FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NDEN YİNE BİR İLK!

Enerji, biyoteknoloji ve ileri malzeme teknolojisi alanlarında üretilen cihazlar enerji tasarrufu, tarımsal zararlılara karşı mücadele yöntemleri başta olmak üzere bir ço

FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NDEN YİNE BİR İLK!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enerji, biyoteknoloji ve ileri malzeme teknolojisi alanlarında üretilen cihazlar enerji tasarrufu, tarımsal zararlılara karşı mücadele yöntemleri başta olmak üzere bir çok alanda hayatı kolaylaştıracak özelliğe ve öneme sahip cihazlar.

 

‘’ÜRETTİĞİMİZ CİHAZLAR DÜŞÜK MALİYET VE YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİP’’

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve FÜ Merkez Laboratuarı Müdürü Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu gazetemize yaptığı özel açıklamada, seri üretime hazır hale getirdikleri cihazların daha önceleri yurtdışından yüksek maliyetlerle satın alındığını belirterek, “Üretmiş olduğumuz cihazlar özellikle enerji, malzeme ve mühendislik alanına hitap etmekte ve bu cihazlar yüksek performanslı olup bunları yurdışındaki cihazlarla kıyas ettiğimiz zaman bizim ürettiğimiz cihazlar daha düşük maliyetli ve daha yüksek teknolojiye sahip” dedi.

 

‘’CİHAZLAR BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA KULLANILACAK’’

Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi üniversiteler başta olmak üzere birçok üniversiteden şimdiden cihazlara talep olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, firma kuruluşunu tamamladıktan sonra kısa sürede teslimatların yaplacağını ifade etti. Yerli cihazları üretip, Türkiye’deki bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Yakuphanoğlu şöyle konuştu: “Çalışmalarımızı farklı alanlarda yürütüyoruz. Özellikle son yıllarda gelişen ve popülaritesi yüksek olan alanlarda çalışmayı tercih ediyoruz. Bunların başında enerji, biyoteknoloji ve ileri malzeme teknolojisi olmak üzere farklı alanlarda yeni malzemeler üretip bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Fakat Türkiye’de var olan bir eksikliği gördükten sonra çalışmalarımızı genişlettik. Son yıllarda özellikle enerji, malzeme alanında Türkiye’de ciddi çalışmalar yapılmakta. Fakat bu çalışmaların karakterizasyonu için bizim bazı cihazlara ihtiyacımız var. Bu cihazlar yurtdışından ciddi maliyetlerle alınmakta ve Türkiye’de bulunmamakta. Bizim de amacımız burada yerli cihaz üretip Türkiye’deki üniversitelere bunları vererek bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Üretmiş olduğumuz cihazlar özellikle enerji, malzeme ve mühendislik alanına hitap etmekte ve bu cihazlar yüksek performanslı olup bunları yurdışındaki cihazlarla kıyas ettiğimiz zaman bizim ürettiğimiz cihazlar daha düşük maliyetli ve daha yüksek teknolojiye sahip. Bu cihazların üretimi yapıldıktan sonra farklı testler yapıldı, mevcut standartlarla karşılaştırıldı ve şu anda bizim üretmiş olduğumuz cihazlar tam olarak bilimsel çalışmalarda kullanılacak seviyeye gelmiştir. Farklı üniversitelerde bilimsel çalışmalar yapan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda onların da bu tür cihazlara ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Bu talepler üzerine kendileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde ‘Size farklı alanlarınıza göre cihaz üretebiliriz’ dedik. Bu cihazların başında Termal İletkenlik Cihazı, Termo Elektrik Güç Cihazı, OLED Karakterizasyon Cihazı, Kuantum Verimlilik Test Cihazı, Foto Katalitik Cihazı olmak üzere farklı cihazlar ürettik. Yakın zamanda bu cihazların satışını ülkemizdeki üniversitelerde yapmayı planlıyoruz. Öncelikli hedefimiz Türkiye’de en iyi konumda olan üniversitelere cihaz satışını gerçekleştirmek. Bu üniversitelerin başında da Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi üniversiteler gelmektedir. Yakın bir zamanda firmamız kurulduktan sonra teslimatların kısa bir sürede olacağı kanaatindeyiz. Eğer bunu başarabilirsek yurt dışındaki cihazları artık Türkiye’deki hiçbir üniversite satın almayacaktır. Çünkü bizim cihazlarımız daha yüksek performanslı ve daha düşük maliyetlidir.”

