Güneydoğu'da iki parti geriliyor

Rawest Araştırma, Aralık 2020'de Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van'da 20 ilçe ve 100 mahallede yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Bin 497 kişiyle yüz yüze yapılan ankette bölgenin siyasi eğilim haritası çıkarılmış.

Güneydoğu'da iki parti geriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Raporda genel sorunlar ve bunlara yaklaşım, siyasi partilerin oy oranları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevine ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Yapılan ankete göre bölgede hem Ak parti hem de HDP’nin oyları düşerken CHP’ye yönelim artmış görünüyor.

Bölgenin en önemli sorunlarının başında ekonomi yer aldı. Ekonomik durumunun kötüye gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 64 olarak kaydedildi. Ekonomiyi, anadil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar takip etti. Derinlemesine görüşmelerde ise Türkiye'nin önemli problemleri olarak, yargı mekanizmasının adalet üretmiyor olması, kutuplaşma, ifade özgürlüğü gibi başlıklar da sıralandı.


Katılımcıların yüzde 82'si belediyelere kayyım atanmasını yanlış bulduğunu ifade etti. Bu oran 2019 yılında yüzde 76 olarak ölçülmüştü. Rapora göre, belediyeler kayyım atama politikası hakkında görüş paylaşan katılımcıların şehir ve parti kırılmalarına bakıldığında; AK Parti seçmeninin yarıya yakınının bu uygulamayı yanlış bulduğu anlaşılıyor.


Bölgede seçmenin yarısı yeni partileri bilmezken, Gelecek Partisi, DEVA Partisi’nden daha çok tanınıyor. Ali Babacan’ın bir parti kurduğunu yani DEVA Partisi’ni bilenlerin oranı yüzde 46,8. Ahmet Davutoğlu’nun bir parti kurduğunu yani Gelecek Partisi’ni bilenlerin oranı yüzde 51,9.


Raporda siyasi partilere ilişkin değerlendirmelerde AK Parti'nin bölgede güç kaybettiği tespitine yer verildi. Katılımcılardan 2018’de oy kullananların dağılımı baz alındığında; AK Parti'nin yüzde 34,7’den yüzde 28,5’e gerileyip 6 puan kaybettiği görüldü. 


HDP yüzde 52,4’ten yüzde 50,5’e gerileyip 2 puan kaybetti. CHP ise yüzde 2,7’den yüzde 7,4’e çıktı. CHP oyunu üç katına çıkarıp bölgedeki üçüncü parti oldu. DEVA Partisi 5 puan alırken, Gelecek Partisi 3,1 puana ulaştı.


Ak Parti’nin 6 puan kaybetmesine karşın HDP’nin yüzde 2 de olsa oy kaybetmesi, HDP’nin politikalarının beğenilmediği ile birlikte bu partiden ayrılarak inançlara saygılı yeni bir parti kurulacak olmasının da etkisi büyük.


Ak Parti’nin kayyım atamalarından rahatsızlık duyan vatandaşlar, kayyım ile gelen belediye yöneticilerinin birçoğunun farklı illerden getirilmesine de tepki duyuyorlar.