Fırat Turu Kime Yaradı

Elazığ'ın da aralarında bulunduğu Malatya, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan 'Fırat Turu' projesi kapsamında Malatya'da altı gün konaklayan kafilenin projede yer almasına rağmen Elazığ iline gelmemesi tepkilere sebep oldu.

Fırat Turu Kime Yaradı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin turizm potansiyelini gün yüzüne çıkartmak ve bu değerlerimizi dünyaya tanıtmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından başlatılan çalışma ve tesislerin kaderine terkedilerek yarım kalması yanında, Fırat Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan “Fırat Turu” projesinde de Elazığ’ın yok sayılarak kafilelerin altı gün süreyle Malatya’yı gezmeleri bu projede de ilimizin yok sayıldığı yorumlarına sebep oldu.

Elazığ’ın Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), TRB1 Bölgesine (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) düzenlenen turların artırılarak süreklilik kazanması ve bölge turizm değerlerinin tanıtılması amacıyla haziran ayında “Fırat Turu Projesi”ni başlatmıştı.

FKA, TRB1 Bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak ve yerel potansiyelini harekete geçirmeye yönelik olarak başlatılan Fırat Turu’nun Malatya ilinde yoğunlaşması ve altı gün süre ile kafilelerin bu ilin turistik yöreleri ve ilçelerin güzelliklerini gezmeleri, proje kapsamında olan Elazığ ve diğer illere önümüzdeki günlerde kafile geleceği açıklamaları yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla inandırıcı bulunmadı.

MALATYA DÖRT BUCAK GEZİLDİ
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından başlatılan “Fırat Turu” Projesi kapsamında Malatya’ya gelen turistlerin altı günlük tur programlarının beşinci gününde Arapgir’de düzenlenen trekking turuna Malatya Valisi Aydın Baruş da katılım sağladı.

FKA tarafından Fırat Turu Projesi öncesinde doğa-kent entegre turizm rotalarının oluşturulması çalışmaları kapsamında Malatya ve Elazığ illerinde yürüyüş rotaları belirlenerek turistlerin gideceği patikalarda iyileştirmeler ve işaretlemeler yapıldı. 

Proje kapsamında Düş Patikası Turizm tarafından düzenlenen trekking turuna Antalya ve İstanbul’dan Malatya’ya gelen turistler altı günlük programla, Darende ilçesinde Tohma Kanyonu, Somuncu Baba Külliyesi ve Günpınar Şelalesi, Akçadağ ilçesinde Levent Vadisi Tümülüsleri ile Levent Vadisi Seyir Terası, Arapgir ilçesinde ise Kutanlı Peri Pacaları, Roma Yolu, Onar Köyü, Üzüm Bağları, Sülüklü Göl, Eskişehir Vadisi, Kaya Arası Kanyonu, Meydan Köprüsü, Roma Köprüsü, Peri ve Göz gibi tarihi ve doğal güzellikleri içerisinde barındıran bölgelerde trekking gerçekleştirdiler.

VALİ DE GEZİYE EŞLİK ETTİ
Programın beşinci günü turistlere Malatya Valisi Aydın Baruş, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu ve Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman da eşlik etti.
Programa ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Baruş, Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli'ni kapsayan TRB1 Bölgesindeki turizm potansiyelinin artırılması amacıyla başlatılan Fırat Turu Projesi kapsamında Malatya’ya gelen ilk trekking tur kafilesiyle birlikte doğa yürüyüşü gerçekleştirdiklerini söyledi. 

VALİ BARUŞ: “FKA’YA TEŞEKKÜR EDİYORUM” 
Malatya Valisi Baruş, Malatya’nın doğası, tarihi ve turistik mekânlarıyla önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “İlimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklarda bulunuyor. Bu yüzden çok sayıda tarihi eseri içerisinde barındırıyor. Ayrıca kendine has doğasıyla trekking severlerinde güzel vakit geçireceği rotalarımız bulunuyor. Proje kapsamında ilimize gelen misafirlerimize biz de bu gün eşlik ettik. Kutanlı Peri Bacaları ve Sultan Murat Yolunu içerisinde barındıran rotada doğal güzellikler içerisinde çok güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik. Dağ keçilerini gördük. Misafirlerimizle birlikte güzel bir gün geçirdik. İnşallah bölgemize olan ilgi yapılan çalışmalarla daha da artacaktır. Ajansımızı da bu güzel projeyi başlatmış olmalarından dolayı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

