Hakimiyet'i Anlama Kılavuzu

Türk şiiri kadar düşünce hayatında önemli kapılar açan ancak söyledikleri ve yazdıkları hemen anlaşılmayacak derinlikte olan İsmet Özel için 'İsmet Özel'i Anlama Kılavuzu'dan söz edilir.

Hakimiyet'i Anlama Kılavuzu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zordur İsmet Özel’i anlamak ve zordur onun söylediklerini bir araya getirip günü kurtaran hükümler vermek.

Günlük olayların görünen ve sadece konuşulan taraflarıyla sığ bir değerlendirme yapabilirsiniz elbet. Ama bu, sizin algı ve akıl seviyenizi, anlayış kabiliyetinizi, muhakeme yeteneğinizi gösterir.

“İsmet Özel neden Mülkiye’de sosyalist öğrencilerden müteşekkil Fikir Kulübüne üye oldu?

Mülkiye’yi neden bıraktı?

Neden İşçi Partisi’ne üye oldu?

Neden Deniz Gezmiş ve arkadaşları asılmasın diye başlatılan imza kampanyasını destekledi?

Neden İslâmcı oldu?

Neden Türkçü oldu?”

Bu soruların peşinde koşmayan ya da bu tür gelgitleri salt zamanın ruhuyla açıklamaya çalışanlar, günün sonunda yanılır ve mahcup olur.

Hakimiyet Gazetesi olarak “Hakimiyet’e Göre” köşemizde, yerel ya da ulusal olaylara haber mantığı ile değil, bir edebi tür olan fıkra tadında değiyor ve kendi görüşlerimizi dile getiriyoruz. 

Bu köşelerde haber değil; bir olayın değerlendirilmesi, doğruluğu, yanlışlığı, eksikliği, topluma nasıl yansıyacağı ve sonuçlarının ne olacağına dair kişisel değerlendirmeler ve fakat her halükarda uyarıcı bir üslup ve tarzda kaleme alınıyor.

Erbabı olan bilir ki bir edebi tür olan fıkra, makalenin bilimsel verilere dayanan ciddi üslubundan ziyade, yazarın belirli bir konuda anlayışını, görüşünü ya da düşüncelerini kanıtlama zorunluluğu olmadan, eğlenceli ve hoş bir üslup ile yazdığı kısa fikir yazılarıdır.

Yazılanlar ve görüşler, yazarın kendi görüşleridir. Beğenmek ya da inanmak zorunda değilsiniz. Hata okumak zorunda bile değilsiniz.

Geçtiğimiz günlerde fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek ve zincir marketlerinin gücünü kırmak amacıyla hayata geçirilen Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanlış bir adım olduğunu ve devletin sırtına yeni bir KİT kamburu oluşturacağı gerekçesiyle eleştirmiştik.

Birkaç gün sonra bu marketlerin başında bulunan vatandaşın 180 bin TL maaş alıyor iddialarına karşı yaptığı açıklamada 62 bin TL maaş aldığı haberleri üzerine yeni bir yazı yazarak, bu oluşumların şimdiden devlete yük haline geldiğini  daha önce   yazdığımız yazıya atıfta bulunarak “Biz demiştik” başlığı ile ifade ettik.

Tabi olayın seyrü sülüğünü ya da siyak ve sibakını bilmeyen ya da bunlardan habersiz olan bazı sosyal medya kullanıcıları, yazısı tutarsız, başlığı ile namütenasip ve Türkçe özürlü bulmuş. 

Tabi biz bu görüşe de saygılıyız ve olumsuz yorumlara muhatap olsak da takip ediliyor olmaktan gayet mutluyuz. Ama her halükarda bazı arkadaşlarımızın Hakimiyet’i Anlama Kılavuzuyla tanışmasını ve ne söylemek istediğini anlayabilecek bir seviyeye ulaşmak için Kemalettin Tuğcu’dan başlayarak, Türk klasiklerini okumalarını tavsiye ediyoruz. İnanın çok faydası olacaktır.