GELECEĞİN İMARINI YAPALIM
24 OCAKTA YAŞANAN DEPREMİN ARDINDAN ŞEHRİN YENİDEN İMAR VE İNŞASI ÇALIŞMALARINDA TÜM KURUMLAR BÜYÜK BİR FEDAKARLIKLA ÇALIŞTI. 2000 YILI ÖNCESİ BİRÇOK BİNANIN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YENİLENMESİNİN ÖNGÖRÜLDÜĞÜ YENİ SÜREÇTE GÖZLER, ŞEHRİN YENİ İMARINA DÖNMÜŞ DURUMDA.
UZMANLAR, ELAZIĞ’IN GELECEK VİZYONUNU BELİRLEMEDE ÖNEMLİ OLAN İMAR PLANINI ACELEYE GETİRİLMESİ YERİNE BİRÇOK DETAYLARININ DÜŞÜNÜLEREK VE GELECEK VİZYONU ORTAYA KONARAK HAZIRLANMASININ ŞEHRİ DURAĞAN YAPIDAN DİNAMİK YAPIYA KAVUŞTURACAĞINI İFADE EDİYOR.
24 Ocak depreminin ardından tüm gözler şehrin yeniden imar, inşa ve ihya çalışmalarına çevrilirken, uzmanlardan da önemli uyarı ve öneriler de gelmeye devam ediyor.
Depremin yaşanmasının hemen ardından TOKİ tarafından başlatılan çalışmaların ve yeni yapılaşmanın depremin hemen sonrasında acele ile karar verilmiş bir planlama çerçevesinde inşa edildiğini belirten uzmanlar, bu konuda vatandaşın hem maddi hem de manevi kıskaç altına alındığını ifade ediyorlar.
TOKİ, ŞEHRİN GELECEĞİNİ ÖLDÜRÜYOR
Deprem sonrası TOKİ tarafından yapılan 4 ya da 5 katlı binaların hem kentsel dönüşümün birinci şartı olan finans, hem mülkiyet hakkı, hem plan, hem de görsellik açısından sıkıntılı olduğunu belirten uzmanlar, bu yapılaşma modelinin şehrin dört bir yanında olmasıyla birlikte önemli bir tıkanma ve durağanlığı getireceğini ifade ediyorlar.
TOKİ’nin vatandaşın kendi evini alıp yerine Elazığ insanının ihtiyaçlarına cevap vermeyen, iç planı oldukça kötü, balkonları çok küçük olmasına rağmen atıl alanlarında mekânın olabildiğince hoyrat kullanıldığı, dış görünüşü ve dış cephe boyası çok vasat binalar yapmasının şehri körelteceğini ifade eden uzmanlar bu konuda vatandaşların ilk günlerin aksine bugünlerde TOKİ dışı alternatiflerle görüştüğünü belirtiyorlar.
BELEDİYEDEN ÖNEMLİ BİR AÇILIM
TOKİ’nin klasik yapılaşmasına karşın Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Abdullah paşa mahallesi Malatya yolu güzergâhındaki yapıların dönüştürülmesinin Elazığ Belediyesi tarafından yapılacağını ifade etmesi şehirde yeni bir umut ışığı olarak belirdi.
Şehre ilk giriş noktası olan bu alanda Elazığ Belediyesi’nin gerçekleştireceği, mimarisi, iç planı, balkonları, dış cephesi, deprem yönetmeliğine en üst seviyede uyulmuş yapı özelliği ile inşa edilmiş örnek bir kentsel dönüşümün yapılmasını bu bölgede mağdur olan insanlarımız kadar tüm hemşerilerimiz de büyük bir heyecanla bekliyor.
İMAR PLANI DETAYLICA ELE ALINMALI
Yaşanan depremin ardından şehrin birçok noktasında binlerce binanın dönüşmesi planlanıyor. Bugünlerde tehlike arz ettiği için yıkımı gerçekleştirilen binaların sayısından çok daha fazla bina önümüzdeki süreçte sahipleri tarafından yıkılarak yenisinin yapılmasına sahne olacak.
