Eylem Tok Ve Oğlu Timur Cihantimur ABD'ye Kaçmasaydı Ne Olurdu?

1 Mart 2024 tarihinde İstanbul'da meydana gelen trafik kazası, aylardır bütün ülkede konuşuluyor.

Eylem Tok Ve Oğlu Timur Cihantimur ABD'ye Kaçmasaydı Ne Olurdu?

Direksiyon hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle kaza yapan ve bir çocuk babası Murat Avcı’nın hayatını kaybetmesine sebep olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, kazanın ardından annesiyle birlikte yurt dışına kaçtı. Özellikle sosyal medyada büyük tepkiye neden olan anne-oğul, Amerika’da yakalandı ve tutuklu olarak yargılanıyor.

AYLARDIR ÜLKE GÜNDEMİNDEN DÜŞMEYEN EYLEM TOK VE OĞLU TİMUR CİHANTİMUR ABD’YE KAÇMASAYDI NE OLDURDU?

Av. Sedat Demirbağ sizler için yanıtladı:

“Bilindiği üzere; 1 Mart 2024 tarihinde İstanbul’da yaşanan bir trafik kazasında Oğuz Murat ACİ isimli bir vatandaş hayatını kaybetmiş, kazayı yapan 17 yaşındaki Timur CİHANTİMUR aynı gece annesi Eylem TOK ile ABD’ye kaçmıştı. Eylem TOK’un maddi gücünü kullanarak oğlunu yargıdan kaçırabilmesi o dönem gündemi çokça meşgul etmişti.

Yakın zamanda ise Eylem TOK ve oğlu Timur CİHANTİMUR’un ABD’nin Massachusetts eyaletinin Boston kentinde yakalanıp çıkarıldıkları mahkemece tutuklandıkları ve son olarak ise; Timur CİHANTİMUR’un kaldığı cezaevi şartlarının çok kötü olduğu, cezaevinde intihara teşebbüs ettiği öğrenilmiştir.

Timur CİHANTİMUR’un; trafik kazası sonucu Oğuz Murat ACİ isimli şahsın ölmesine sebep olduğu olay, ailesinin maddi gücü sayesinde yurt dışına kaçabilmesi nedeniyle kamuoyunda çok ciddi tepkiye sebep olmuş ve olaylar bugünkü halini almıştır.

Olayların bugünkü boyuta ulaşmasının ve Eylem TOK ile oğlu Timur CİHANTİMUR’un ABD’de tutuklu yargılanmasının yegâne nedeni, olay gecesi ABD’ye kaçmış olmalarıdır. Peki, Eylem TOK ve oğlu yurt dışına kaçmasaydı ne olurdu? Olayı bir de bu yönüyle ve Eylem TOK ve oğlu Timur CİHANTİMUR cephesinden değerlendirelim:

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; oğlunun yaptığı trafik kazası nedeniyle anne Eylem TOK’a suç isnat edilmesi ve Eylem TOK’un tutuklanması veya yargılanması kesinlikle gündeme gelmeyecekti. Dolayısıyla anne Eylem TOK, oğlunu apar topar yurt dışına kaçırarak oğluna zarar verdiği gibi kendisine de çok büyük bir zarar vermiş ve ABD’de tutuklanmasına bizzat kendisi sebep olmuştur.

Olayı Timur CİHANTİMUR cephesinden değerlendirdiğimizde ise şunu ifade etmeliyiz ki;  trafik kazası sonucu birinin ölümüne sebebiyet vermek, Türk Ceza Kanunu’nun 85. Maddesinde düzenlenen “Taksirle Öldürme” suçunu gündeme getirir. Dolayısıyla Timur CİHANTİMUR, yurt dışına kaçmasaydı Taksirle Öldürme suçundan yargılanması gerekecekti.

Eylem Tok Ve Oğlu Timur Cihantimur ABD'ye Kaçmasaydı Ne Olurdu?PEKİ, TAKSİR VE TAKSİRLE ÖLDÜRME NEDİR?

