'FABRİKA DENETLENSE ZATEN KAPANIR!'

Kanal 23 Televizyonu'nda yayınlanan ve gündeme taşıdığı konularla yankı uyandıran Medya Analiz Programı'nın bu haftaki bölümünde Elazığ Çimento Fabrikası&rsqu

'FABRİKA DENETLENSE ZATEN KAPANIR!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanal 23 Televizyonu’nda yayınlanan ve gündeme taşıdığı konularla yankı uyandıran Medya Analiz Programı’nın bu haftaki bölümünde Elazığ Çimento Fabrikası’nın taşınması ele alınırken, yorumcular fabrikanın taşınmasının şart olduğunu dile getirdiler...

Gayri sıhhi müessese olan fabrikanın çevreye verdiği zararın önlenmesi konusunda görevli kurumlar Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü göreve davet eden konuşmacılar, söz konusu kurumları denetim yapmaya çağırdılar...

Gülşah ALTAŞ / Kanal 23 Televizyonu’nda yayınlanan ve gündeme taşıdığı konularla yankı uyandıran Medya Analiz Programı’nın bu haftaki bölümünde Elazığ kent merkezinin ortasındaki varlığıyla ve çevreye verdiği çeşitli zararlarla kamuoyunda herkesin şehir dışına taşınmasında hemfikir olduğu Elazığ Çimento Fabrikası ele alındı...

 

COŞKUN: GEÇMİŞTEN BERİ GÜNDEMİMİZDE..!

 

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Hayrullah Vehbi COŞKUN’un hazırlayıp sunduğu, Araştırmacı Yazar Günerkan AYDOĞMUŞ, Eğitimci Ali KOÇ, Avukat İzzettin DEMİR ve DSP Eski İl Başkanı Mustafa YILMAZ’ın yorumlarıyla katıldıkları Medya Analiz Programı’nda geçmişten bugüne Elazığ halkına verdiği türlü zararlarıyla konu edinilen Elazığ Çimento Fabrikası hakkında, çeşitli dönemlerde vatandaşlarla yapılan röportajlara da yer verildi.

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Hayrullah Vehbi COŞKUN, programın 3. Bölümü’nde ele alınan konu için, “Biz 2011 yılında başladığımız Medya Programı’nda Çimento Fabrikası’nın zararlarını defaten anlattık. Bugün ve birden bire fabrikanın taşınmasını gündeme getiriyor değiliz. Üstelik biz Çimento Fabrikası’nın kapanmasını değil, sebep olduğu ve çevreye verdiği zararlar dolayısıyla kent dışına taşınması önerisini yıllardır destekledik ve destekleyeceğiz” diye konuştu.

 

AĞIR TONAJLI ARAÇLAR VE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARI..!

 

2013 Nisan Ayı’nda Kızılay Mahdigeresi’nde gerçekleştirilen mahdigere toplantılarından hazırlanmış VTR’lerle halkın görüşleri ekranlara getirilirken, vatandaşlar Kesrik Mahdigeresi sakinleri olarak Çimento Fabrikası’ndan her açıdan zararını çektiklerini, işçi istihdamı da dâhil olmak üzere fabrikanın kendilerine hiçbir faydası olmadığını anlattılar. Tozu, toprağı ve gürültüsünün yanı sıra fabrikaya hammadde taşıyan ağır tonajlı araçların mahdigerede ikâmet eden ailelerin çocuklarını ezdiklerini ve ölümlü trafik kazalarına yol açtıklarını belirten vatandaşlar, ayrıca en basitinden mahdigerelerin yollarının bozulduğunu tahrip olduğunu dile getirdiler.

 

“SAVCI, VALİ, BELEDİYE BAŞKANI ÇÖZÜM BULSUN!”

 

VTR’lerle ekrana getirilen halk röportajlarında ağır tonajlı araçların çocuklarını ezdiğini anlatan bir vatandaş da, âdeta bu duruma isyan ederek; “Çocuğumun sokakta oynamasına izin vermeye korkuyorum. Devletin Savcısı, Devletin Valisi, Belediye Başkanı bu duruma bir çözüm getirsin. Daha kaç çocuğu kurban verelim burada?” dedi.