 

‘’FOTO KATALİTİK TARIMSAL ALANDA KULLANILABİLECEK’’

Cihazlar hakkında bilgiler veren Prof Dr. Yakuphanoğlu, Foto Katalitik Cihazı’nın tarımsal alanda kullanılabilecek, tarım zararlılarına karşı etkileri tespit etmek üzere üretilmiş bir cihaz olduğunu ve bu cihazın Türkiye’de tek olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.

 

‘’TÜM ÜNİVERSİTELERE SATMAYI HEDEFLİYORUZ’’

Prof. Dr. Yakuphanoğlu bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak ve günlük hayatı kolaylaştıracak diğer cihazlar hakkında da şu bilgileri verdi: “Termal İletkenlik Cihazı’nın işlevi ise bir malzemedeki ısı alışverişini transfer etmek için kullanılıyor. Yani bir malzemenin ısı alıp verme hızını belirler. Termo Elektrik Güç Cihazı’nı da bir örnekle açıklayayım. Mesela Sanayi’de bir eritme fırınınız var ve bu fırının sıcaklığı 800-900 derece. Bunun yanına Termo Elektrik modülü bırakırsanız bu cihaz elektrik enerjisi üretecek. Siz bunu bir yere depo ederseniz daha sonra bu elektrik enerjisini kullanabileceksiniz. Bizim üretmiş olduğumuz cihaz üreteceğiniz termo elektrik malzemenin performansını belirleyen bir cihazdır. OLED Karakterizasyon Cihazı ise organik malzemeden yapılmış ışık yayan diyot demek. Bunu üretmekteki amacımız son zamanlarda özellikle enerjiden tasarruf edebilmemiz için bizim daha düşük enerjili aydınlatma ürünlerine ihtiyacımız var. OLED şu anda en düşük maliyette olan ışık kaynağı. Biz gelecekte OLED’in farklı renklerini üreterek evlerimizde kullanabileceğiz. Dolayısıyla evlerimizdeki aydınlatmayı alternatif akımla değil doğru akımla yapmış olacağız. Bunun enerjinin tasarrufu bakımından büyük bir katkı sağlayacağı kanaatindeyim. OLED verimi yüksek olan bir ışık kaynağı. Bunu günlük hayatımızda aydınlatmada, sokak aydınlatmasında kolaylıkla kullanabileceğiz. OLED’in üretimi Türkiye’de henüz yapılmıyor. Eğer bunların üretimini yaparsak ülkemize enerrji açısından büyük bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Kuantum Verimlilik Test Cihazı da, dış etkilere bağlı olan kuantum etkisini belirleyen bir cihaz. Kuantum etkisi dediğimiz şey bir güneş pilinin üzerine bir ışık düşürdüğünüzde ya da bir güneş panelinin üzerine ışık düşürdüğünüzde gelen güneş ışınının ne kadarı elektrik enerjisine dönüştü bunun tespitini yapmak için kullanılan bir cihaz. Geliştirdiğimiz bu cihazın benzeri şu an dünyada yok. Çünkü biz buna ekstradan bir özellik kattık. Güneş panelinin enerji tespitini daha detaylı ve nelerden etkilenip etkilenmediğini kolaylıkla tespit edebileceğimiz bir cihaz. Saymış olduğumuz bu cihazlar özellikle malzeme ve enerji alanında kullanılan cihazlar. Yakın zamanda bu cihazlarımızın reklamını da yaparak Türkiye’de ki tüm üniversitelere satmayı hedeflemekteyiz.”