TCK.m.22’deki tanıma göre; “Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.”

Yani taksir, bir kimsenin istememesine rağmen dikkatsizliği veya özensizliği nedeniyle neticeye sebep olması halidir.

Taksirle öldürme ise; bir kimsenin öldürmek istememesine rağmen dikkatsizliği veya özensizliği nedeniyle bir insanın ölümüne sebep olmasıdır.

Trafik kazalarında da çoğunlukla taksirle öldürme suçu gündeme gelmektedir. Zira; trafik kazalarında kişinin birini öldürmek istediğinden bahsedilmesi mümkün değildir. Kazanın sebebi, kişinin dikkatsizliği veya özensizliği olduğu için çoğunlukla trafik kazası sonucu birinin ölümüne sebebiyet veren kişiler taksirle öldürme suçundan yargılanmaktadırlar.

TAKSİRLE ÖLDÜRME SUÇUNUN CEZASI NE KADARDIR?

Taksirle öldürme suçunun cezası kasten öldürme suçunun cezasına göre son derece düşük olup TCK.m.85’e göre; “Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Dolayısıyla; Timur CİHANTİMUR kaçmasaydı cezası 2 yıl ila 6 yıl arasında olan bir suç ile yargılanacaktı.

Timur CİHANTİMUR’un ehliyetsiz oluşu ve trafik kazasının oluşumundaki kusurunun ağırlığına göre Timur CİHANTİMUR’a verilecek cezada alt sınırdan uzaklaşılması gündeme gelecek idiyse de; yargılama aşamasında olumsuz bir davranış sergilememesi halinde Mahkemece takdiri indirim hakkının kullanılacağı, 18 yaşından küçük olması sebebiyle yaş küçüklüğünün cezada indirim sebebi kabul edileceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, Timur CİHANTİMUR’un görece düşük bir ceza alma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

TİMUR CİHANTİMUR ABD’YE KAÇMASAYDI TUTUKLANIR MIYDI?

Taksirle öldürme suçunun cezasının 2 yıl ila 6 yıl arasında olduğu dikkate alındığında, Timur CİHANTİMUR’un tutuklanma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizdeki genel uygulamaya itibariyle de; trafik kazası sonucu gerçekleşen ölümlerde taksirle öldürme suçundan yargılanan kişilerin çoğunlukla tutuksuz yargılandığını, bu suç yönünden tutuklama tedbirine çok fazla başvurulmadığını, dolayısıyla Timur CİHANTİMUR yurt dışına kaçmasaydı ve olay ülkede gündem haline gelmeseydi Timur CİHANTİMUR’un tutuklanma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca; Timur CİHANTİMUR ilk aşamada tutuklanmış olsaydı dahi; hem yargılandığı suçun cezasının üst sınırının 6 yıl olması hem de suçun kasten değil de taksirle işlenen bir suç olması nedeniyle Timur CİHANTİMUR’un ilk duruşma tahliye olma ihtimalinin de son derece yüksek olduğunu ifade etmeliyiz.

Sonuç olarak; Eylem TOK ve oğlu Timur CİHANTİMUR yurt dışına kaçmasaydı, kuvvetle muhtemel her ikisi de şu anda ABD’de içinde bulundukları durumdan çok daha iyi bir durumda olacaklardı. Eylem TOK hiç yargılanmayacak ve tutuklanmayacaktı, Timur CİHANTİMUR ise ya hiç tutuklanmayacak ya da kısa bir tutukluluk süresinin ardından serbest bırakılacaktı.

Ancak tüm bu görece olumlu ihtimallere rağmen Eylem TOK ve oğlu Timur CİHANTİMUR’un şu an ABD’de çok zor bir durumda olmasına kamuoyunda ilahi adaletin tecelli ettiği gözüyle bakılmakta, Oğuz Murat ACİ ve ailesinin ahının tuttuğu yönünde yorumlar sıkça yapılmaktadır.”

Eylem Tok Ve Oğlu Timur Cihantimur ABD'ye Kaçmasaydı Ne Olurdu?