Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

Geçmişten bugüne birçok uygarlıklardan izler taşıyan Harput, Elazığ Belediyesi'nin son dört yılda gerçekleştirdiği hizmetlerle yeniden ayağa kalktı. Başta Cam Seyir Terası, Basın ve Kürsübaşı Müzesi ve açılışı yapılan Hoca Hasan Hamam Müzesi olmak üzere her mekânı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Harput'u her gün çok sayıda tur otobüsü ziyaret ediyor.

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrin turizmine önemli katkılar sunma noktasında eksiklikleri yıllardan beri konuşulan ancak herhangi bir adım atılmayan tarihi Harput Mahallemiz,  Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın hayata geçirdiği projeleriyle yeniden ihya edildi.

Daha önce Balakgazi Parkı peyzaj düzenleme çalışması, Cam Seyir Terası, Konukevi, Basın Müzesi, Kürsübaşı Müzesi, Ahmet Bey Cami gibi  projeleri hayata geçiren Başkan Şerifoğulları, yılların ihmaline uğrayan ve harap halde bulunulan tarihi Hoca Hasan Hamamı restore edilerek Hamam Müzesi olarak hizmete açıldı. 

4 ASIRLIK TARİHİ ESER

Elazığ Belediyesi tarafından kadim medeniyetler merkezi Harput’ta bulunan yaklaşık 4 asırlık Osmanlı Dönemi'ne ait Hoca Hasan Hamamı, restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürüldü.

OSMANLI ESERİNE MEHTERLİ AÇILIŞ

 Harput girişinde görkemli kubbesiyle ve gösterişli mimarisiyle ziyaretçileri karşılayan Hoca Hasan Hamam Müzesi, tarihsel serüveni içerisindeki hamam kültürünü gelecek nesillere aktaracak. Hoca Hasan Hamamı’nın açılışı Osmanlının sembolü olan mehteran konseriyle başladı.

Açılışa Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ömer Faruk Çelik, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Burcu Tüver, Kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, muhtarlar, STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “HİZMETLERİMİZLE ŞEHRİN MARKALAŞMASINI HEDEFLEDİK”

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları  program açılışında yaptığı konuşmada, Elazığ’a kazandırdıkları eserlerin vatandaşlara vefa borcu olduğunu  ifade ederek,”Kadim medeniyetiyle ilim ve irfan merkezi olan Harput’umuza çok yakışan bir değer olarak şehrimize armağan ettiğimiz Hoca Hasan Hamam Müzesinin açılış törenini gerçekleştiriyoruz. Görev süremiz boyunca gönülden bağlı olduğumuz bu aziz şehrin her alanda markalaşmasını hedefledik. Bu hedef doğrultusunda bu güzel şehri şükürler olsun ki her geçen gün bir adım öteye taşımayı başardık.” dedi.

“GELECEĞİN GÜÇLÜ ŞEHRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ”

 Hayata geçirdikleri projelerle fiziki, çevresel, sosyal, kültürel değerleriyle bir bütün olarak Elazığ’ın, geleceğin güçlü şehri olma yolunda adım adım ilerlediğini ifade eden Başkan Şerifoğulları, “Bu şehir bizlere sizlerin ve daha da önemlisi geleceğin emanetidir. Bu emanetin bilinci ve sorumluluğuyla daha güçlü adımlarla bu şehrin kazanımlarını artırmaya devam ediyoruz.”dedi.

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

“2019’DA MEMLEKET AŞKIYLA YOLA ÇIKTIK”

 2019 yılında memleket aşkıyla yola çıktıklarını ve nice çıkmazlarla karşılaştıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları;  “Yılmadık, durmadık, inançla aşkla çalıştık. Hemşehrilerimize vadettiğimiz 11 Ana Başlıkta 100 Projemizi yüzde 80’nin üzerinde tamamladık. Ayrıca şehrimizin ihtiyaçlarına binaen 21 projeyi hayata geçirdik. İşte bugün geldiğimiz noktada Elazığ’ımıza çok kıymetli kazanımlar sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

“ELAZIĞ, VİZYON PROJELERİMİZLE ÖRNEK ŞEHİR OLDU”

 Şehrin vizyonuna değer katan Cumhuriyet Meydanı ve Yer Altı Otoparkı, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve Yer Altı Otoparkı, şehrimizin 30 yıl boyunca hayalini kurduğu fuar ve kongre merkezimizi Elazığ’a kazandırdıklarını dile getiren Başkan Şerifoğulları; “Mini terminalimiz, engelsiz yaşam merkezimiz, Kapalı Çarşı restorasyonu, Bakırcılar Çarşısı ve Saray Camii çevresi yenileme çalışmalarımızı tamamladık. Şehirlerarası otobüs terminalimizin inşasında sona geldik. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız, sosyal yaşam merkezlerimiz, spor yaşam merkezlerimiz, yeşili ve sosyal donatılarıyla yepyeni yaşam alanlarımız ve GES başta olmak üzere çevresel yatırımlarımızla şehrimizi geleceğe hazırlamak adına çok güçlü adımlar attık. Sosyal belediyecilik anlayışımızla kimsesizlerin kimsesi oluyor, kültürel çalışmalarımızla zenginliklerimize sahip çıkıyoruz. Kısaca hizmet süremiz boyunca bu şehrin her bir köşesine azim ve kararlılıkla hizmet ve eser belediyeciliğini nakşettik. Hemşehrilerimizin destekleri ve dualarından aldığımız güçle bu aziz şehirde hizmet ve eser üreterek hizmet çıtasını her geçen gün daha da yukarılara taşımaya devam ediyoruz.”

