Harput Musikisinin Değerli Üstadı: Hafız Osman Öge

Güzel sedaları ile Harput semasını çınlatan ve bugün rahmetli olmuş değerli insanların, isimlerini olabildiğince genç kuşaklara tanıtmak bir vefa borcu olduğu kadar, önemli bir görevdir.

Harput Musikisinin Değerli Üstadı: Hafız Osman Öge

Bu nedenle Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak Harput Musikisinin değerli üstadı rahmetli Hafız Osman Öğe’nin hayatını okuyucularımız için araştırdık.

Harput Musikisinin Değerli Üstadı: Hafız Osman Öge

HAFIZ OSMAN ÖGE KİMDİR?

Elazığ-Harput Müziği' nin en büyük üstadı ve kaynak kişisidir. 1892 yılında Harput' da doğdu. Asıl adı Osman Feyzi'dir. Harputlu Kamilzâde Muallim Hafız Tevfik Efendi'nin oğludur. İlk tahsilini, hafızlık eğitimini ve bütün makamatı babasından öğrendi.

Elaziz Askeri Rüşdiyesini (Ortaokul) ve İdadisini (Lise) bitirdi. 1908 yılında birinci derece ile diplomasını (şehadetname) aldı. 1909 yılında babası vefat edince harbiyeye devam edemedi.

Yardımcı muallim olarak atandığı Harput okullarında 1924 yılına kadar çalıştı. 1924 yılında Muallim Mektebi ambar memurluğuna, 1932 yılında da Elaziz Orta Mektep memurluğuna atandı. 1938-1950yılları arasında ise Malatya Lisesi sekreterliği ve idari işler şefliği yaptı. 1950 yılında emekli oldu ve tekrar Elazığ'a döndü.İlk nağmeleri ve Harput Makamatını daha çocuk yaşlarda iken babası ve  dedesinden alan Hafız Osman Öge, zamanın ustalarının yorumlarını irdeleyerek yöre ağzının en köklü nağmelerini elde eder. Genç yaşta sesi ve güzel okuyuşu ile tanınır.

1936 yılında Elaziz Halkevi'nde katıldığı derleme çalışmaları ile 56 adet Elaziz ezgisi notalara alınır ve kitaba geçer. Bu, Hafız Osman Öge'nin kaynak kişi olarak katıldığı ilk ciddi programdır. Sonraki yıllarda da bir yandan memuriyetini sürdürürken bir yandan da elinde dokümanlarla  Harput ezgilerini irdeler, araştırır ve inceler.

Onlarca türkü, hoyrat ve tüm Harput Gazelleri onun sesinden günümüze ulaşmış ve kaybolmaktan kurtulmuştur. 1955 ve 1960 yılında, ilerlemiş yaşına rağmen 114 Elazığ ezgisini makara bantlara okumuştur. İki adet taş plağı vardır. TRT'ye kayıtlı Elazığ ezgilerinden 27 adedinin kaynak kişisidir.

İki kızı ve örnek bir aile hayatı olan sanatçı. Klasik Türk ve onun bir şûbesi olan Harput Musikisi ile sadece kültürel amaçla ilgilenmiştir.

Üstad Hafız Osman Öge 18.10.1975 tarihinde Elazığ' da vefat etmiştir.  Kabri, Harput'taki aile kabristanındadır.

Kendi Kaleminden Hafız Osman Öge:
Elazığ' da mütevazi ama itibarlı ve saygın bir hayat süren Hafız Osman  Öge, 1965 yılında kendi kalemi ile hayatı hakkında şunları söylüyor:
-500 lira emekli maaşı ile temini maişet etmekteyim. Başka taraftan hiç  bir gelirim yoktur. Bir eserim olmadığı gibi, şair ve bestekâr da  değilim, ancak pratik olarak Harput makamatını öğrenmiş ve bunlara  layıkıyla vakıfım. Nota bilmem. Sesim güzel ve müsaittir.1960 yılında  bütün Harput ezgilerini mani, türkü, hoyrat ve gazel şeklinde okuyarak  bantlara vermişimdir. 

Bu bantlar Elazığ halkına kıymetli bir  yadigârımdır. Yalnız şimdi yaşım itibariyle sadâmın eski tonu ve eski  kuvveti kalmadığı ve bundan böyle okumaya da mütehammil olmadığımı  esefle ilave etmek isterim. Bantlara okuduğum eserlerden istifade ve  terennüm edildikçe kendimde büyük bir bahtiyarlık oluyor ve toprak  olduğum zaman da ruhan şâd olur ümidiyle nura eser işler hal tercümemi  arz eylerim.15.5.1965 

Bizler de Hakimiyet Gazetesi olarak merhum Hafız Osman Öge’ye Allah’tan rahmet diliyoruz.