Gülyüz: 'Öğrenciye Ev Vermiyoruz' Algısı Bitmeli 

Elazığ'da bazı vatandaşların öğrenciye ev vermek istemediğini ve   okumak için şehrimize gelen öğrencilerimize sahip çıkmamız gerektiğini ifade eden Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, Elazığ'da kiralık ev bulmanın çok zor ve ev bulunsa bile kiraların çok pahalı olduğunu bu nedenle boş TOKİ dairelerinin ihtiyaç sahibi ya da öğrencilere verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Gülyüz: 'Öğrenciye Ev Vermiyoruz' Algısı Bitmeli 

Fethiye Uçal/Elazığ’da 2020 yılında ilimizde yaşanan deprem ve sonrasında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden sonra Elazığ’da çok göç oldu. Yanı sıra komşu şehirlerden gelen vatandaşlar ile birlikte kiralık ev bulma sıkıntısı yaşandı ve hala daha yıkımların devam etmesinden dolayı Elazığ’da kiralık ev bulmak artık çok zor bir duruma geldi. 

Konu ile ilgili olarak Elazığ Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, Elazığ Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. 

"TOKİ DAİRELERİNİN BİR AN ÖNCE TESLİM EDİLMESİ LAZIM"

Başkan Gülyüz, Üniversitelerin açılmasına sayılı günlerin kalmasıyla birlikte Elazığ’da okuyan Üniversite öğrencilerinin kiralık ev bulmasında emlakçılar olarak sıkıntılı bir süreç içinde olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Elazığ’da yaşayan vatandaşlarımız ev bulmakta sıkıntı yaşarken eğitim için şehrimize gelen öğrencilerimize nasıl yardımcı olabiliriz bilemiyoruz. TOKİ dairelerinin bir an önce teslim edilmesi lazım. 11 il depremden tabiki de etkilendi, büyük kayıplar yaşandı. Elazığ büyük bir deprem yaşadı maddi manevi yıprandı daha sonrasında yaşanan depremler nedeniyle  komşu şehirlerden gelen vatandaşlar olduğu için  Elazığ’a bir hız verilmesi gerekiyor” dedi.

Gülyüz: 'Öğrenciye Ev Vermiyoruz' Algısı Bitmeli 

“ÖĞRENCİYE EV VERMİYORUZ” ALGISINDAN VAZGEÇİLMELİ"

Nuri Gülyüz açıklamalarına şöyle devam etti:“ Elazığ’da vatandaşlar öğrenciye ev vermek istemiyorlar. Öğrencilerimize yardımcı olmalıyız. Okumak için şehrimizde olan öğrencilerimize sahip çıkmalıyız. Öğrenciye ev vermiyoruz algısından vazgeçilmeli. Öğrenciye ben ev vermezsem bir diğeri vermez ise  bu çocuklar nerede kalacak. Bizim gelecek neslimiz bu öğrenciler,  bizi temsil edecek olan yine bu öğrencilerimiz.” dedi.

“BİZLER DE EMLAKÇI OLARAK BU DURUMDA ÇARESİZ KALDIK”

Kiralık ev bulmanın çok zor olduğu bir dönem yaşandığını ifade eden Başkan Gülyüz,“ Maalesef kiralık ev bulmak çok zor,  ev bulunsa bile kiralar çok pahalı.  On bin gibi bir kiradan bahsediyoruz. Tek başına evde yaşamak isteyen bir öğrenci mümkün değil 8-10 bin TL  kira ödemesi. Varsayalım ortak 3-5 öğrenci bir araya gelse belki bir ihtimal ev tutabilir. Bizlerde emlakçı olarak bu durumda çaresiz kaldık diyebilirim. Gönlümüz tabiki de öğrenciden yana ama ev konusunu nasıl temin ederiz bilmiyoruz. Vatandaşa bile ev bulmakta zorluk çekiyoruz. Vatandaşlarımızdan ricam lütfen öğrenciye evlerinizi kiraya verin” diye ifade etti. 

"VATANDAŞ GERÇEKTEN MAĞDUR, ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN"

Vatandaşların gerçekten çok mağdur olduğunu ifade eden Başkan Gülyüz, “Elazığlı vatandaşlarımız depremden sonra ilk etapta çadırda, konteynerde, Akrabalarının ya da tanıdıklarının evlerine, bahçelerine giderek kaldılar. Hala daha bahçe evlerinde kalanlar var. Ev bulamayıp buralarda yaşayan vatandaşlarımız var. Vatandaş gerçekten mağdur.  Allah bir daha yaşatmasın böyle bir felaketi. Bundan yaklaşık 4-5 yıl öncesine kadar batı tarafında duyuyorduk kiralık dairenin fiyatının üç bin, üç bin beş yüz TL olduğunu. Şu an günümüz şartlarında en uygun daire, bodrum daire diye tabir ettiğimiz dairenin fiyatı 5-6 binden başlıyor. Asgari ücret bugün 11 bin 402 lira. Altı bin sekiz bin kiralar çok yüksek.”dedi. 

