Arpacı: 'Yılda 10 Milyon adet fidan üretiyoruz'
Elazığ il genelinde 2024 yılında yaklaşık 10 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını ve 1 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ifade eden Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, 2025 hedeflerini Hakimiyet Gazetesi'ne değerlendirdi.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, Elazığ ve bölge müdürlüğüne bağlı 8 ilde yapılan ormancılık faaliyetleri hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
HALKIMIZI 11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜNE DAVET EDİYORUZ
Arpacı yaptığı açıklamada, “Elazığ ilinde 2024 yılında 10 bin hektar (10.200) alanda Ağaçlandırma, Rehabilitasyon ve Toprak Muhafaza çalışmaları yapılmakta olup Bölge Müdürlüğümüz genelinde ise 23 bin hektar (22.451) alanda çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında 8 ilde her kesimden katılımcılarla fidan dikim etkinlikleri yapılacaktır. Bu kapsamda tüm vatandaşlarımızı Yıldızbağları Mahallesi’nde yapacağımız fidan dikim etkinliğine bekliyoruz” dedi.
FİDANLIKLARIMIZDA YILDA 10 MİLYON FİDAN ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
2024 yılında Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklar da 87 farklı tür ve çeşitte 10 milyon adet fidan üretim ve bunun yanında önceki yıllarda üretilenlerle birlikte 15 milyon fidanın bakımı gerçekleştirildiğini ifade eden Arpacı “Mevcut Fidanlıklarımızın toplam üretim kapasitesi ise boylandırma ve yeni üretim dahil yaklaşık olarak 20 milyon adet civarında olup ihtiyaca göre artırılabilmektedir. Fidan üretim faaliyetimiz açık alanda parsellerde ve büyüklüğü 200 m2 ile 1000 m2 arasında değişen 6’sı Elazığ’da 2’si Bingöl ve 1 adet de Malatya’da olmak üzere 9 serada gerçekleştirilmektedir. Seralarımızda yıllık 250.000 adet aşılı fidan ve 100.000 adet çelikle fidan üretimi yapılmaktadır. Fidanlıklarımızda üretimimizin %80'ini asli orman ağacı türlerinden olan ardıç, alıç, toros sediri, çınar ve kızılçam oluşturmaktadır. Fidanlığımızda çıplak köklü, tüplü, saksılı, sepetli, yere ve kaba repikajlı, olmak üzere 6 grupta toplam 87 türde fidan üretimi gerçekleşmektedir” diye konuştu.
ORMANLARI KORUMAK ASLİ GÖREVİMİZ OLMALIDIR
Ormanlarımızın korunması hususu Anayasa ve Orman Kanunu ile Orman Genel Müdürlüğünün asli görevi olarak hüküm altına alındığını ifade eden Arpacı “Ancak en mükemmel mevzuata sahip olsanız dahi ormanlarımızı korumada en etkin yol halkımızın ormanların korunması hususunda bilinçli ve hassas olmasıdır. Orman sevgisi ve bilinci için küçük yaşlardan başlayarak eğitime ağırlık verilmesi gerekmektedir. Kısaca, ormanlarımızı korumak için en etkin yol eğitimden geçmektedir. Bu kapsamda yangına karşı önlem olarak 497 köyde 3258 köylümüze bilinçlendirme toplantıları 618 çoban ve arıcıya bilinçlendirme eğitimleri 479 gönüllüye eğitim bu amaçla 78 okulda eğitimler verilmiştir. Orman Yangını; serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliği içinde bulunan canlı ve cansız bütün varlıkları yakarak yok eden ateştir. Yanma olayı: Isı + oksijen + yanıcı maddelerden oluşan üç faktörün bir arada olmasıyla meydana gelir. Yangının sönebilmesi için bu üç faktörden birinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Onun için yangın tehlikesini en aza indirebilmek adına ormanlara silvikültürel bakım tedbirleri uygulanarak yanıcı madde yükü azaltılmakta; ormanlar yangın, fırtına, kar gibi etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirilmektedir. Bu bağlamda Bölge Müdürlüğümüze bağlı ormanların korunması kapsamında; teknik ve idari personeller ile Ormanlarımızın Kanun dışı müdahalelerden korunması faaliyetleri icra edilmektedir.” dedi.
YANGIN NÖBETİ TUTULMAKTA
Arpacı,“Nisan ayından başlamak üzere kasım ayı sonuna kadar Bölge Müdürlüğümüzün tüm personeli yangın sezonu boyunca hafta içi mesai sonrası ve hafta sonu olmak üzere yangın nöbeti tutmaktadır. Ayrıca bu faaliyetler icra edilirken Bölgemizde 85 adet fotokapan kullanılarak günümüz teknolojilerinden faydalanılmaktadır. Yeni gelişen teknolojiler takip edilerek var olan sistemimize entegre edilmektedir. Ormana zarar veren sadece yangın değil bunun yanında zararlı böcek, tırtıl vb canlılarında zararı söz konusudur” diye kaydetti.
ORKÖY PROJESİYLE ÇİFTÇİLERE 400 MİLYON TL’LİK DESTEK
Arpacı son olarak, “ORKÖY desteklerinin amacı; ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi amacıyla orman köylüsünü sosyoekonomik projelerle destekleyerek; onların yaşam kalitesini iyileştirmek, gelir seviyesini artırmak, ormanlar üzerindeki olumsuz baskıyı azaltmak, orman-halk ilişkilerini düzenleyerek ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlamak ve istihdama katkı sağlayarak köyden kente göçü önlemektir. 2024 yılında Elazığ ilinin 13 orman köyü ORKÖY destek programında olup, 66 orman köylüsü aileye Süt Sığırcılığı, 4 aileye Süt Koyunculuğu, 7 aileye de Fenni Arıcılık olmak üzere toplam 77 aile projeleri için 19.969.132- TL destek ödeneği tahsis edilmiştir. Proje kapsamında Elazığ’da 2003-2023 yılları arasında orman köylülerine verilen destekler toplam destek tutarının 2024 yılı deflatör katsayısı ile güncellenmiş değeri 376.492.394,03 TL’dir.” ifadelerini kullandı.