'GÜNEŞ ENERJİLİ HAYVAN İÇME SUYU TESİSİ PROJELENDİRİLME' EĞİTİMİ VERİLDİ
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, öncelikli olarak, tarım ve hayvancılığın gelişmesi yönünde çalışmalar yürüten DAP İdaresi, yenilenebilir enerji kaynaklarını da bu sektöre uygulamak için bir çalışma başlattı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, öncelikli olarak, tarım ve hayvancılığın gelişmesi yönünde çalışmalar yürüten DAP İdaresi, yenilenebilir enerji kaynaklarını da bu sektöre uygulamak için bir çalışma başlattı.
DAP İdaresi toplantı salonunda verilen, ‘Güneş Enerjili Hayvan İçme Suyu Tesisi Projelendirilmesi’ konulu bir günlük eğitime, bağlı illerdeki uygulayıcı kuruluşların temsilcileri katıldı.
‘Güneş Enerjili Hayvan İçme Suyu Tesisi Projelendirilmesi’yle ilgili teknik eğitimi Elazığ İl Özel İdaresi’nden Ziraat Mühendisi Bekir Yuşan, Yenilenebilir Enerji Sistemleri (fotovoltaik) konusundaki eğitimi ise Ege Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi İlker Ongun verdi.
Meradaki hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere bugüne kadar bölgede yaklaşık 170 adet Hayvan İçme Suyu (HİS) Göleti projesine destek olan DAP İdaresi, çevre dostu ve tükenmeyen temiz enerji kaynağı solar sistemi devreye sokmakla, bu projelerin sayısını artırmayı amaçlıyor. Fotovoltaik sistem, güneşin ışık özelliğinden yararlanarak, doğrudan elektrik enerjisi üretme yöntemine deniyor. Kurulum maliyeti hariç, işletme ve bakım masraflarının yok denecek kadar az olması ve Hayvan İçme Suyu göletlerine göre daha ucuza mal edilebilmesi, bunun yanı sıra, güneş enerjili HİS tesisinde bu suyu insanların da kullanabilmesi en önemli tercih sebepleri arasında yer alıyor. Kurulacak sistemle, sondajla yer altından çıkarılan temiz sular, güneş enerjisiyle su deposuna alınıyor ve kurulan sıvatlarla hayvanların su ihtiyaçları kesintisiz olarak karşılanmış oluyor.