Genç Yaşta Öğrenmek Fark Yaratıyor

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çaturanga Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübü Derneği Başkanı Oğuzhan Deniz, satrancın çocukların geleceği için önemli bir spor olduğuna dikkat çekerek, Satranç sporuyla genç yaşta tanışanlarda ciddi bir farkındalık oluştuğunu ifade etti.

Genç Yaşta Öğrenmek Fark Yaratıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Oğuzhan Deniz,”Çaturanga Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübü  olarak turnuva ve eğitimlere öncelik veriyoruz. Elazığ’da satrancın gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Satranç, çocuklarımızın hayatlarında doğru hamleler yapabilmesi için çok önemli bir spor. Turnuvalarda yaşanan heyecan ve rekabet ise onlara farklı tecrübeler kazandırıyor”dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİMİZ HAFTA SONLARI KULÜBÜMÜZE GELEREK TURNUVALARIMIZA KATILMAKTALAR
Oğuzhan Deniz, ”Hafta sonları üniversite öğrencilerimiz kulübümüze gelerek her hafta satranç oynamaktalar.Biliyoruz ki,satranç öğrenciye bir yöntem dahilinde öğretildiği taktirde ayırt etmeksizin bütün derslerine olumlu yararları bulunur. Bunun yanında kişiliğine ve sosyal hayatına da birçok açıdan katkıları görülür. Bu katkıları analiz edebilmek için farklı açılardan bakabilmek gerekmektedir. Yani satrancı, 64 kareye ayrılmış bir tahta üzerinde ayrı fonksiyonları olan taşları belirli kurallar dahilinde bir hedef gözeterek karşılıklı oynatmalarından oluşan bir oyun olarak tanımlamak, onun derinliğini ortaya koymaz. Onun derinliği; bilim, sanat ve spor olmasında, uygarlık tarihi ile ilişkilendirilmesinde, tarihi kişiliklerde, entelektüel boyutunda, bireye ve topluma kazandırdıklarında yatar. Toplumun bir üyesi olarak bireye kazandırdıkları konusunda genel olarak şunları ifade edebiliriz:

Zihinsel gelişime pozitif katkılar yapması

Muhakeme gücünü artırması

Analiz-sentez yapma becerisi

Yaratıcılığı teşvik etme

Strateji geliştirme

Fotografik hafızanın gelişimine katkı sağlama

Oyun sürecinde asla şiddet üretmemeye ilişkin bilinç

Hayal gücünü, şekil ve uzay bilgisini, planlama yeteneklerini destekleme

Problem çözme kapasitelerini artırma

Hızlı ve mantıklı düşünebilme-karar alabilme süreçlerini geliştirme

Neden sonuç ilişkisini kavrama

Sakin ve soğukkanlı olmayı öğretme

Rakibine saygılı olmayı temel alan bir centilmenlik”