F.Ü.'ye Dev Ödenek

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2024 Yılı Yatırım Programı'nda Elazığ için 19 projeye ödenek tahsis edildi. Bütçede aslan payını ise yine Fırat Üniversitesi aldı.

F.Ü.'ye Dev Ödenek

Kübra Kabukçu/Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2024 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan 12 bin 41 projeye yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edildi. 2024 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

YATIRIMLARA ÖNCELİK VERİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından alınan bilgilere göre, programda, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT'ler, özelleştirme kapsamındakiler, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının yatırım projeleri yer aldı. Mahalli idarelerin ise yalnızca dış krediyle finanse edilen projelerine programda yer verildi.

Pertek Köprüsü Yine Yok

PROJELERE 1 TRİLYON 7 MİLYAR LİRA ÖDENEK

2024 yılında Yatırım Programı'nda yer alan 3 bin 799'u ana proje olmak üzere 12 bin 41 projeye yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edildi. 2024 Yılı Yatırım Programı'nda kamu kurumları tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı 7,3 trilyon lira oldu. 2023 yılında 4 bin 704 proje tamamlanırken 2024 Yılı Yatırım Programı'na 4 bin 108 yeni proje dahil edildi. Bu projelerin 980'i çok yıllık, 3 bin 128'i ise bir yıl içerisinde tamamlanacak projeler olarak yer aldı.

Pertek Köprüsü Yine Yok

ELAZIĞ İÇİN HANGİ PROJELERE ÖDENEK AYRILDI?

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2024 Yılı Yatırım Programı'nda Elazığ’a da yapılacak yatırımlar ve miktarları yer aldı.
Elazığ’a yapılacak olay yatırım ve miktarları şöyle:

1-FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NE TOPLAM 623 MİLYON TL 

2-FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANE PROJESİ 400 MİLYON TL (DİŞ HASTANESİ 200 YENİ HASTANE 200)

3-HATUNKÖY BARAJ VE SULAMASI 1 MİLYON TL 

4- KUZOVA SULAMA PROJESİ 20 MİLYON TL

5-ULUOVA SULAMA PROJESİ 200 MİLYON TL

6-BASKİL FETHİ SEKİN GÖLETİ VE SULAMASI 30 MİLYON TL

7-ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİNASI 160 MİLYON TL

8-ŞEKER FABRİKASI ÇEVRE KORUMA UYGULAMALARI 176 MİLYON

9-MALATYA-ELAZIĞ YERLİ SİNYALİZASYON 93 MİLYON TL

10-MALATYA-ELAZIĞ ELEKTRİFİKASYON 242 MİLYON TL

11-ELAZIĞ-BİNGÖL SİNYALİZASYON VE ELEKTRİFİKASYON 375 MİLYON TL

12-ADIYAMAN-MALATYA-ELAZIĞ ETÜD PROJE SİNYALİZASYON ELEKTRİFİKASYON VE ALTYAPI 3 MİLYAR 259 MİLYON TL

13-ELAZIĞ-MALATYA BSK ÇİFT TÜP KARAYOLU TÜNELİ (2400 M) 220 MİLYON TL

14-AĞIN KÖPRÜSÜ 24 MİLYON TL

15-ZÜLFÜ AĞAR POLİS MESLEK EĞİTİM MERKEZİ 36 MİLYON TL

16-FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJELER 200 MİLYON TL

17-ELAZIĞ MÜZESİ 40 MİLYON TL

18-PALU KOVANCILAR DEVLET HASTANESİ 55 MİLYON TL

19-ELAZIĞ İÇME SUYU 110 MİLYON TL

EN FAZLA PAYI FIRAT ÜNİVERSİTESİ ALDI 

Açıklanan yatırımlara göre Elazığ’da dikkat çeken en yüksek yatırım miktarını Fırat Üniversitesi aldı. Açıklanan rakamlara göre, Fırat Üniversitesi'ne toplam 623 milyon TL olmak üzere Fırat Üniversitesi Hastane Projesi için 400 milyon TL ödenek verildi. Fırat Üniversitesi projeleri için ise 200 milyon TL tahsis edilerek bütçeden en büyük payı bu yıl da Fırat Üniversitesi aldı. 

