Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Zirvesi Başladı

İki gün sürecek olan ve Elazığ Akgün Hotel'de gerçekleşen zirveye Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkan Yardımcısı Mashar Ayas, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bak

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Zirvesi Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İki gün sürecek olan ve Elazığ Akgün Hotel’de gerçekleşen zirveye Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkan Yardımcısı Mashar Ayas, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 23 ilden ilgililerin katıldığı zirve, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmaları ile başladı.

 

“ZİRVENİN İLİMİZ İÇİN BİRÇOK FAYDA SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ”

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, yapılan zirvenin sektörel faydanın yanında özellikle Elazığ için sosyal, ekonomik ve kültürel bakımdan fayda sağlayacağına inandığını dile getirdi. Karahan, “Program çerçevesinde üniversiteden gelen hocalarımız, il dışından gelen misafirlerimiz ilk defa ilimizi ve bölgemizi ziyaret etme fırsatı buluyorlar. İki günlük süre zarfında ilimizi ve bölgemizi iyi tanıyacaklar ve buradan memnun ayrılacaklar. Buradan gittiklerinde inşdigerah birer gönül elçisi olacaklar. Bu amaçlarla düzenlediğimiz organizasyonumuzda bulunan siz katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“TİCARİ EFSANEMİZ YOK”

AR-GE yatırımlarının şart olduğunu belirten MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, AR-GE çalışmalarında ülkenin oldukça geride olduğunu söyledi. AR-GE yatırımlarının arttırılması gerekliliğine vurgu yapan Uzun, “Gıda fiyatlarındaki ve dünya nüfusundaki artışa paralel olarak yağış rejimindeki istikrarsızlık, küresel sıcaklık artışı ve buna benzer etkenler ekinlerimizi etkiliyor. Bunlarla birlikte artan kuraklığın yanı sıra aşırı hızla artan kentleşme sebebiyle ekilebilirlik alanların daraldığını görmekteyiz. Geçtiğimiz iki yılda bir milyara yakın insanın dünyada açlık sorunuyla karşı karşıya oluşu, bu sorunun boyutunu ortaya koymaktadır. İlimizin tanıtım filminde de gördük ki bizim ticari anlamda bir efsanemiz yok. Önümüzdeki dönemde STK’lar ile birlikte daha iyi işlere adımlar atmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“TOHUMDA İHRACATI İLERLETTİK”

TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer ise, tohumculuk sektöründe yeterli tohumu üretmekle kalmayıp ihracat konusunda da büyük bir yol kat edildiğine vurgu yaptı. Gençer, kendisinin de Elazığlı olduğunu, gerçekleştirilen zirvenin hem mutluluk hem de gurur verici bir organizasyon olduğunu belirtti.

 

“KAYISI VE ÜZÜM ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir de, Elazığ’ın arazi yapısında verimli tarım yapmanın imkanı olmadığını ancak Elazığ’ın bu zorluklara rağmen 2016 yılında 119 bin ton arpa,  90 bin ton buğday,75 bin ton üzüm, 70 bin ton silajlık mısır, 59 bin ton kayısı ürettiğini dile getirdi. Özdemir, üretimden çiftçinin yeterli geliri elde edemediğini, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için kayısı ve üzüm üretiminin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

MİLLİ TARIM HAVZASI PROJESİ

Besili hayvanları dışarıdan ihraç edilmesine çözüm olarak ‘Milli Tarım Havzası’ projesini geliştirdiklerinin müjdesini veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Biz tarımsal üretim itibariyle Avrupa’da 1. sıradayız. Tarımda dünyanın 1. ülkesi olmamız açısından sahip olduğumuz kaynakları en iyi, en verimli şekilde yöneten ve üreten bir ülke konumundayız. Biliyorsunuz şu anda hayvancılık konusunda besili hayvanlarımızı dışarıdan ihraç ediyoruz. Ama Milli Tarım Havzası Projesi kapsamında yapacağımız çalışmalarla bu sıkıntımızı zaman içerisinde gidererek kendi yaygın üretimimizi gerçekleştirecek noktaya gelmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

“ÜLKE OLARAK YÜKSELİYORUZ”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise konuşmasında, dünya ekonomisinin hızla değiştiğini belirterek, 1980 sonlarında doğudan batıya doğru kayan ekonominin, şimdilerde batıdan doğuya doğru kaymaya başladığını, bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin hedefleri olan ve iyi stratejilere sahip bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Vali Kaldırım, “Ülke olarak yükseliyoruz. Zamanla ilk 10’lara, ilk 5’lere gireceğiz. Hedefler koyuyoruz ve bu hedeflere doğru da çok iyi ilerliyoruz. Özellikle AR-GE ve inovasyonlara önemli yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bir geleneksel değeri çok iyi değerlendirdiğinizde ve farklılaştırdığınızda, biraz inovasyon kattığınızda bir anda dünya gündemine uluslararası bir marka olarak girmeye hak kazanıyorsunuz. Bugün Ağın’a gittik müthiş bir ürün var ama katma değer yapamıyoruz. Bu tür ürünleri uluslararası piyasaya çıkartmamız gerekiyor” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından bu yıl ilki düzenlenen temalı Doğu Anadolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Hayvansal Üretim, Bitkisel Üretim, Su ürünleri, Gıda Üretimi ve Güvenliği konularında düzenlenen oturumlarla başladı.