Bir başka mahdigere sakini ise her bakımdan sıkıntı yaşadıklarını anlatırken, Çevre Bakanlığı’nın ve yetkililerin bu duruma neden ilgisiz kaldıklarını sorarak; “Çimento Fabrikası’nın kirliliği nedeniyle gerek sağlık, gerekse yaşam şartları bakımından tükenmiş durumdayız. Sıfır durumdayız. Filtre koymuşlar, geceleri açılıyor. Çevre Bakanlığı görmüyor mu? Desenize başımızdaki belediye başkanları görmüyor mu? Seçim gelinceye kadar, biz vatandaş değiliz. Ama biz bu durumda sorumluları Allah’a havale ediyoruz. Hakkımızı yiyorlar. Ne kadar İzzetpaşa’nın ön safında alınlarını secdeye koyarlarsa koysunlar. Hakkımızı helâl etmiyoruz!” diye konuştu.

 

OCAK 2014 VE SELMANOĞLU’NUN AÇIKLAMASI!

 

Medya Analiz Programı’nda kronolojik gelişimine göre yayınlanan VTR’lerle ekranlara getirilen konuya daha sonra Elazığ Belediyesi’nin 2014 Ocak Ayı Belediye Meclisi toplantısında konuşulanlarla devam edildi. Dönemin MHP’li Belediye Meclisi Üyeleri’nin Elazığ Çimento Fabrikası’nın taşınması için verdikleri önergenin cevaplanması sırasında üyelerle dönemin Elazığ Belediye Başkanı Süleyman SELMANOĞLU arasında yaşanan diyaloğun da ekranlara geldiği VTR’de MHP’li üyelerin, “Sizden önce ruhsatı yoktu ama verildi sizden önce” biçimindeki konuşmalarına karşı Başkan Süleyman SELMANOĞLU’nun; “Orası 105 Milyon Dolar’a satıldı o günkü şartlarda. 60 Milyon Dolar da masraf edilmiş. O fabrikanın kalkması için şu anda 165 Milyon Dolar’a ihtiyaç var. Kaç TL ediyor? Şöyle-böyle 400 Trilyon TL...” şeklinde yaptığı açıklama dikkat çekti.

 

VALİ KOÇAK: SOSYAL PROBLEM ÇÖZÜLECEK..!

 

Medya Analiz Programı’nda konuya daha sonra 30 Nisan 2014 Tarihi’nde dönemin Elazığ Valisi Ömer Faruk KOÇAK’ın Çimento Fabrikası Yönetimi’yle yapılan bir toplantıdaki açıklamalarıyla devam edildi. Vali KOÇAK VTR’deki ifâdesinde sosyal problem olarak nitelediği bu hususta kimsenin kaybetmeyeceğini, şehrin de herkesin de kazanacağını, bir yöntemle bu sosyal problemin giderileceğini ve çözüme kavuşturulacağını ifâde ediyor.

 

VE BAŞKAN MÜCAHİT YANILMAZ...

 

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ’ın 28 Kasım 2015 tarihinde muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşma ekranlara getirildi. Başkan YANILMAZ’ın, “Çimento Fabrikası’nın bulunduğu yerden başka bir yere nakledilmesi gerektiği konusundaki kararlılığımızdan asla taviz vermiş değiliz” ifâdeleriyle medyada bu hususta olumsuz bir takım yazılıp çizilenlere itibar edilmemesi gerektiğine dâir uyarısında; şehrin Belediye Başkanı olarak Çimento Fabrikası’nın bulunduğu alanın ve çevresindeki mahdigerelerin rantını düşürmelerine mani olacağını vurgulamasının önemine dikkât çekildi. Açıklamasında Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ da tıpkı Vali Ömer Faruk KOÇAK gibi Çimento Fabrikası’nın sahiplerinin ve Elazığ şehrinin bu nakilden zarar görmeyeceğini bildiriyor. YANILMAZ açıklamasında ayrıca Çimento Fabrikası’nın yerinden taşınmasının zor olduğunun söylendiğini, bu tespitin doğru olduğunu ancak kendilerinin de zoru başaracak güçte olduklarını dile getiriyor.

 

AKSOY’DAN AÇIKLAMA...