YOĞUNLU: “PROJEMİZ İLGİ GÖRDÜ”
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu da ajans olarak TRB1 Bölgesinin kalkınmasına yönelik yaptıkları çalışmaların yanında bölgenin turizminin gelişmesine yönelik son yıllarda önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu çalışmalardan bir tanesinin de Fırat Turu Projesi olduğunu ifade eden Yoğunlu, şöyle konuştu:“Paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz projemiz tur firmalarından çok ilgi gördü. Çok sayıda başvuru aldık. Bu günde bu firmalarımızdan biri olan ve başvurusu başarılı bulunarak ilimize gelen Düş Patikası Turizm firmasıyla birlikte bizlerde Valimiz Aydın Baruş’un da katılımıyla Arapgir ilçemizde doğa yürüyüşündeyiz. Firmamız ajansımızın projesi kapsamında Malatya’ya gelen ilk trekking turu olma özelliği taşıyor. Bulunduğumuz kadim topraklar hem tarihi hem de doğasıyla çok önemli topraklar. Valimizin öncülüğünde paydaşlarımızla birlikte bölgemize, ilimize daha fazla yerli ve yabancı turisti çekmeyi hedefliyoruz. Valimiz Aydın Baruş’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

KAFİLE GEZİDEN MUTLU
Tur kapsamında gelen ziyaretçilerde Malatya’yı çok beğendiklerini ifade ederek, altı gün boyunca Fırat Kalkınma Ajansı’nın çalışmaları kapsamında belirlenen turizm rotalarında trekking yaptıklarını belirttiler.

Kendileri için farklı bir deneyim olduğunu dile getiren ziyaretçiler, Malatya’nın kendine özgü bir doğası olduğunu belirterek, burada doğa ve tarih yürüyüşünü birlikte gerçekleştirmenin keyfini yaşadıklarını anlattılar.

Suceyin Köyünde başlayan beşinci günü yürüyüş rotası Sultan Murat Yolu, Sugeçti Köyü ve Kutanlı Peri Bacalarının bulunduğu bölgelerden geçildikten sonra Roma Köprüsünde sona erdi.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERE BAKACAĞIZ
Tur firmalarının yoğun ilgi gösterdiği Fırat Turu Projesi kapsamında başvurusu uygun bulunan Düş Patikası Turizm Malatya’ya düzenlediği 5 günlük turu değerlendiren Fırat Kalkınma Ajansını ziyaret ederek Genel Sekreter Dr. Abdulvahap Yoğunlu, turistleri TRB1 Bölgesinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi: 

“Misafirlerimiz beş gün sürecek tur kapsamında Darende ilçemizde Tohma Kanyon’u, Somuncu Baba Külliyesi, Günpınar Şelalesi; Akçadağ ilçemizde Levent Vadisi; Arapgir ilçemizde ise Kutanlı Peri Bacaları, Roma Köprüsü, Onar Köyü, Sülüklü Göl, Üzüm Bağları, Eskişehir Vadisi ve Kaya Arası Kanyo’nu gibi tarihi ve doğal güzellikleri gezecekler. Önümüzdeki süreçte benzer trekking turları Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerimize de düzenlenecektir” açıklaması ve Elazığ ile ilgili programların önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini ifade etti.

MEVSİM ŞARTLARI DÜŞÜNÜLDÜ MÜ?
Fırat Turu güzergâhı içerisinde Elazığ’ın da bulunmasına rağmen yoğunluğun Malatya’ya verilmesi ve Elazığ için ise önümüzdeki günlerin işaret edilmesi, yağışların ve ardından kış mevsiminin gelmesiyle tehlikeye gireceğini ve turizm beldelerinin yeterince gezilemeyeceği endişesini dile getiren vatandaşlar, bu konuda il yöneticilerin daha aktif olmaları gerektiğini ifade ediyorlar.

TURİZMDE BİR YILI DAHA KAYBETMEYELİM
İlimizde geçtiğimiz  yıllarda başlatılan turizme tanıtım hamlelerinin son bir yılda aksadığını, bugüne kadar yapılan turizm projelerinin rafa kaldırıldığını, Hazar Gölü çevresinde yapılan macera ormanının kaderine ve çürümeye terk edildiğini, kanyonların yollarının hala yapılmadığını dile getiren vatandaşlar, bu açığın kapatılması ve bir yıl daha kaybedilmemesi amacıyla birçok potansiyeli bağrında bulunduran Elazığ’ın, 2022 yılını turizm yılı ilan ederek bu alanda acil bir eylem planını hayata geçirmesi gerektiğini ifade ediyorlar.