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

“HARPUT’TA MUHTEŞEM BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATTIK”

 Tüm bu hizmetlerle birlikte  kadim medeniyetler merkezi, kıymetli hazinemiz Harput’umuzda herkesin hayranlık duyduğu muhteşem bir dönüşümü başlattıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları; “Mazimizden aldığımız ilhamla Harput’ta adeta zaman yeniden akmaya başladı. Bu kadim beldenin unutulmuşluğundan, yalnızlığından sıyrılarak tıpkı mazisindeki gibi yaşayan bir şehir olması adına gayretli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Görüyoruz ki bugün Harput’umuz artık mahzun değil. Harput’umuz kazanımlarıyla artık sadece hemşehrilerimizden değil il dışından gelen konuklarımızdan da hayranlık topluyor.”

“HARPUT’TA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK”

 Kadim kent Harput’u şanına yakışır bir şekilde şaha kaldırmak adına çok kıymetli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Şerifoğulları; “Harput’umuzun turizm potansiyeline değer katan Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terasını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Harput’umuz açısından önemli bir değer olan tarihi Harput-Hüseynik Yolu’nu, seyir terasları ve sosyal donatılarıyla turizme kazandırdık. Harput’un girişinde yer alan beş adet tescilli konağı Belediye Konukevi olarak hizmete sunduk. Harput’un sivil mimarisini yansıtan 19. yüzyıla ait önemli bir eser olan Sunguroğlu Konağı’nın bodrum katını, sergi salonu olarak hizmete açtık. İnanç turizmi açısından tarihi camileriyle de ön plana çıkan Harput'umuzda 1500’lü yıllarda inşa edilen Ahmet Bey Cami’sini restorasyon çalışmalarıyla yenileyerek, ibadete açtık. Harput’umuzdaki geleneksel mimari dokuya uymayan tescilsiz yapıları, tarihi ve kültürel dokuya uygun hale getirmek için cephe iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. Harput’u ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara yönelik Turizm Danışma Ofisi oluşturduk.” dedi.

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

“MÜZELER ŞEHRİ HARPUT” PROJEMİZ 3 MÜZE İLE HAYAT BULDU

Anadolu medeniyetinin en önemli kavşaklarından biri olan kadim şehir Harput’umuzun, kültürel ve sanatsal tüm birikimiyle bir yaşam merkezi olması hedefiyle hazırladığımız ve şehrimiz adına çok önemsediğimiz Müzeler Şehri Elazığ Projemiz doğrultusunda her biri ayrı bir değer olan üç müzemizi şehrimize kazandırdıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları; “Basın tarihine ışık tutan ve basın tarihinin hafızasının canlandırıldığı Basın Müzesi ile Türk müziğinde istisnai bir yere sahip Harput musikisinin tüm unsurlarıyla yaşatıldığı Harput Musiki Müzesini hizmete sunduk. Ve bugün maziden atiye bir köprü olarak değerlendirdiğimiz ecdat yadigarı tarihi bir yapıyı Harput’umuza, geleceğimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan bu yapıyı virane halinden alarak bir gerdanlık misali Harput’umuza kazandırdık.” dedi.

“İLMEK İLMEK VE TİTİZLİKLE ÇALIŞTIK”

 Osmanlı dönemine ait 385 yıllık maziye sahip bu yapının restorasyon çalışmalarını 2021 yılında başlattıklarını, ilmek ilmek büyük bir titizlikle aslına uygun olarak restorasyonunu gerçekleştirerek, bugün hayranlık uyandıran muhteşem bir esere dönüştürdüklerini dile getiren Başkan Şerifoğulları, “Bu tarihi yapıyı bir medeniyet merkezi olan Harput’umuzun hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürdük. Ayrıca tarihi Hoca Hasan Hamamı çevresinde istimlak çalışması gerçekleştirerek, tarihi dokuya uymayan yapıların yıkımını gerçekleştirdik. Bu alanda komple bir peyzaj çalışması yaparak bu alanı Balakgazi Parkı ile bütünlük oluşturacak şekilde bir dinlenme alanı olarak hizmete sunduk. İşte bugün kadim medeniyetimizin bize emanet ettiği eserleri koruyarak kent hafızamıza kaydedip geleceğe taşımanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. İnanıyorum ki Harput’umuz daha nice güzel hizmetlerle gelecek yolculuğunu sürdürecek ve Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonları arasında yerini alacaktır. Tüm gücümüzle geçmişin ihyası geleceğin inşası için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Harput'a Yeni Bir Gerdanlık

EROL KELEŞ: “BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI’NIN GAYRETLE ÇALIŞTIĞINA ŞAHİDİM”

Açılışta bir konuşma yapan Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Başkan Şahin Şerifoğulları’nın Elazığ’a hizmet etme gayret ve aşkına bizzat şahit olduğunu dile getirerek şunları söyledi:“Görev süresinin dört yıl hariç tümünü bu şehirde geçiren biriyim. Fırat Üniversitesindeki görevimin ardından son 3.5 yılımızda Fethi Sekin Şehir Hastanesinin başhekimi olarak görev yaptım. Göreve başladığımızda gördüğümüz sıkıntıları ekip arkadaşlarımızla birlikte bir bir aştık. Bunları neden söylüyorum. Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’nın  şehir için samimiyetle, gayretle, özveriyle ve aşkla çalıştığına bizzat şahidim. Göreve geldiği günden bu güne şehre değer katan çok sayıda projenin altında imzası olan Başkanımıza bu gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, Harput’a çok yakışan  Hoca Hasan Hamam Müzesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”dedi.