Halk oyunlarımıza ilgi azaldı

Elazığ'da halk oyunlarına ilginin düşmesi ve düğünlerde farklı yöre oyun ve müziklerinin çalınmasının mahalli musiki ve halkoyunlarımıza ilgiyi azalttığına dikkat çeken EFTUD Başkanı Ziyaddin Akgüneş, vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

Halk oyunlarımıza ilgi azaldı

Elazığ Folklor Turizm Derneği Başkanı Ziyaddin Akgüneş ile derneklerinin dününü ve bugününü ve her hafta düzenledikleri meşk akşamlarını konuştuk.

1947 yılında Fikret Memişoğlu ve arkadaşları tarafından Elazığ Kültür Derneği kurulduğunu, bugün Elazığ Folklor Turizm Derneği olarak faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken Akgüneş “Derneğimizin 1960 yıllarda yapılan yarışmalarda halk oyunları alanında Japonya’da Dünya birinciliği ile İngiltere Llangollen’de Dünya üçüncülüğü bulunuyor. Bunun yanı sıra Türkiye genelinde ve bölge genelinde birçok derecemiz var. Bunun yanı sıra mahalli müziğimizi hep yaşatmaya çalıştık” dedi.

Halk oyunlarımıza ilgi azaldı

MAHALLİ MÜZİĞİMİZİ YAŞATAN TEK DERNEK BİZİZ

Mahalli musikimizi yaşatmaya çalışan ve yaşatan tek dernek olduklarını ifade eden Akgüneş “ Musiki dalında bizim ağırlığımız Harput musikisi olmuştur. Bunun dışına hiç çıkmadık. Türk Halk ve Türk Sanat müziğine meylimiz olmadı. Mahalli musikimizi yaşatmaya çalışan ve yaşatan tek dernek de biziz. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu Enver ve Paşa Demirbağ’ın ekolünden geliyor. Ben bu konuda iddia ediyorum. Harput musikisini düzgün icra eden tek dernek bizim derneğimizdir. Bunun en güzel örneği bizim derneğimizde yetişen arkadaşlarımızın TRT ve Kültür Bakanlığı korolarında olması bunun en güzel ispatıdır”dedi.

HALK OYUNLARINA İLGİ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Halk oyunları kurslarının devam ettiğini ifade eden Akgüneş “Tabi ki kurslara ilgi eskisi kadar yok. Eskiden en az günde 15-20 kursiyer gelir halk oyunları öğrenmek isterdi. Ama günümüzde ise sadece birkaç kişi onlarda 2-3 oyun öğreneyim düğünlerde oynarım diye geliyor. Ben kültürümü, musikimi, folklorumu öğreneyim diye bir çaba içinde değiller. Haftada iki gün kurs düzenliyoruz. Onlarda birkaç kişi ya geliyor ya gelmiyor” diye konuştu.

Halk oyunlarımıza ilgi azaldı

HER PERŞEMBE MEŞKİMİZE VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe dernekte meşk olduğunu belirten Akgüneş “ Harput musikinden eserler icra ettiğimiz meşkler yapıyoruz. Hiç kimse gelmese bile 3-5 arkadaş da olsak meşkimizi yapıyoruz. Meşklerimize özel kimseyi davet etmiyoruz. Derneğimizin kapısı herkese açık ve gönlümüzü de açmışız. Musikiyi seven vatandaşlar buyursun gelsinler. Çayımızı içsinler söylediğimiz şarkılara eşlik etsinler” diye kaydetti.