Harput Kalesi Tarihiyle Büyülüyor

Elâzığ'ın tanıtımında en önemli paya sahip olan Harput kalesi hem ulusal hem de uluslararası misafirlere ev sahipliği yapmaktadır

Harput Kalesi Tarihiyle Büyülüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elâzığ’ın tanıtımında en önemli paya sahip olan Harput kalesi hem ulusal hem de uluslararası misafirlere ev sahipliği yapmaktadır. Konum itibariyle sarp ve yüksek bir yerde olan Harput kalesi eski tarihlerde düşmanlar için aşılması zor bir kale olmuştur.  Yapılan kazı çalışmalarında içinde zindanlardan kütüphanelere kadar farklı yapılar bulunduran Harput kalesinin uzmanlara göre halen keşfedilmemiş kısımları bulunmaktadır. Tarihsel kaynaklara göre Harput Kalesi M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krdigerığı tarafından kurulmuştur. M.Ö. 6.yüzyıldan itibaren Persler ‘in idaresi altına girmiştir. M.Ö. 1. yy ile M.S. 11. yy arasında Part, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler arasında büyük mücadelelere sahne olmuş 11. yüzyılın sonuna kadar Bizans hakimiyeti altında Harput kalesi devam etmiştir. Bu süre zarfında Ziata Castellum ve Kharpete, Arapça'da Hısn-ı Ziyad adıyla anılan kale 1085 yılında Çubukoğulları, 1112 yılında Artukoğulları, 1234 yılında Selçukluların egemenliği altında kalmıştır. Kale, Çubuk Bey'in Artuklu Beyi Belek Gazi'nin ve Selçuklu Beyi Alaeddin Keykubad'ın hükümet merkezi olmuş, 1366 yılında Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu devletleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Kale 1465 yılında, Akkoyunlu hükümdarı Hasan Bahadır Han ( Uzun Hasan ) tarafından ele geçirilerek Akkoyunlu idaresine alınmıştır. Harput Bölgesi ve Kalesi 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine alınmıştır.

    

 SÜT KALESİ EFSANESİ

Harput kalesini yörede bilinen bir diğer ismi ise süt kalesidir. Kaleyle alakalı birçok efsaneden biri olan süt kalesi efsanesi oldukça ilginç bir olaydır. Efsane şu şekildedir kalenin temelleri atıldıktan sonra duvarları örülüp yükselmeye başlandığı zaman yörede su kıtlığı yaşanır ve bu duruma bir çare bulunamaz. Ama su kıtlığının yaşandığı yıl içerisinde hayvanların sütleri oldukça boldur. Dönemim hükümdarı emir verir kalenin harcında su yerine süt kullanılmasını ister. Yöredeki bütün hayvanlar sağılır kalenin harcı süt ile yapılır ve kale tamamlanır.