Firmaların Kurumsallaşmasına Katkı Sağlıyoruz !

DMO Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ender ESER ile cazibe merkezlerinde bulunan üretici firmaların imal ettiği ürünlerin DMO kataloğuna girdiği takdirde kendilerine nasıl bir katkı s

Firmaların Kurumsallaşmasına Katkı Sağlıyoruz !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DMO Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ender ESER ile cazibe merkezlerinde bulunan üretici firmaların imal ettiği ürünlerin DMO kataloğuna girdiği takdirde kendilerine nasıl bir katkı sağlayacağını  ve cazibe merkezleri kataloğunun,  genel kataloğa göre avantajlarını konuştuk.

DMO’nun çalışmaları hakkında kısaca bahseder misiniz ?

DMO genel müdürlüğümüz teknoloji ve kamusal hizmetlerdeki gelişmeler nedeniyle hızla değişen kamu ihtiyaçlarının daha hızlı, etkin karşılanabilmesi ve  ana statüsünde beklenen faaliyet konuları kapsamında katalog firmalarının artırılması ve çeşitlendirilmesi amaçlamaktadır. Daha fazla tür ve çeşitli ürün sunulması sonucunda genişleyen ürün yelpazesiyle müşteri ihtiyaçlarına daha fazla cevap verebilen rekabetçi fiyatların oluştuğu bir katalog sistemi oluşturulması doğrultusunda tedarik sisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam etmektedir. Bu kapsamda 678 KHK doğrultusunda yayınlanan 2016/9596 sayılı cazibe merkezleri programına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki bakanlar kurulu kararı ile belirlenen cazibe merkezindeki firmalara ulaşarak cazibe  merkezlerindeki i üretici firmalara ulaşılarak ofisimizce sağlanan avantaj ve desteklerin anlatılarak bu firmaların kataloğumuza dahil olmalarını hedefliyoruz.

DMO kataloğunda ne tür ürünler  var ?

Şuanda katalog sistemlerimizde aydınlatma cihazları, ısıtma-soğutma araçları, büro makine ve aletleri, bilişim ürünleri, temizlik malzemeleri ve temizlik araç ve ekipmanları, kırtasiye ve büro malzemeleri, büro mefruşatı, kağıt karton mukavva mamulleri, giyim eşyaları ve tamamlayıcı aksesuarlar, taşıt ve iş makineleri, makine vasıtalarının iç - dış lastikleri ve aküleri, tıbbi cihazlar ve hastane mefruşatı şeklinde sıralanmaktadır.   

Katalog üretici firmalara ne gibi avantajlar getirecek ?

Öncelikle firmalara, ülke düzeyinde veya kalkınma programının uygulandığı tüm illerde yahut sadece üretim yaptığı illerde satış yapma alternatifleri sunuyoruz. Bunun dışında yıllık cirodan pay dediğimiz risturn  bedelinin alınmamasını, kataloğa dahil edilecek ürünler için ürün katılım bedellerinin alınmamasını öngörüyoruz. Bunların dışında teminat bedellerinde bir indirim  var. Genel katalog da 50 bin TL iken cazibe merkezlerinde 5 bin TL’ye düşüyor. Bunlara ilaveten genel katalog da % 8 ile 10 arasında hizmet bedelleri cazibe merkezlerinde %4’e düşüyor. Bir de başvuru yapılan ürünler için belge tamamlamada kolaylık sağlıyoruz. Kataloğa başvurmak isteyen yatırımcılar belgelerini 6 ay içinde tamamlayabilecekler. Yine genel katalog da sözleşme süreleri 2 yıl iken 1 yıla düşüreceğiz. Ancak; uygulamadan alınacak sonuçlara göre bunu uzatabileceğiz. Ayrıca ana katalogdaki ürünler dışında KHK’ların bize verdiği yetkiyi kullanarak gıda, ilaç ve inşaat dışındaki bütün satın alımları gerçekleştirebileceğiz.

Yatırımcılara tavsiyeleriniz nelerdir ?

Yatırımcılara tavsiyemiz özellikle kalite standardını yakalamış ürünleri için genel müdürlüğümüze ya da  bölge müdürlüklerimize Nisan ayının sonuna kadar bu başvurularını yapsınlar. Ürünlerinde  teknik ekibimiz gerekli incelemeyi yaptıktan sonra katalog sistemine dahil edecekler.

DMO’nun katalogdaki  görevi nedir ?

DMO, burada bir aracılık işlevi üstlenmiştir. Bir tarafta tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız diğer tarafta katalog sistemimizde yer alan tedarikçiler;  biz DMO olarak aradaki satın alma faaliyetini gerçekleştiriyoruz. Tabi 233 sayılı KHK tabi bir devlet teşekkülü olduğumuz ve bütçeden de herhangi bir pay almadığımız için bu yapmış olduğumuz aracılık işlevine ilişkin olarak da bu işlemlerden belirli bir hizmet bedeli alıyoruz. Fakat; cazibe merkezlerindeki hizmet bedellerimiz şuan genel kataloğa göre yarı yarıya indirimli olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi firmalar katalog indiriminden yararlanabilir ?

DMO olarak biz,  üretici firmanın herhangi bir teşvik alıp almadığına bakmıyoruz. Cazibe merkezleri olarak görülen 23 il sınırları içerisinde üretim yapan  bütün firmalar cazibe merkezi kataloğu avantajlarından yararlanabilirler.

Elazığ’daki yatırımcılara özel tavsiyeleriniz  var mı  ?

İlla ki ürettikleri tüm ürünlerin kataloğa girmesi yönünde gayretleri olacaktır. Onlara tavsiyemiz öncelikle güvendikleri “lokomotif ürün” dediğimiz  ürünleri tercih etsinler. Ayrıca DMO ürün kataloğumuza bakarak  en fazla ne tür ürünlerin satıldığına yönelik bilgi sahibi olabilirler.

Katalogdaki bir ürün gerçek fiyatı ile satılıyor  mu?

 Bizde fiyat tespitleri çok gerçekçi yapılıyor. Ürün bize geldiğinde bütün üretim aşamalarını değerlendirilerek bir fiyat oluşturuluyor. Dolayısıyla bizim belirlediğimiz fiyat sadece kamu için değil, sektöründeki referans fiyatı oluyor.

Firmaların kurumsdigeraşmasını sağlıyoruz

Amacımız üretilen ürünleri  kaliteli, rekabet edilebilir bir seviyeye getirmek. Belirlediğimiz standartları sağlamaları nedeniyle onları kurumsdigeraşmalarını sağlıyoruz. Belirlediğimiz standartlarda ürünleri üretebilmek için tedarikçilerimiz kendilerine ister istemez ona göre yön veriyorlar. Üretim süreçlerini iyileştirerek daha kaliteli ürün çıkarmayı hedefliyorlar.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Nihayetinde biz bir kamu kuruluşuyuz. DMO,  kâr elde etmekten ziyade toplu alım avantajını kullanarak uygun ve kaliteli mal temin eden bir iktisadi devlet teşekkülüdür.  Bazı kamu kurum ve kuruluşlarından “biz istediğimiz ürünü dışarıdan daha ucuza mal ediyoruz” “anlayışı var. Bu tamamıyla yanlış bir düşüncedir ve açıkçası çok da mümkün değil. O yüzden ürün gözle bakılınca aynı ürün gibi gelebilir fakat; kesinlikle aynı kalitede olamaz.