 

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Hayrullah Vehbi COŞKUN Medya Analiz Programı’nda tek taraflı davranmadıklarını herkese söz hakkı tanıdıklarını hatırlatırken, Çimentaş Yetkilileri’nin 28 Nisan 2016 tarihinde yaptıkları açıklamanın VTR’sini ekranlara getirdi. Yönetim Kurulu Üyesi Taha AKSOY’un taşınma konusundaki düşüncelerinin kendi ağzından anlatıldığı VTR’de AKSOY, Vali Ömer Faruk KOÇAK ve Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ’ın tekliflerinin kendilerine iletildiğini, çevre zararlarının hiç söz konusu olmadığını belirtiyor. Fabrikanın bulunduğu alanın ve çevresindeki mahdigerelerin gelişmesi amaçlı teklifi gündeme aldıklarını anlatan Taha AKSOY, fabrikanın yenisinin yapımının tamamlanıp üretime geçirilmeden, mevcut fabrikanın üretiminin durdurulamayacağını ama bu konuda her zaman teklif ve görüşmelere hazır olduklarını bildiriyor.

 

AKSOY’A TEPKİ VE YARDIM ÇAĞRISI!

 

Çimentaş Yönetim Kurulu Üyesi Taha AKSOY’un yaptığı açıklamanın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Kızılay Mahdigeresi Muhtarı Mehmet ÇÖKMEZ, Sanayi Mahdigeresi Muhtarı Harun FIRAT, Aksaray Mahdigeresi Muhtarı Abdullah BAYRAK ve Hicret Mahdigeresi Muhtarı Murat GÜLBASAN’ın çevreyi temsil eden 4 mahdigere muhtarı olarak bu konudan ve Elazığ Çimento Fabrikası’nın zararlarından şikâyetçi olmaları ve Cumhurbaşkanı, Başbakan, milletvekilleri, Vali, Belediye Başkanı ve fabrika yetkilileri olmak üzere herkese yardım çağrısında bulunmaları dikkat çekti.

 

YÖNETİM, YANILMAZ’IN MAKAMINDA!

 

Medya Analiz Programı, Çimentaş Yönetim Kurulu’nun 29 Nisan tarihinde tam kadro hâlinde Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ’a makamında gerçekleştirdiği ziyâretle devam ederken, Başkan YANILMAZ VTR’de bu vesileyle yönetim kuruluna fabrikanın çevreci olması gerektiğini ve etrafına maddi -manevi zarar vermemesi gerektiğini belirten konuşmasıyla yetkililerin yüzüne bu hususta maddi çıkarlarını 2. plâna ve insan sağlığından sonraya bırakmaları gerektiğini anlatıyor...

 

MHP DESTEĞİ VE MECLİS’TEN ÇAĞRI!

 

Günümüze kadar yaşanan gelişmeleri bir bir Kanal 23 Televizyonu ekranlarına getiren Medya Analiz Programı’nda, Ocak ayı 2017 Elazığ Belediyesi Meclis Toplantıları da yer buldu.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ, MHP Belediye Meclis Üyeleri’nin Çimento Fabrikası’nın yerinden taşınması konusunda Osman DİLEK vasıtasıyla dile getirdiği desteğe binaen mecliste yaptığı konuşma da yayınlandı.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ’ın bu meselenin kendi şahsının veya Elazığ Belediyesi’nin değil, tüm Elazığ’ın, milletvekilleri, Vali, muhtarlar, STK’larla tüm toplumun meselesi olduğu ifâdelerine yer verildi.

 

ÜYELER VE MUHTARLARIN AÇIKLAMASI!

 

Belediye Meclis Üyeleri adına Sait KILIÇ ile muhtarlar adına Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ayhan ATLAN’ın ortak basın toplantıları ve Elazığ Çimento Fabrikası’nın zararları dolayısıyla taşınması konusunda yaptıkları açıklamalarla sürdürülen Medya Analiz Programı’nda daha sonra halkla yapılan röportajlar ekranlara taşındı.

 

VE SON SÖZ YORUMCULARDA..!

 

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Hayrullah Vehbi COŞKUN’un hazırlayıp sunduğu Medya Analiz Programı, Elazığ Çimento Fabrikası’nın çevreye verdiği zararlar ve taşınmasının gerekliliği konusunda yorumcular Araştırmacı Yazar Günerkan AYDOĞMUŞ, Eğitimci Ali KOÇ, Avukat İzzettin DEMİR ve DSP eski İl Başkanı Mustafa YILMAZ’ın düşüncelerini dile getirmeleriyle son buldu.

