FIRAT, REKTÖRÜNÜ SEÇİYOR
Geçmişte Elazığ'ın ilçeleri başta olmak üzere, Bingöl, Muş ve Tunceli illeri ile Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde yükseköğretim kurumları açarak ve aynı zamanda lisansüstü faaliyetleri ile üniversite
Geçmişte Elazığ’ın ilçeleri başta olmak üzere, Bingöl, Muş ve Tunceli illeri ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yükseköğretim kurumları açarak ve aynı zamanda lisansüstü faaliyetleri ile üniversitelere eleman yetiştirip Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yükseköğretimin gelişimine önemli katkı sağlayan Fırat Üniversitesi, son yıllarda ortaya koyduğu performans ve atılımlarla geçmişin açığını kapatmaya çalışıyor.
FIRAT, DURGUN AKIYOR
Ülkemizin sadece büyükşehirlerinde bulunan üniversite ve yüksekokula rağmen 1967 yılında ilk kez üniversite adımını atan ve bölgenin eğitim şehri olmayı o günlerden vizyonuna koyan Fırat Üniversitesi, ilk yıllarda hızlı bir gelişme göstermesine rağmen sonraki yıllarda iş başına gelen yöneticilerin ilgisizliği ve hedefsizliği yüzünden saygınlığını ve etkisini yitiren bir üniversite konumuna geldi.
SEÇİMLER YARAMADI
Fırat Üniversitesi, en önemli atılımını kurucu rektör merhum Prof. Dr. Mustafa Temizer döneminde gerçekleştirdi. Sonradan gelen rektörler de bir nebze bu gayreti gösterdi. Ancak Fırat Üniversitesi, rektörlerin seçimle işbaşına gelmesinin ardından fetret dönemine girdi. Hükümetlerin üniversitelere verdiği önemli destek, değişik bakanlıklar ve fonlardan desteklenen projelere rağmen seçimle gelen rektörler ne üniversite öğretim üyelerine ne de şehre yeni bir heyecan katamadılar.
SEÇİMLE GİDEN BEYİN GÖÇÜ
Rektörlerin seçimle iş başına gelmesi en çok bilimi vurdu. Bilimin özgür bir ortamda gelişmesi gerçeğine inat seçilen rektörler kendisine oy vermeyen ya da eleştiren öğretim üyelerine baskı uygulamaya başladılar. Bu durum öylesine bir baskı ve mobbing aracı haline geldi ki ülkemizde ünlü bir çok hekim, akademisyen ve idarecinin farklı üniversitelere geçmesine sebep oldu.
SON YILLARDAKİ ATILIM
Çoğu Elazığlı olmalarına rağmen işbaşına gelen rektörlerin istenilen performansı gösterememesi ne yazık ki 40 bin öğrenci kapasitesi ile en önemli tanıtım vesilemiz olan Fırat Üniversitesi’nin gitgide kan kaybı yaşamasına sebep oldu. Son dört yılda ortaya konan samimi gayret ve çalışmalar da gözbebeğimiz üniversitemizin hak ettiği yere gelmesinde yeterli olamadı.
NASIL BİR REKTÖR?
Yarın yapılacak rektörlük seçimlerinde halkın nasıl bir rektör istediği konusunda Hâkimiyet Gazetesi Haber Merkezi olarak bir araştırma yaptık. İşte halkın ve öğrencilerin rektörden beklentileri:
1- Elazığ’ın sanayileşme ve sanayi şehri olma gibi bir iddiası yakın zaman içinde gözükmediğine göre şehrin eğitim ve sağlık şehri olma gibi bir şansı var. Eğitim noktasında işin önemli bir yük Fırat Üniversitesi’ne düşmekte. Fırat Üniversitesi rektörü de bu gerçekten hareketle hem fiziki hem de eğitimin kalitesi ve saygınlığını artırılmasını birinci önceliği yapmalı ve üniversiteyi tercih edilen bir konuma yükseltmeli.
2- Bilimsel araştırmalar ve yenilikler ile ilgili olarak başarılı akademisyenleri yüreklendirmeli, ödüllendirmeli ve imkânlarını seferber etmelidir.
