Harput Kalesi'nde yapılan çalışmalar Elazığlıları heyecanlandıracak
4500 yıllık maziye sahip olan Harput Kalesi yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Ve Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ve ekibinin uzun yıllardır yaptığı çalışmalarla Harput Kalesi'nde bulunan bir çok alan turizme kazandırılıyor.
Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç Hakimiyet’e özel açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…
GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE HARPUT’TA BİN YILLIK ZAMANININ SANAYİ SİTESİ BULUNDUĞU AÇIKLANDI. BU KONU HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Bu tarihin daha eskiye gitme ihtimali var. Bu alanın bir bölümünü restore ettik. Türkiye'de bu kadar geniş bir alanda olarak bin yıllık zamanının sanayi sitesi diyebileceğimiz bir bölüm şu an turizme kazandırmış değildi. Biz de buranın bir kısmını turizmi hazır hale getirmiş olduk. Bir yandan da çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
Yeni bilgi olarak da demirden mamül üretim atölyelerin yanında, aynı ortamda çanak çömlek, seramik fırının varlığını da tespit etmiş olduk. Dolayısıyla kalenin batı terası üretim merkezi olarak kullanılmış. 1850-1860’lı kadar kullandığını da çıkan malzemelerden gördük. Bu anlamda bir ören yerinde yaklaşık bin yıl üretim yapılmış zamanının teknolijik miras alanı ziyarete açık değildi. Bizler yapılan çalışmalarla Harput’ta bunu gerçekleştirmiş olduk.
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇLERDE YENİ KEŞİFLER OLUR MU? HARPUT’UN TARİHİNDE BİZİ NELER BEKLİYOR?
Harput 4bin 500 yıllık bir yerleşime sahne olmuş. Her döneme ait her kazı sezonunda bizi heyecanlandıran, şaşırtan buluntular vermeye devam ediyor. Dolayısıyla bizim her kazdığımız gün dahi bilgilerimize yenileri ekleniyor. Kazı alanlarını genişlettikçe kesinlikle yeni ve şaşırtıcı bilgilere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Insan elinden çıkmış her türlü obje bizim için bir kültür varlığıdır. Titizlikle bu çalışmalar sürüyor ve her döneme ait her tür malzemeden, her döneme ait her türlü inancı yansıtacak eserler de bulunmaya devam edecektir. Kazının bittiği bazı kısımları ziyarete açtık. Atölyelerin altında basamaklı sarnıçlarımız var. Hemen yanında da gizli geçidimiz var. O gizli geçidin şu an üzerinde çalışıyoruz. Kazı yaptığımız yerlerin çatı altında korumaya aldığımız yerleri de bu sene bir kısmı ziyarete açacağız. Seneye de buranın projesini yapıp inşallah 2025 yılında bu sanayi sitesi dediğimiz bölümün yarısı tamamen ziyarete açılmış hale gelecektir.
HARPUT’UN AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GELMESİ NE KADAR SÜRER?
Açık hava müzesi halinde aslında Harput, ama kültür varlıklarını ortaya çıkarıp projelerini yapıp turizme kazandırma konusunda çalışmalar sürüyor. Daha devam edecektir, o biraz zaman alır. Onun için de biz Harput Kalesi’nde kalenin animasyonunu (ELFED’in katkılarıyla) ziyaretçilerimiz onu görüyor. Artırılmış gerçeklik valiliğimizin yaptığı projedir. Harput Kalesi’nin içinde çilehanede görebiliyorlar. Fiili olarak açık hava müzesi olması uzun sürer. Dünyada hiçbir ören yerinin bütün çalışmaları tamamlanmamıştır ama tamamlanan bölümlerin hayata geçirilmesi aşama aşama devam ediyor. Harput’ta da öyle bir yol izliyoruz. Malum UNESCO kültür varlığı yedek listedeyiz. Harput 2020 Yılında ören yeri statüsüne alındı. Bu yıl Kültür Bakanlığımızın Geleceğe Miras projedi kapsamına da alındı. Bundan sonra Harput’ta işler daha da hızlanacaktır ve iç dış turizm hareketliliği gittikçe artacaktır. Elazığ’ın da turizm pastasından elde ettiği bölüm gittikçe artmaya devam edecektir. Harput’ta kale dışındaki birçok çalışma da zaten bir yere geldi, ziyaretleri açıldı. Bunları bir bütün olarak düşünmek lazım. Şimdiden sonraki amaç UNESCO'nun istediği alan yönetimi başkanlığını kurup çalışmaları biraz daha hızlandırma yönünde olmalıdır. Artık projelerin hayata geçirilme aşamasındayız. Bakanlık, Valilik, İl Özel İdare Sekreterliği sponsorluğuyla devam edeceğini düşünüyoruz. Sayın Valimizin de büyük bir duyarlılığı var. Bakanlığımız Harput’a çok önem veriyor ve üniversitemize de destek veriyor. Bu hızla devam edecektir.