Göçmenlerin Seçime Etkisi 

Son dönemlerde göçmenlerle ilgili tartışmalar gündemin bir numaralı maddesi... Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında ciddi polemik ve restleşmelere konu olan mültecilerle ilgili tartışmalar devam ederken 2023 seçimlerine muhtemel etkilerinin ne olacağı da birçok kesim tarafından sorgulanmaya başlandı. 

Göçmenlerin Seçime Etkisi 

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken Göç İdaresi Uyum ve İletişim Müdürlüğü tarafından seçimlerde kaç Suriyelinin oy kullanacağına ilişkin net rakamlar verildi.

Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, yaptığı açıklamada "Türk vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950'dir. Bunların 113 bin 654'ü reşittir, yani 18 yaşın üstünde. Bu 113 bin Suriyeli oy kullanabilecek, onlar da Türkiye'nin 81 iline dağılmış durumda. Seçimlere bir etkileri söz konusu değil. Bunlar bir mahallede, bir ilde, bir ilçede oturmuyorlar ki." ifadelerini kullandı.
Büyük şehirlerde kayıt alınmadığını hatırlatan Ok, "İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi 15 ilde artık kayıt almıyoruz. 781 mahalleyi hem ikamet, hem geçici koruma ve hem de uluslararası koruma olmak üzere tümüyle yabancıya kapattık. Adreslerinde bulunmayanların geçici koruma kayıtlarını askıya aldık." dedi.

Açıklama böyle. Yani muhalefetin iddia ettiği gibi Ak Parti, sırf kendilerine oy versin diye Suriyelilere vatandaşlık vermemiş. Böyle kabul edilse bile 81 ile dağılmış göçmenlerin seçmen sayısı değil ülkenin, bir il ya da ilçenin dahi sonuçlarına etki edebilme kudret, kuvvet ve gücünde değil.

Bu açıklamayı aldık baş üstümüze koyduk. Ancak açıklamanın bir bölümünde geçen "İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi 15 ilde artık kayıt almıyoruz. 781 mahalleyi hem ikamet, hem geçici koruma ve hem de uluslararası koruma olmak üzere tümüyle yabancıya kapattık. Adreslerinde bulunmayanların geçici koruma kayıtlarını askıya aldık." cümlesi, hem vatandaşların hem de muhalefetin bu konudaki tepkilerinin bir sonucu olduğu gerçeğini de kabul etmek gerekir. 

Bir meselede yapılan muhalefet, zaman zaman iktidarın da o konuda atacağı adımlar konusunda elini güçlendirir. Kamuoyu baskısını elbette hükümetler de görmek ve buna göre tavır almak durumundadır.

Bu açıklamadan anladığımız şu ki, göçmenlerin seçmen sayıları, sonuca etki etmekten çok uzak ve artık yeni göçmen kabul edilmiyor, kayıtlara geçirilmiyor ve sınır dışı ediliyor.

Bunlar, ülkemizin bir göçmen cenneti olmaması adına güzel ve kamuoyunun da beklediği gelişmeler. Darısı, enflasyon, zamlar ve birden çok maaş alınmasına sebep olan yönetim kurulu üyelikleri gibi  diğer tepki alınan konuların başına diyelim.