğalgaz ile buluştu. Harput’a şehrin batı tarafından uzanan yeni bir çevre yolu yapıyoruz. 13 KM uzunluğundaki bu yolun ihalesi yapıldı.  Yine mevcut yolun tamamının karayolları bölge müdürlüğümüz tarafından sıcak asfalt ile yeniden yapılması gündemimizde var” diye dile getirdi.

‘’HERKESE DUYURMAK İSTİYORUM’’

Yapılan hizmetlerin yetersiz ve eksik olduğu konusunda eleştirilerin olmasının doğal olduğunu ifade  eden Elazığ Valisi Murat ZORLUOĞLU “ Hizmetlerimiz yeterli görülmeyebilir ama; biz ortaya bir şeyler koyduk. Bundan sonra yapacak olanlar o eleştirilileri dikkate alıp mutlaka daha iyisini yapacaktır. Ortaya bir şey koymak sadece devletin, belediyenin görevi olmamalıdır.  Malatya yolunda 8- 10 – 20 kat  ev yapanların Harput’ta da  Harput’un mimarisine uygun bir takım evler yapmalarının zamanı gelmiştir. Bu konuyu buradan herkese duyurmak isterim” dedi.