3- Fırat Üniversitesi rektörü, üniversiteyi sadece bir eğitim kurumu olarak değil üzerinde Tıp Fakültesi gibi dev bir işletme bulunduğu için profesyonel bir CEO gibi yönetmeli. Bu konuda kendini yetkin ve yeterli bulmuyorsa genel sekterini akademisyen olup olmamasına bakmadan gerekirse dışarıdan atamalıdır.
4- Rektör, yönettiği üniversitenin tüm alt akademisyen ve idari yöneticileri ile aylık toplantılar yapmalı, bu toplantılarda kısa, orta ve uzun hedefler koymalı, bir sonraki toplantıda bu hedeflere ne kadar yaklaşıldığının müzakeresi yapılmalıdır.
5- Seçimle iş başına gelmeleri rektörlerin önünde kesinlikle ayak bağı olmamalı kendisine oy verdi diye kalibresiz isimlere asla yetki ve görev vermemeli, kendisine oy vermedi diye de başarılı ve ilkeli isimleri de asla ötelememelidir.
6- Bir rektör yardımcısına ya da bir daire başkanına kendi görevleri yanında üniversite yerleşkelerinin ve binalarının fiziki, çevresel ve temizlik ile ilgili özel görev vermeli ve böylece üniversite hakkında olumsuz imaj oluşturan sorunlardan arındırmalıdır.
7- Üniversitede görev yapan akademisyen, idari ve hizmet alanında çalışan tüm personelin aidiyet bilincinin oluşması için sık sık ziyaretler ve özel programlar yapılmalı, bu ziyaretler esnasında samimi dostluklar kurulmalıdır.
8- Üniversite sanayici işbirliğinin sözünü bile etmek istemiyoruz ama öncelikle üniversite öğretim üyeleri ve yöneticilerinin halkın içine girmesi, belirli bir klik ve çevrenin adamı olmak yerine her Elazığlının gurur duyacağı bir konuma gelmesi beklentisi öne çıkmaktadır.
9- Fırat Üniversitesi’nin başarıları ve elde ettikleri kazanımları basın-yayın ya da değişik tanıtım materyal ve araçlar kullanılarak halk bilgilendirilmelidir.
10- Yönetim, dengeleri gözetme adına hem akademik hem de siyasi duruşu karanlık ve şaibeli isimlere görev ve paye asla vermemelidir.
11- Rektör, her ne kadar idari bir özerkliğe sahip olsa da kendisini mevcut hükümet, siyasi aktörler ve yerel yönetimlerden soyutlamış konuma itmemelidir. Böylesi bir tavır ve duruş rektörden ziyade üniversiteye ve her şeyden önemlisi şehre büyük zarar vermektedir.
12- Rektör şehirle ilgili projelere, halkın yaşamını kolaylaştıracak yeni çalışmalara yakın durmalı, onları desteklemeli, üniversite için çok elzem olmadığı halde şehir için çok önemli projelere destek vermelidir. 13- Fırat Üniversitesi’nin 4 yıl süreyle direksiyonuna geçecek rektörün, hiçbir B planı olmadan sadece üniversite, akademik başarı sıralaması ve şehrin çıkarlarını öne alan tek bir A Planı olmalıdır.
14- Her şeyden önemlisi, şimdilerde yüze maske takıp şirin görünme ritüelleri gösterseler de Ergenekon kırıntıları ile paralel şantajcılarına pabuç bırakmayacak kuvvetli bir irade ve dik bir duruş sergilemelidir.Bu güçlerle mücadele eden ve rektör atamalarında son ve tek merci olan kurum ve onun başındaki yönetici ile aynı duygudaşlık ve hedefdaşlık içinde olmalıdırlar.
