HARPUT KÜLLİYE PROJESİ DEĞERLENDİRİLDİ
Diyanet Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, İl Kültür Müd&u
Diyanet Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, İl Kültür Müdürü Tahsin Öztürk, İl Müftüsü Peyami Güngör, Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Celal Sürgeç ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında bir değerlendirme yapan Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Celal Sürgeç önce Harput’ta tarihi dönemler içerisinde ve Cumhuriyet sonrası Harput’ta gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri, medreseler ve eğitim kurumları hakkında bilgi verdi. Diyanet Eğitim Merkezi’nin yürüttüğü eğitim faaliyetleri hakkında da ayrıntılı bilgi veren Sürgeç, Diyanet Eğitim Merkezi’nin Harput’ta bulunmasının bazı avantajları ve dezavantajları olduğuna dikkat çekerek, yapılması planlanan külliye için var olan külliyelerden örnekler verdi, hazırlanan külliye projesinde düşünülen birimler hakkında bilgiler sundu.
Mimar Mithat Coşkun ise Harput’ta Koruma Amaçlı İmar Planı ve planlama sonrasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgiler verdikten sonra külliye için hazırlanan taslak projeyi tanıttı.
İl Kültür Müdürü Tahsin Öztürk ise Koruma Amaçlı İmar Planı sonrasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile hedeflenen Harput’u hazırlanan 3 boyutlu bir sunum ile takdim etti.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da konuşmasında belediye olarak olmazsa olmazlarının Harput’u yaşanan bir merkez olarak kalması olduğuna dikkat çekerek, Harput’ta yaşayan insan sayısını artırmak için bütün engelleri ortadan kaldırma gayretinde olduklarını, bu sebeple planlanan külliyenin mutlaka Harput’a yapılması gerektiğini savundu. Belediye bünyesinde faaliyete geçen Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunun (KUDEP) artık Harput’la alakalı bütün çalışma ve planlamaların ana merkezi olacağını açıklayan Yanılmaz, külliyenin en kısa zamanda planlama süreçlerinin bitirilerek Harput’a kazandırılması arzusunda olduklarını kaydetti.
Harput Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç ise kale kazıları sonrası ortaya çıkan Osmanlı Mahdigeresinde restorasyon çalışmalarının gelecek yıl başlanabileceğini ifade ederek, bir bütün olarak yapılan işlerin düşünüldüğünde külliyenin Harput’a yapılmasının Harput için büyük öneme sahip olacağını kaydetti.
Vali Zorluoğlu: Külliye Harput’a Değer Katacak
Harput’un Elazığlıların ata yurdu ve baba ocağı olduğunu, dolayısı ile viran bir Harput’u hiçbir Elazığlının kabul edemeyeceğini kaydeden Vali Murat Zorluoğlu ise konuşmasında şunları kaydetti, “Harput’la ilgili söylenmesi gereken bütün sözler söylenmiş durumdadır. Artık eylem ve iş zamanıdır. Harput Elazığlıların ata yurdu ve baba ocağıdır. Virane bir Harput hiçbir Elazığlının kabul edeceği bir durum değildir. Harput’a bugüne kadar önemli işler yapılmış, imar planı hazırlanmıştır. Ancak bütün bunlar Harput için yeterli değildir. Harput’la alakalı çok daha fazla yol almamız gerekmektedir. Bu sebeple planlanan bu külliye Harput’ta olmalıdır. Merkezin mevcut alanı külliye için yeterli durumdadır. Külliye Projesi benim Vali olarak çok önemsediğim, özel önem verdiğim bir projedir. İnşdigerah bu projenin temelini atar ve kısa sürede de tamamlarız. Külliyenin projesini Özel İdare imkânları ile kısa sürede yapıp tamamlayacağız. Proje sonrası gerekli finansman çalışmaları yürütülecektir. Bu külliye Harput’a çok büyük değer katacak bir projedir”.dedi.