 

DEMİR: FABRİKA DENETLENSE ZATEN KAPANIR!

 

Medya Analiz Programı Yorumcularından Av. İzzettin DEMİR, kendisinin de bir zamanlar Aksaray Mahdigeresi’nde oturduğunu belirterek, “1977 yılında Ziya GÖKALP İlkokulu’na başladım. Çocukluğumuz, gençliğimiz oralarda geçti. Aksaray’dan gelip okula giderken sürekli Çimento Fabrikası’nın yanından geçerdik. O günlerden bugünlere geldik. Keşke elimizde resimleri olsa da geçmişle karşılaştırabilsek. Fabrika Yöneticisi Taha AKSOY açıklamasında üretim durur diyor, arsa bedeli karşılık olmaz diyor. Burada mesele rant değil, para değil, mesele insan sağlığı. Çimento Fabrikası’nın çevreye, insan sağlığına, bitki örtüsüne ve oradaki canlılara verdiği zararları anlatmaya programlar yetmez. Mevzuat var, mahkeme kararları var. Burası gayri sıhhi bir müessese. Çevreye verdiği zararın önlenmesi konusunda görevli kurumlar var ve bunların hiçbiri çalışmıyor. İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik, bu gayri sıhhi müessesenin çevreye, insan sağlığına, tarıma verdiği zararlara ilişkin denetim yapmak zorundalar. Bu denetimi de bir şekilde raporlayıp ilgili birimlere bildirseler zaten fabrika kendiliğinden kapanır. Yani biz gidip de fabrika sahibine ‘rica edelim lütfen kapat’ demek yerine çevreye verdiği zararları ortaya koyup, şu anda çalışmasının insan sağlığı açısından hayati tehlike oluşturduğuna dâir raporlar tutup bir şekilde kendiliğinden kapatmamız lâzım. Fabrika sahibinin gelip kapatmayın, ben taşıyayım demesi lâzım.”

 

YILMAZ: FABRİKA KAZANIYOR, HALK KAZANMIYOR..!

 

Medya Analiz Programı Yorumcularından Mustafa YILMAZ söz sırasını kullandı ve şunları söyledi: “Burada acımasız vahşi kapitalizmin ne kadar insan sağlığıyla oynadığını ortaya koyuyor. Yani adamların herşeyi para, para kazanmak. Fabrika olmuş olmamış, yeni fabrika kurmuşsun kurmamışsın önemli değil, önemli olan para kazanmak insanların sırtından. Tabii Mücahit Bey’in buradaki ilk etaptaki görüşmelerinde herkes kazanacak fikrine karşılık, aslında fabrika kazanıyor, halk kazanmıyor. Fabrika kalksa da demiryollarını oradan kaldırmadığınız sürece, orası yine gelişemeyecek. Devasa ve eski teknolojiyle çalışan bir fabrika. Şehirler genişliyor, şehrin merkezinde kalıyor ve çevre kirliliği var, insan sağlığına zararlı. Kesrik Mahdigere Muhtarı söylüyor. Biz etkileniyoruz diyor, çocuklarımız etkileniyor, sebzelerimiz etkileniyor diyor. Peki bunun faydası nerede? O gün 165 Milyon Dolar’dı, şimdi 150 Milyon Euro oldu...”

 

COŞKUN: STK’LAR VE PEYNİRLİ EKMEK..!

 

Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni ve Medya Analiz Programı Moderatörü Hayrullah Vehbi COŞKUN, fabrika yönetimiyle, Elazığ Belediye Başkanı’nın son kez bir araya gelişlerinden sonra Temmuz ayında Elazığ Çimento Fabrikası’nın sözde temiz havalı bahçesinde Elazığ’daki bazı STK’lar ile Çimentaş yetkililerinin peynirli ekmek etkinliği düzenlediklerini bu etkinliğin gösterişten ibâret ve maksatlı olduğunu belirterek, Elazığ’ın ana sorunlarıyla ilgilenmeyen STK’lar açısından söz konusu etkinliğe katılımın da son derece yanlış olduğunu ifâde etti.

 

AYDOĞMUŞ: ZAMANI DOLDU, O FABRİKANIN KALKMASI LAZIM!

