Evsen: Sahipsiz Bırakıldık
Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, yerel esnafın sorun ve sıkıntılarına ilişkin Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.
Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, esnafın Bağ-Kur sorununun artık içinden çıkılamaz bir boyuta ulaştığını, 45 yaşında emekli olan bireylerin maaşlarının Bağ-Kur yükünü omuzlayan 55 yaşındaki esnafın sırtından karşılandığını, bu sorunun acil olarak çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
Elazığ’da 2020 yılından beridir büyük sorun ve sıkıntılarla baş etmeye çalışan esnafın sahipsiz bırakıldığını ifade eden ve Elazığ’daki işyeri sahiplerine de seslenen Başkan Evsen, esnafların şu andaki ekonomik ortamda çok büyük zorluk çektiklerini bu durum göz önünde bulundurularak işyeri sahiplerini kira fiyatları konusunda biraz insaflı ve merhametli olmaya çağırdı.
“45 YAŞINDA EMEKLİ OLAN VATANDAŞIN YÜKÜNÜ 55 YAŞINDAKİ ESNAFLAR ÇEKMEK ZORUNDA DEĞİL”
Ferhat Evsen, ‘’Esnaflarımız EYT ile ilgili mağduriyet yaşıyor. Vatandaşlar, verilen sözlerin ve müjdelerin yerine getirilmesini bekliyor. 45 yaşında SSK'dan emekli olan vatandaşın maaşını 55 yaşında Bağ-Kur'lu çalışan esnaf ödemek istemiyor. Bu konu seçimden sonraya kalırsa, esnafın bu mağduriyetinin giderilmediğini ve kalan 4 senelik süreçte de herkesin emekli olduğunu göreceğiz. EYT konusunda bir an önce gereken adımların atılması lazım. Esnafın kiralarla ilgili de mağduriyeti var. Buradan dükkân sahiplerine sesleniyorum. Şu anki durum sıkıntılı, bu ekonomik şartlarda biraz vicdanlı ve merhametli olsunlar’’ dedi.
“ARTAN ÇAY FİYATLARINA SADECE ÇAY VE ŞEKER OLARAK BAKILMAMALI”
Son gülerde yaşanan fiyat artışlarına da değinen Evsen: ‘’Son zamanlarda artan çay fiyatları Elazığ'da çok gündem oldu. Çayın maliyetini insanlar sadece çay ve şeker kullanımı olarak hesap ediyor. Dışarıdan bakıldığı zaman bir çayın müşteriye ulaştırma kısmında sadece çay ve şeker olarak bakıldığında pahalı diyebilir. Yalnız bir çayın müşteriye ulaşması ve sunumuna kadar 17 çeşit masraftan geçiyor. Yapılan işletmede vatandaşın kirası, elektriği, suyu, Bağkur primi, vergi, temizlik ürünleri doğalgazı ve işçi giderleri olarak bakmak lazım. Bunu insanlar sadece çayı, bir bardak su ve şeker olarak hesap ettikleri zaman fiyatları pahalı bulabilir. Çay fiyatlarındaki şikayet bu sebepten oluyor. Çayın şu anki maliyetinin suçu ne esnafta ne de vatandaşta. Sorun, bugünkü ekonomik şartlarda” ifadelerini kullandı.
EMEKLİYİ ON BİN TL’YE MAHKÛM ETTİLER
Emekliye yapılan maaş zammını da eleştiren Evsen: “Bir emekliyi 10 bin TL'ye mahkum ettiler. Emekli insanların en sık gittiği yerler çay ocakları ve kahvelerdi. Bu ekonomik şartlarda emekli bir insan artık bu fiyatlarda para harcayamaz duruma geldi. İnsanlar önceden çay ocaklarında arkadaşlarını gördüğü zaman çağırıyordu, çay içmeye davet ediyordu. Bugün çay ocağına gelen bir emekli vatandaşımız akşama kadar iki bardak çay içebiliyor. İnsanların alım gücü maddi olarak yaşadıkları bu ekonomik krizden dolayı artan çay maliyetleri esnafa da yansıyor. Bizler 75 kuruşa çay satarken, 300 tane çayla Bağ-Kur primimizi ödüyorduk. Şu anda bin tane çayla Bağ-Kur primimizi zor ödüyoruz” şeklinde konuştu.
“TESK BAŞKANI PALANDÖKEN’İN ESNAFLA HİÇ BİR İLGİSİ YOK”
Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, esnafın Türkiye Esnaf Federasyonu (TESK) tarafından da yalnız bırakıldığına şu ifadelerle dikkat çekti: “Esnafın en büyük sorunu seçmiş olduğu oda başkanı, birlik başkanı, federasyon ve TESK başkanı. Hiç bir dönem esnaf bu kadar sahipsiz kalmadı. TESK başkanı Bendevi Palandöken, esnafı gerçekten kendi haline bıraktı. Yaklaşık 40 yıldır başkanlığımızı yapıyor. Bu kadar uzun yıllardır yapmış olduğu görevde esnafın ilk defa kendisine işi düştü. Devletimiz bu ismi gözünde çok büyütüyor. TEKS başkanı Bendevi Palandöken'in esnafla hiç bir alakası kesinlikle yoktur. Üç milyon esnaf sadece resmi olarak TESK'e bağlıdır. Esnaf temsilcisi olarak Bendevi Palandöken bu dönem esnafı yalnız bıraktı.”
“HİÇBİR VERGİ, FATURA ÖDEMESİ YAPMAYAN KURUMLAR BİZİM SEKTÖRDE İŞ YAPIYOR”
Başkan Evsen sektörle ilgili bir diğer sıkıntıyı şu ifadelerle aktardı: “Esnafın yaşamış olduğu ekonomik krizin sorunlarının vebali de bizlerdedir. Bugün Elazığ'da diyanet camilerde kirası, vergisi, faturası olmayan suyu ve elektriği camilerde kullanan çay ocaklarıyla bizim sektörle mücadele ediyor. Resmi kurumlar artık lokale dönmüş durumda. Diğer taraftan belediye internet kafeler açarak mücadele ediyor. Diyanet, Valilik ve Belediyenin yapmış olduğu bu durumlarla esnafımız haksız bir rekabetle karşı karşıya kalmış durumda. Bu gün caminin altına çay ocağı açmış olan vergisi yok, oda kaydı yok maliye kaydı yok, elektrik su faturası yok. Her şey bedava, para ödemiyor. Karşılığında resmi olarak bütün ödemelerini yapmış olduğumuz esnaf vatandaşlarımız bunun mücadelesini veriyor.’’
ESNAF HİÇ BİR ZAMAN BÖYLE SAHİPSİZ KALMADI
Evsen, son olarak: “Bir Önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 2020 depreminden kalan 250 tane hak sahibine verdiği sözlerin tutulmasını bekliyoruz. 2020 depreminden bugüne mağdur esnaflarımız var. Esnafın bu mağduriyetleri ve sorunu çözülsün artık. 250 tane esnafımız, dört yıl geçti hala iş yerlerini bulamadı. Teslim edilmeyen iş yerlerinin, dükkanların teslim edilmesini istiyoruz. Esnaf hiç bir zaman bu kadar sahipsiz kalmadı” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.