Halk hangi kuruma güveniyor?

Asal Araştırma katılımcılara Türkiye'de en güvendikleri kurumu sordu. Türkiye'de vatandaşların en güvendikleri kurum anket araştırmasında ordu zirveye yerleşirken TBMM ve politikacılara olan güven oranları dikkat çekti.

Halk hangi kuruma güveniyor?

Gerçekleştirdiği farklı konulardaki anketlerle dikkatleri çeken Asal Araştırma, halka en güvendikleri kurumu sordu. Katılımcıların en çok güvendikleri kurum yüzde 19,7 ile ordu olurken en az güvendikleri kurum yüzde 0,9 ile medya oldu.

Halk hangi kuruma güveniyor?

EN YÜKSEK GÜVEN ORDUYA

Asal Araştırma katılımcılara Türkiye'de en güvendikleri kurumu sordu. Ağustos 2024 tarihinde 2 bin katılımcıyla gerçekleşen ankette yüzde 2 ile Diyanet güven açısından sondan dördüncü, yüzde 1,4 ile yargı ise sondan üçüncü kurum oldu. Cumhurbaşkanlığı ise yüzde 11,1 ile 3'üncü sırayı aldı. En yüksek güven orduya.

Halk hangi kuruma güveniyor?

TBMM VE POLİTİKACILARA GÜVEN DİKKAT ÇEKTİ

Ankette yer alan sıralama ve oranların tamamı şöyle:

Ordu:%19.7

Polis: %16.5

Cumhurbaşkanlığı:%11.1

TBMM:%10.2

Bankalar:%4.2

ÖSYM:%4.0

YSK:%3.5

Belediyeler:%2.9

Diyanet:%2.0

Yargı:%1.4

Politikacılar:%1.0

Medya:%0.9

Hepsine güveniyorum:%4.4

Hiçbirine güvenmiyorum:%18.2

Halk hangi kuruma güveniyor?

DİYANET’E GÜVEN BELEDİYELERİN DE ALTINDA

Ankette en çok dikkat çeken bölüm ise halkın diyanete duyduğu güvenin zaman zaman yolsuzluk ve usulsüzlüklere gündeme gelen belediyelerin de altıda olması. Halk, Belediyelere %2.9 olurken Diyanete güven ise %2.0 oranında kaldı. Diyanetin bu güvensizlik oranına düşmesindeki en önemli etken bu güzide kurumun siyasallaştırması olarak görülüyor.

Halk hangi kuruma güveniyor?

YASAMA YÜRÜTME VE YARGIYLA BERABER MEDYAYA DA GÜVEN YOK

Devlet organları olan ve demokrasinin en temel kavramları olan yasama, yürütme işlevlerini sağlayan TBMM, yargı ve politikacılarla ilgili dikkat çeken verilerin ortaya çıktığı ankette medya da en güvenilmeyen bir diğer unsur olarak dikkat çekti.

Halk hangi kuruma güveniyor?

GÜRSEL EROL’UN AÇIKLAMASI AKILLARA GELDİ

TBMM’ye ve politikacılara yönelik net bir güvensizliğin ortaya çıktığı bu anketle CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un Türkiye’deki milletvekili sayısı ile geçmişte yaptığı açıklama yeniden akıllara geldi.

Milletvekili Erol, “Her şeyde tasarruf etmek zorundayız. Mesela 600 milletvekili mecliste ne iş yapar anlamıyorum. İktidarı ile muhalefeti ile hiç fark etmez. Siyasi Partiler yasasının da değişmesi lazım. Niye 600 milletvekili? 600 milletvekilinin Türkiye gibi bir ülkeye maliyeti çok yüksek. Bana göre milletvekili sayısının 500'e düşmesi lazım. Tasarrufsa önce meclisten başlamalı. Tasarrufsa önce devletten başlamalı ” demişti.