Gülyüz: 'Öğrenciye Ev Vermiyoruz' Algısı Bitmeli 

"BOŞ TOKİ DAİRELERİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERİLMELİ"

Boş bırakılan TOKİ dairelerinin ihtiyaç sahibi ya da öğrenciye verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gülyüz, “Resmi kurumlarda denetim mekanizması dediğimiz bir sistem vardır, bu denetim mekanizması çalıştığı zaman serbest piyasa denilen veya fırsatçılık denilen durumu yaşamamış oluruz. TOKİ daireleri mesela depremden mağdur olmuş öncelikli hak sahiplerine verilmiş ise o kişi kullansın. İkinci bir dairesi var hak sahibinin devletten almış olduğu TOKİ dairesini kullanmayacak ise kiraya verecek ise başkasına verilsin.  İhtiyacı olan vatandaşımıza verilmeli. Görüyoruz boş bırakılan TOKİ daireleri var ama kiralık değil satılık değil sadece boş, ihtiyaç sahiplerine yada öğrenciye verilmiyor. Bu denetim olmadığından kaynaklanıyor”dedi. 

"HERKES EMLAKÇILIK YAPMAMALI"

Elazığ’da 146 tane resmi emlakçı olduğunu ifade eden Başkan Gülyüz, “Elazığ’da 146 tane resmi emlakçı var geri kalanın tamamı gayri resmi yapıyor. Bakanlık tarafından yetki belgesi olan emlakçılar bu işi yapsınlar. Bugün vatandaş dairesinin kirasını 8-10 bin TL’ye çıkartıyor kim bu fiyatı verdi. Serbest piyasa olunca vatandaş kafasına göre 10 bin lira kira istiyor. Bakanlık bizi görevlendirsin bizden başka kimse bu işin ticaretini yapmasın. Örneğin dört bin TL olan dairenin fiyatına sekiz bin TL yazıldığında muhatabı olan kimse onu denetleyip cezai işlem uygulansa bence piyasa düşmese bile belli bir yerde kalır.  Serbest konut piyasası olmamalı. Taşınmaz ticaret yetki belgesi olan kişiler bu işi yapsın. Denetim mekanizması çalışmadığı takdirde serbest piyasada ticaret devam ettiği takdirde biz emlakçılar olarak mecburen bu piyasayla uyum içinde olmak zorundayız. Çevre Şehircilik, AFAD, TOKİ İdaresi, Elazığ Emlakçılar Odası, Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf Sanatkarlar koordineli bir şekilde çalışsak emlakçı fahiş fiyattan evini kiraya veriyorsa, ihtiyacı olmayan vatandaş  TOKİ dairesini almışsa bizlerde bu durumu çevre şehirciliğe veya AFAD’a bildirsek ve Ticaret İl Müdürlüğü de  bu durumu denetlese bir şeyler düzelebilir ”diye konuştu.

"VATANDAŞLAR KORSAN EMLAKÇILARLA ÇALIŞMASIN"

Başkan Gülyüz son olarak,“ TOKİ dairesine ihtiyacınız varsa kendiniz oturacaksınız. TOKİ dairesi satılamaz, kiraya verilemez, daire kime verilmişse o vatandaş oturmalı. 170-180 bine aldığı daireyi Devlete aylık bin ile bin beş yüz ödeme yapıyor. Vatandaşa evini kiraya on bine veriyor. Bunlar güzel şeyler değil. Böyle durumların yaşanmaması için denetim mekanizmasının çalışması gerekiyor. Denetim olmadığı zaman gayri resmi olan korsan diye tabir ettiğimiz emek hırsızları vatandaşın kaporasını yakıp bir kira bedeli alması gerekirken iki kira bedeli alıyorlar. Bunun bir denetimi olması lazım, vatandaş gayri meşru korsan emlakçılardan ticaret yapmasınlar. Korsan emlakçılığın bitmesi için belediyenin iş yeri açma ruhsatını sorgulaması lazım, Maliyenin vergi levhasını sorgulaması lazım, bizlerinde esnafı gezip oda kayıtlarının olup olmadığına bakmamız lazım. Öğrencilerimize çözüm noktasında üzülerek söylüyorum bir çözümümüz yok. Devlet eliyle yapılabilinecek çözümler olabilir. Tatbiki de yurtların kapasitesi belli en azından kısa vadede kira sorunları bitene kadar vatandaşlar evlerine geçene kadar devlete ait bir çok  resmi kurumda toplantı salonu, konferans salonu gibi bir çok kullanılmayan yerler var buralar değerlendirilebilinir”dedi.