Fahiş Fiyat Uygulayanı Şikayet İçin 3 Adım

Fahiş fiyatlara karşı şikayet sistemi genişliyor. Kişiler, 3 farklı iletişim kanalından şikayetlerini iletebilecekler. İşte detaylar..

Fahiş Fiyat Uygulayanı Şikayet İçin 3 Adım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlar Ticaret Bakanlığı taafından E-devlet üzerinden uygulamayı yürütmüş olduğu "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" formunu tamamlayarak şikayetlerini bakanlığa ulaştırabiliyorlar. Ticaret Bakanlığı'na bağlı Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'yla iletişim kurararak da şikayetlerini sunabiliyorlar.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikayet dilekçeleri verilebiliyor. Şikayetler, işletmenin kontrol edilmesi ve fahiş fiyat belirlenmesi durumunda cezaya tabii tutulabiliyorlar. Fahiş fiyat belirlenmesi bölgedeki restoranların genel ortalama yeme-içme fiyatları değerlendirilerek hesaplanıyor. Eğer bir restoranda aynı gramaj ve içerikleri taşıyan bir makarna 100 TL'ye satışa sunuluyorsa, şikayette bulunulan restoranda makarnaya 400 TL isteniyorsa bu fahiş fiyat olarak ele alınıyor.

Ticaret Bakanlığı yönetcileri, hafta sonunde tüm ülke genelinde fahiş fiyat kontrollerini artıracaklarını söylerek, "Piyasa serbest ama başıboş değil. 'Ben istediğim fiyatı yazarım, işine gelen yer, işine gelmeyen yemez' anlayışında olan firmalar yaptırımlarla karşılaşmaya devam edecek. Vatandaşlar bu işletmelere yönelik şikayetlerini ivedilikle yapsın" açıklamalarına yer verdi. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük ise illerdeki zabıtaların yalnızca fiyat etiketi kontrolü sağlamaya yetkili olduklarını, zabıtalara da fahiş fiyat kontrolü yetkisi verilmesi gerektiğini belirtti. Küçük, restoran ve kafelerde fahiş fiyatı gören vatandaşların şikayetlerini iletlmesi talep etti.