Şehrin bundan sonra yaşayacağı depremlerden zararsız çıkmasını sağlayacak bu dönüşümün olması için en önemli şartın imar planı olduğunu ifade eden uzmanlar, kendi kendini amorti edemeyen ve döndüremeyen bir kentsel dönüşümün hayata geçme ihtimalinin çok az olacağını belirtiyorlar.
Elazığ’ın deprem kuşağında olmasına rağmen, yönetmeliklere ve statik hesaplarına göre yapılmış hiçbir yeni binanın zarar görmediğini ifade eden uzmanlar, şehri 5 katlı binalara mahkûm edip lojman kent konumuna sokmanın Elazığ’ın geleceğini köreltmek olacağını belirtiyorlar.
Kentsel dönüşüm sisteminin ne devlete ne de vatandaşa maddi yük bindirmeden yürümesi ve şehrin yeniden imarı için 8-10 katlı binaların yapılmasının şart olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun yapılması halinde çok kısa sürede şehrin yeni bir vizyona kavuşmasının da önünün açılacağını belirtiyorlar.
İMAR PLANI GÖRÜŞLERİ
Elazığ Belediyesi’nin özellikle depremin vurduğu ve riskli binaların çoğunlukta olduğu mahallelerde kentsel dönüşümün önünü açacak bir imar planı hazırlığı içinde olduğuna dikkate çeken uzmanlar, planlamada aktif rol alan şehir plancılarının da hassasiyeti ve halkın beklentilerini dikkate alacaklarını ifade ediyorlar.
Ada bazlı bir dönüşümün en güzeli ve ideal olanı olduğunu ifade eden uzmanlar, parsel bazlı ve bitişik nizamlı yeni bir planlamanın, eskiyi ve depremde yıkan planı geri getirmek olacağını ifade ediyorlar.
Yaşanan depremin ardından, daha önce anlaşamayan ve uzlaşamayan mülk sahiplerinin şimdilerde kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma ve uzlaşmaya hazır olduklarını belirten uzmanlar, bu şart ve fırsatların şehrin vizyonuna yansıtılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Deprem güvenlikli konutlar yapmakla birlikte şehrin ekonomik, sosyal ve şehrin dışarıya verdiği algıyı düşürmek yerine en üst seviyeler çıkarmanın da imar planlarına yansıtılmasını isteyen uzmanlar, kenti adı hep deprem konutları ile anılan Erzincan örneğine mahkûm etmenin de büyük bir hata olacağını ifade ediyorlar.
ÇOK BOYUTLU PLANLAMA
Elazığ Belediyesi’nin sırf bu endişelerle yeniden revize kararı aldığı çalışmayla; mevcut imar planının, şehrin gelişimine ve kalkınmasına katkıda bulunması, Elazığ’ın kısa süre içerisinde tüm eski yapı stokunun yenilenmesini sağlayacak imar düzenlemesinin yapılması, şehrin bugün yaşayan sorunlarını kısa sürede çözme kolaycılığına kaçma yerine, şehrin gelecek tasavvurunu ve 50 yıl sonra nerede olması gerektiği gibi konuları da dikkate alacak şekilde yürüttüğü biliniyor.
Mart ayı meclis toplantısına gelmesi düşünülen yeni imar planının, çok aceleye getirilmeden, sahada yapılan araştırma ve halkın beklentileri, farklı görevlerde bulunan ama imar ve şehir planlamaları konusunda uzman olan kişilerle de görüşülerek son şeklinin verilmesi bekleniyor. Şehri içine kapatan ve her an deprem olacakmış hissini uyandıran afet konutları manzarasından uzak bir planlama için bir süre daha konuyla ilgili görüşleri almak ve nisan ayı meclis toplantısında görüşülmesinin daha isabetli olacağını belirten uzmanlar, bu planın şehir için önemli bir şans, yaşanan şartlar açısından da önemli bir imkan ve fırsat olduğuna vurgu yapıyorlar.