Hacıoğulları: 'Anızla Birlikte Geleceğimizi Yakıyoruz'

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, anız yakmanın toprağa hiçbir faydası olmadığını, anız yakma nedeniyle hem toprağın hem de doğada yaşayan hayvanların zarar gördüğünü, geçtiğimiz günlerde ilimizin değişik bölgelerinde tarım alanlarında yaşanan yangınlarda oluşan zararın tespiti için çalışmaların başladığını ifade etti.

Hacıoğulları: 'Anızla Birlikte Geleceğimizi Yakıyoruz'

Elazığ’da yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte yangınlar da ciddi bir artış yaşanıyor. Özellikle tarım arazilerinde meydana gelen yangınlar da binlerce dönüm yanarak kül oldu.

Elazığ’ın il merkezi, ilçe ve beldelerde meydana gelen yangınların birçoğunun anız yakma nedeniyle çıktığı tespit edilirken, zarar sadece tarım arazilerinde değil birçok yerleşim yerlerine de sıçrayarak yaşandı.

Hacıoğulları: 'Anızla Birlikte Geleceğimizi Yakıyoruz'

ANIZ YAKMAK ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Çoğumuzun dikkatinden kaçmasına rağmen yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye, insanlara ve tabiata verdikleri zararlar çok ciddi boyutlarda. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır.  Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları; kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemektedirler.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI

Anız yakmak toprağa, bitkiye ve çevreye çok zarar verir. Toprağın verimi azalır, toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir, Toprak rüzgâr ve sel ile erozyona maruz kalır. Toprak yorgunluğu artar. Toprağın su emişi azalır. Kontrol edilemediği hallerde büyük yangınlara sebebiyet verebilir. Ormanlar, yerleşim yerleri, elektrik direkleri vb. yerler yanarak büyük tahribatlar meydana gelebilir. Yol kenarlarında çıkan yangınlar görüş alanını etkileyerek trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Yangınlar hava kirliliğine sebep olmaktadır. Çevresel felaketlere yol açabilmektedir.

Hacıoğulları: 'Anızla Birlikte Geleceğimizi Yakıyoruz'

HACIOĞULLARI:“ANIZ YAKMAK BÜYÜK BİR SORUN”

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Hakimiyet Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamada, “Anız yangınları sadece Elazığ’da değil tüm şehirler de büyük bir sorun. Anız yakmanın toprağa hiçbir faydası yoktur. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap ve saman yok edilmektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yaban hayvanları yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir.”dedi.

Hacıoğulları: 'Anızla Birlikte Geleceğimizi Yakıyoruz'

GEREKLİ UYARILARI YAPIYORUZ

Elazığ Ziraat Odası olarak her dönem gerekli uyarıları yaptıklarını ifade eden Başkan Hacıoğulları,“Odamız olarak çiftçilerimize her dönem uyarılarımız da bulunuyoruz. Bütün çiftçilerimiz değil ama bazı yerler de halen anız yakmalar oluyor. Her yerde söyledim, anız yakmanın bir faydası yok, çok büyük zararları var. Elazığ’da çıkan yangınların büyük bir bölümü anız yakmaktan çıkmadı ama anız yakmanın da büyük bir sebebi var çıkan yangınlarda ” diye konuştu.

ZARAR BÜYÜK, TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Anız yakma nedeniyle çıkan yangınlar da zarar tespiti için çalışmaların başladığını ifade eden Başkan Hacıoğulları,“Zarar tespit çalışmaları başladı. Çiftçilerimizin anız yakmama konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Anız yangınları sadece toprağa değil, her şeye zararı var. Doğada yaşayan hayvanlardan tutun da, insanlarımızın yaşamlarını bile etkiliyor. Çiftçilerimizin hem kendi hem de ülke menfaatleri açısından bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor.” dedi.