FIRAT’IN TARİHÇESİ VE SON DURUMU
Elazığ’da yükseköğretim, 1967 yılında açılan Yüksek Teknik Okul ile başlamıştır. Aynı yıl içerisinde Ankara Üniversitesi Senatosunun Elazığ’da Veteriner Fakültesinin kurulmasını öngören kararı, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmıştır. Yüksek Teknik Okul,1969 yılında Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (EDMMA)’ne dönüştürülmüş, Veteriner Fakültesi de 1970 yılında Ankara Üniversitesine bağlı olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Elazığ’daki yükseköğretim kurumları, 11 Nisan 1975’de “Fırat Üniversitesi” adıyla tek bir çatı altında toplanmış ve Veteriner Fakültesi, Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültelerinden oluşan bir yapı çerçevesinde faaliyete başlamıştır. EDMMA ise Mühendislik Fakültesine dönüştürülerek, 1982 yılında kurulan Tıp Fakültesi ile birlikte Üniversite bünyesinde yer almıştır. Fırat Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının kuruluş yılları ve isimleri şöyledir:
* 1967 : Yüksek Teknik Okul,
* 1967 : Veteriner Fakültesi,
* 1969 : EDMMA (Yüksek Teknik Okul yerine),
* 1975 : Fen Fakültesi,
* 1975 : Edebiyat Fakültesi,
* 1975 : Fırat Üniversitesinin Kuruluşu (Veteriner, Fen ve Edebiyat Fak. ile),
* 1982 : Mühendislik Fakültesi (EDMMA yerine),
* 1982 : Tıp Fakültesi,
* 1982 : Teknik Eğitim Fakültesi,
* 1983 : Fen Bilimleri Enstitüsü,
* 1983 : Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
* 1983 : Sosyal Bilimler Enstitüsü,
* 1983 : Bingöl MYO,
* 1983 : Tunceli MYO,
* 1983 : Elazığ MYO,
* 1987 : Bingöl Hayvan Sağlığı Yüksekokulu,
* 1987 : Muş MYO,
* 1990 : Sağlık Hizmetleri MYO,
* 1990 : Sosyal Bilimler MYO,
* 1992 : Su Ürünleri Fakültesi,
* 1992 : Teknik Bilimler MYO (Elazığ MYO yerine),
* 1992 : Keban Süleyman Demirel MYO,
* 1993 : İlahiyat Fakültesi,
* 1995 : Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Maden MYO (Maden MYO yerine),
* 1995 : Sivrice MYO,
* 1996 : Elazığ Sağlık Yüksekokulu,
* 1996 : Kemaliye Hacı Ali Akın MYO,
* 1997 : Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu,
* 1997 : Devlet Konservatuvarı,
* 1997 : Eğitim Fakültesi,
* 1997 : İletişim Fakültesi,
* 1998 : Muş Eğitim Fakültesi,
* 2001 : Muş Malazgirt MYO,
* 2006 : Bingöl Ziraat Fakültesi,
* 2006 : Tunceli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,
* 2008 : Bingöl MYO, Bingöl Ziraat Fakültesi ve Bingöl Hayvan Sağlığı Yüksekokulu, Bingöl Üniversitesine devredildi,
* 2008 : Kemaliye Hacı Ali Akın MYO, Erzincan Üniversitesine devredildi,
* 2008 : Muş MYO, Muş Eğitim Fakültesi ve Malazgirt MYO, Muş Üniversitesine devredildi,
* 2008 : Tunceli MYO ile Tunceli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Tunceli Üniversitesine devredildi, * 2009 : İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,
* 2009 : Teknoloji Fakültesi (Teknik Eğitim Fakültesi kapatıldı),
* 2011 : Fen Fakültesi ile İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi (Fen-Edebiyat Fakültesi kapatıldı),
* 2010 : Karakoçan MYO,
* 2010 : Kovancılar MYO,
* 2011 : Eğitim Bilimleri Enstitüsü,
* 2011 : Mimarlık Fakültesi,
* 2011 : Baskil MYO,
* 2011 : Yabancı Diller Yüksekokulu,
* 2013 : Diş Hekimliği Fakültesi,
* 2014 : Spor Bilimleri Fakültesi (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu yerine),
* 2015 : Sağlık Bilimleri Fakültesi (Elazığ Sağlık Yüksekokulu yerine).
2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Fırat Üniversitesi bünyesinde;
• 16 Fakülte,
• 3 Yüksekokul,
• 1 Devlet Konservatuarı,
• 9 Meslek Yüksekokulu,
• 4 Enstitü,
• 23 Araştırma Merkezi, olmak üzere toplamda;
• Lisans, önlisans eğitiminde 254 bölüm (1.öğretimde 188, 2.öğretimde 66),
• Yüksek lisans, doktora eğitiminde 95 anabilim dalı,
• 40 bin 664 öğrenci,
• 1790 Öğretim Elemanı (899 Öğretim Üyesi, 891 Öğretim Üye Yardımcısı),
• 1531 İdari personeli ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.