PALU-KOVANCILAR HASTANESİ ÖDENEĞİ TAMAM

Geçtiğimiz aylarda Palu-Kovancılar 150 Yataklı Devlet Hastanesi yapım işi ihalesi kesinleşmişti. Elazığ'ın Palu ile Kovancılar ilçelerine hizmet vermesi planlanan 150 Yatak kapasiteli Palu Kovancılar Devlet Hastanesi’nin ihalesi kesinleşmesinin ardından 55 milyon lira ödenek ayrıldı. 

KUZOVA VE ULUOVA SULAMA PROJELERİNE 220 MİLYON 

Elazığ’ın yıllardır gündemden düşmeyen ve çiftçilerin her zaman bir numaralı gündemi olan Uluova ve Kuzova sulama projeleri için ise 2024 yılı için ödenek tahsis edildi. Açıklanan rakamlara göre, Kuzova Sulama Projesine  20 Milyon TL, Uluova Sulama Projesine ise 200 Milyon TL ödenek tahsis edildi.

İHALE MÜJDESİ VERİLMİŞTİ 

Elazığ ve Tunceli’nin hatta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki birçok ilin uzun yıllardır hasretle beklediği Pertek Köprüsü ile ilgili 2023 genel seçimlerinin ardından nihayet en somut adım atılmıştı. 

Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı yaptıkları ortak açıklamayla Pertek Köprüsü’nün yapımı için resmi sürecin başladığını ve proje ihalesinin yapıldığını duyurmuştu.

Pertek Köprüsü Yine Yok

PERTEK KÖPRÜSÜ NEDEN BÜTÇEDE YOK?

Ancak tüm bu somut adımların yanında Pertek Köprüsü’nün 2024 Yılı Yatırım Programında yer almaması kafa karışıklığına neden oldu.

 Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, gazetemize özel olarak yaptığı açıklamada Pertek Köprüsü’nün henüz proje ihalesi sürecinde olduğunu, yatırım programına dahil edilebilmesi için bu sürecin sonlanması gerektiğini söyledi. 

Milletvekili Keleş, köprüde sürecin başladığını bu süreçlerin hızla ilerlemesi için gereken her şeyin yapılacağını vurguladı.

Milletvekili Keleş, “Tüm projelerde olduğu gibi Pertek Köprüsü Projesinde de önce proje ihale süreci gerçekleştirilecek, proje ihale süreci tamamlandıktan sonra yapım işi ihale sürecine geçilecektir. Pertek Köprüsü Projesi için proje ihalesi tamamlanıp yapım ihalesine geçilmesi ve sonrası yapım işinin başlaması ve bu sürecin sonlandırılması uzun soluklu bir iştir. Ancak şu ana kadar somut adım atılmamış bu proje için bir başlangıç yapılmasının, bitirmenin yarısı olduğunu ifade etmek isterim. Bu çabanın sonucunda Elazığ Pertek il yolu Pertek Köprüsü dahil proje ihale süreci ön yeterlilik aşamasına katılan 16 aday başvurusu ile 22 Kasım 2023 tarihinde başlamıştır. İhale sürecinin titizlikle yürütüldüğünü, firmaların ihaleye katılım için gereken yeterlilik belgelerini sunmaları ve bu belgelerin dikkatle incelendiğini ifade etmek isterim. Bu 16 aday içerisinde ön yeterlik şartlarını sağlayan firmalar, proje ihalesine katılım hakkı kazanacaktır. Teklif ve mali tekliflerini alacağı tahmini ihale tarihi 2024 yılının Ocak ayının 3. haftasıdır. Yapılacak ihale ile Pertek Köprüsünün 1/1000 ölçekli uygulama projeleri hazırlanacaktır.” dedi.