Genel Sağlık Sigortası Nedir, Genel Sağlık Sigortası Borcu mesajı ne demek?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan vatandaşın cep telefonlarına gelen mesaj, tedirginlik yarattı.

Genel Sağlık Sigortası Nedir, Genel Sağlık Sigortası Borcu mesajı ne demek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GSS borçlularının sayısı 10 milyona yaklaşırken, 18 yaşından büyük vatandaşlara gönderilen kısa mesaj birçok kullanıcı tarafından sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılıyor. Peki, Genel Sağlık Sigortası nedir, Genel Sağlık Sigortası borcu mesajı ne demek

UYARI MESAJI GÖNDERİLDİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan milyonlarca vatandaşa bugün cep telefonlarına bir uyarı mesajı gönderildi. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

"DEĞERLİ SİGORTALIMIZ, GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA PRİM BORCUNUZ BULUNMAKTADIR. BORCUNUZU E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAYABİLİR VE YİNE E-DE. BVLET ÜZERİNDEN VEYA ANLAŞMALI BANKALAR ARACILIĞIYLA ÖDEYEBİLİRSİNİZ. AKSİ TAKDİRDE YASAL TAKİP BAŞLATILACAKTIRORCUNUZU ÖDEMİŞ OLMANIZ HALİNDE BU MESAJI DİKKATE ALMAYINIZ."

Bu mesaj, borçlular arasında tedirginliğe yol açarken, sosyal medyada da yoğun şekilde tartışılmaya başlanırken, GSS prim borcunun ne olduğu da sorgulanıyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) BORCU NEDİR?

Genel Sağlık Sigortası (GSS), belirli bir prim ödemesi karşılığında vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir sistemdir. Ancak, bu primler düzenli olarak ödenmediğinde GSS prim borcu birikir. Borç oluşması durumunda, sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı da risk altına girer. 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) için 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan düzenlemeyle birlikte prim ödeme zorunluluğu getirildi. GSS kapsamında, kişiler çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların prim ödemeleri işverenleri tarafından yapıldığı için bu kişilerde borç durumu oluşmaz. Ancak çalışmayanlar, primlerini kendileri ödemek zorunda oldukları için her ay sigorta borcu birikebilir. Bu nedenle, çalışmayan vatandaşların düzenli prim ödemesi yapmaları gerekmektedir.

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borcunuzu internet üzerinden kolayca sorgulayabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızla e-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına giriş yaparak, tescil ve borç bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.