FIRAT TEKNOLOJİ TRANSFERİ OFİSİ GELİŞİMİ ÇALIŞTAYI
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında desteklenen ve Fırat Teknokent'te yürütülmekte olan FIR
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında desteklenen ve Fırat Teknokent’te yürütülmekte olan FIRASET Projesi kapsamında Fırat Teknoloji Transfer Ofisi Gelişimi Çalıştayı bir otelde gerçekleştirildi. Çalıştayda üniversite-sanayi işbirliğini sağlayan en önemli köprü olan Fırat Teknoloji Transfer Ofisi’nin gelişimine yönelik konular ele alındı. Çalıştaya Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ ile İl Özel İdare Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu’nun yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TUBİTAK, AB Delegasyonu, diğer Teknoloji Parkları ve Teknoloji Transfer Ofisleri, öncelikli ulusal fonlama organizasyonları, Fırat Teknokent paydaşları, bankacılık ve ticaret sektörleri temsilcileri ve Türkiye’deki ileri gelen bazı meslek yatırımcıları katıldı.
Çalıştay’da Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ufuk Batum, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Büyükbalcı ve Türkiye Ekonomi Bankası Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Coşkuner konuşmacı olarak yer aldı. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, üniversite sanayi iş birliği kapsamında yürütülen çalışmaların kısa zamanda meyvelerini vermeye başlayacağını belirterek, “Göreve geldiğimiz günden itibaren üniversitemizin sahip olduğu bilgi, deneyim ve insan kaynaklarının öncelikle bölgemiz, sonra ülkemiz ve nihayetinde uluslar arası düzeyde paylaştırılması, ticarileştirilmesi odak noktamız olmuştur. 40 bine yaklaşan öğrencisi ve bin 650 civarında akademisyeni ile kentimizin omurgasını oluşturan Fırat Üniversitesi, adını aldığı Fırat Nehri'nin bereket kaynağı olarak algılanması gibi bilgi üreten, yayan ve faydaya dönüştüren bir kurum olmak istemektedir. Bu konudaki çabalarımız ile üniversitemizdeki mühendislik fakülteleri arasında ilk on üniversiteden biri konumunu 3 yıldır sürdürmektedir. Üniversite kentimizin sunduğu yaşam kalitesinin arttırılması çabaları sonuç verdiğinde çok daha nitelikli tercih alan bir üniversite olmak hedefimizdir. 2009 yılında faaliyetine başlayan Fırat Teknokent bünyesinde yürütülen çalışmalar ve yönetim olarak üniversite sanayi işbirliğine verdiğimiz destekler akademisyenlerimizin önünü açmaya yönelik olmuştur. Bu amaçla uluslar arası şirketlerin işbirliğini sağlamaya çalıştığımız gibi, ulusal bazda THY Teknik A.Ş Havelsan, Aselsan gibi ondan fazla kuruluş ile akademik bazlı, üniversitemizin imkanlarını gösteren çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar kısa zamanda meyvelerini vermeye başlayacaktır” şeklinde konuştu.
Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın da çalıştayda ağırlıklı olarak Fıraset Projesi’nin gündeme geleceğini belirterek, “Çalıştay sonunda Elazığ ve çevre illerindeki sektörlerin daha ileri düzeyde çalışmalara imza atabilmelerinde Fırat Teknoloji Transfer Ofisi’nin yürütücü rolünün daha etkin hale getirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede üniversite sanayi işbirliği mevcut durumundan daha ileri bir boyuta geçmiş olacaktır. Bu da ilimiz ve bölgemiz istihdam ve ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. 2009 yılında faaliyete geçen Fırat Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde ilimiz ve bölgemizdeki başarılı Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilerek ekonomik değere dönüşme sürecini teşvik etmek, yönlendirmek ve desteklemek amacıyla FIRASET Projesi ile birlikte Fırat Teknoloji Transfer Ofisi kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana bir çok etkinlik ve eğitimlerin yanı sıra çok sayıda başarıya imza atmıştır. 2015 yılı itibariyle TUBİTAK’tan 1601 Program desteği ile 1 milyon Türk lirası hibe desteği almaya hak kazanmıştır” dedi.