 

Medya Analiz Programı Yorumcularından Araştırmacı Yazar Günerkan AYDOĞMUŞ olaya fabrika sahiplerinin başka bir gözle baktıklarını belirterek başladığı konuşmasında geçmişten örnek vererek, “1970’lerde “Hedef” diye bir dergi çıkarıyorduk. “Çimento Fabrikası şehrin dışına!” diye bir kampanya başlattık. O gün şehrin nüfusu 100 bindi, şimdi 500 bine dayandı ve o fabrika şehrin içinde kaldı. Ben bir şey sormak istiyorum bu değerli fabrika sahiplerine. Ankara’nın Kızılay’ında, Ulus’unda bu fabrikayı bir dakika tutarlar mı? Hükûmet de işin içine girer o fabrikayı oradan kaldırırlar. Ankaralı da ayağa kalkar. Şimdi 1970’lerden beri fabrika şehrin merkezinde kalmış, adamlar para düşünüyor. Bu arada Elazığspor Başkanı Sedat KARATAŞ’ı da kutluyorum. “Onların parası bize lazım değil” dedi. Ben iyi hatırlıyorum daha önce Çimento Fabrikası Elazığspor Yönetimi’ne para vere vere bu konuyu gündemden çıkardı. Ama bugünkü yönetim kararlı para da almayacağım diyor, bu fabrika da kalkmalı diyor. Yani artık zamanı doldu, o fabrikanın oradan kalkması lazım” diye konuştu.

 

ALİ KOÇ: BASARSINIZ KAPATMA KARARINI, BAKARIZ!

 

Medya Analiz Programı Yorumcularından Ali KOÇ ise, “Daha önceki programlardaki konuşmalarımızda ifâde etmişiz, hakikaten biz orada fabrikanın tozunu toprağını, zararını görerek, yaşayarak bu güne geldik. Günerkan Bey’in dediği gibi 1970’li yıllardan beri böyle süregelen bir talep var. Başkanımızın bir defa bu kararlı tutumunun devam etmesi önemlidir. Buna buradan sayın milletvekillerimizin de çok büyük destek vermesi suretiyle konunun üzerine gitmeleri gerektiğin düşünüyor, söylüyorum. Fabrika sahipleri kendileri açısından ileri sürdükleri gerekçelerde haklı olabilirler ama bu onların kâr-zarar hesabı yapmalarından çok daha önemlisi bir şehrin geleceğidir. Burada sadece Aksaray, Kesrik ya da Sanayi Mahdigeresi’nin sorunu değil, oraların arazilerinin kıymet bulması sorunu da değil. Hava kirliliği de, görüntü kirliliği de var. İzzettin Bey’in dediği konu çok önemli. Efendim neymiş fabrika bir gün istirahat etmesinmiş. Burada kurumlar görevlerini yaparlarsa öyle söküp taşıma bildiğiniz gibi değil, biz bekleyeceğiz insanlar bunun zararını çekecekler. Basarsınız kapatma kararını bir sene kapalı kalır bakalım hele.

Memlekette hukuk var tabii, onlar da karşı davalarını açarlar. Ama herhâlde bu memlekette yargıçlar, hâkimler varsa, Elazığ’da soluyan, nefes almak zorunda olan, yaşamak zorunda olan insanlar var. Diyor ya insanlar daha kaç çocuğun ölmesini bekleyeceğiz? Yani sadece hava kirliliği de değil, 50-60 tonluk kamyonlarla yolları da bozdular...” diye konuştu.

 

COŞKUN: EYLEM ERTELENDİ

 

Geçmişte bu konuda yaptıkları birçok programla gündeme taşıdıkları Elazığ Çimento Fabrikası’nın taşınması hususunu konu almaktan vazgeçmeyeceklerini ve bu hususun Elazığ’ın en önemli ve kangren olmuş kronik bir sorunu olduğunu anlatan Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Hayrullah Vehbi COŞKUN; son olarak Hakimiyet Gazetesi ve Av. Cengiz GÜLAÇ’ın da çağrısıyla tekrar gündeme yerleşen bu konuda 7 Ocak Cumartesi günü yapılması planlanan eylemin Şehit Fethi SEKİN’in cenazesi nedeniyle tertip komitesince ertelendiğini bir süre sonra yapılacağının duyurulduğunu bildirdi. COŞKUN, toplumun ve tüm Elazığlıların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini ifâde ederek programa son verdi.