Keban Baraj Gölü'nün 'Balıkçı Annesi'
Elazığ'da kocasıyla beraber 20 yıldır tekne balıkçılığı yaparak geçimlerini sağlayan 1 çocuk annesi Aysel Kaya, devlet ve ailesinin desteğiyle 3,5 milyon liralık yatırım yaparak Keban Baraj Gölü'nde alabalık yetiştirme tesisi kurdu.
1 çocuk annesi Aysel Kaya (49), yaklaşık 20 yıl boyunca eşi Soner Kaya ile birlikte kıyı ve tekne balıkçılığı yaparak geçimini sağladı. Sadece avlanma sezonunda para kazanabilen Kaya, bildiği meslekten giderek alabalık yetiştirme tesisi kurmaya karar verdi. Kocasının da olur vermesiyle projesini Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğüne sunan Kaya, yüzde 55 destek aldı. Ailesinin de desteğiyle Keban Baraj Gölü üzerine kafesler kuran Kaya'nın tesisi 4 ay önce üretime geçti. Eşi ve çocuklarıyla birlikte omuz omuza vererek çalışan Kaya, ayrıca 3 kişiye de istihdam sağladı. 3,5 milyon liralık yatırım yapan Kaya, ilk hasadında 200 ton alabalık almayı hedefliyor. Her gün işinin başında bulunan, tekneyle kafeslere giden, balıkları yemleyen ve ağları onaran Kaya, azmi ile herkese örnek oluyor.
“9 kafes kurduk, 200 ton balık elde etmeyi planlıyoruz”
Yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yaptıklarını belirten Aysel Kaya, “Keban Barajında kıyı ve tekne balıkçılığı yapıyorduk. Bunun böyle ilerlemeyeceğini gördük. Su yüzeyine çıkıyorduk, çalışıyorduk. Gece avına gidiyorduk. Onlarında belirli bir sezonları var. 10’uncu ayda başlıyor 1 Nisan’da bitiyordu. Biz de böyle bir şeye karar verdik. Zaten bu işle uğraştığımız için destek almak istedik ve TKDK’ya başvurduk. Başvurumuz kabul edildi ve desteklerini esirgemediler. Alabalık yetiştiriciliğine karar verdik. Çok memnunuz. İşimizi ilerletmeyi düşünüyoruz. 3.5 milyon masrafımız oldu. Yüzde 55 devlet desteği aldık. Devletimiz sağ olsun destek oldu. Desteklerini esirgemediler. Daha da ilerlemeye ve büyütmeye çalışıyoruz. İnşallah daha güzel günleri görmek nasip olacak. 9 kafes kurduk. 200 ton balık elde etmeyi planlıyoruz. 10’uncu ayın 20’sinde yavru alıyoruz ve kafeslere koyuyoruz. Yaklaşık 5 ay bakılıyor. Ondan sonra hasada başlıyoruz. Satışa başlanıyor ve en sonra Haziran ayında bitmiş oluyor” dedi.