Evrenin Milyarlarca Yıl Önceki Görüntüsü
Çok uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside: İşte evrenin en derin, en net ve – neredeyse – ilk halinin fotoğrafı
Amerikan Uzay Ajansı (NASA) evrene dair tarihi bir fotoğraf yayınladı. Milyarlarca yıl öncesine ait görüntüde çok ama çok uzaktaki galaksiler görülüyor. Uzaya fırlatılan gelmiş geçmiş en güçlü teleskop olan Webb tarafından çekilen görüntüler, evrenin oluşumuna ışık tutacak gibi gözüküyor.
“SMACS 0723” adı verilen evrenin bu bölümünde çok sayıda galaksi ışıl ışıl parlarken görülüyor. Hepsinin ortak özelliği, en eski galaksilerden olmaları. Görüntüyü tüm dünyayla paylaşan ABD Başkanı Joe Biden görüntü için “tarihi” dedi.
“SMACS 0723” birden çok galaksinin toplandığı, Volans takımyıldızını gösteren bir alan.
Bu galaksiler Dünya’ya çok da uzak değil aslında, sadece 4,6 milyar ışık yılı uzakta. Bu birçok galaksinin bir araya geldiği yerde, aslında çok çok daha uzakta olan cisimlerin ışıkları da büyütülmüş şekilde görülebiliyor. Bu da bilim insanlarını heyecanlandırıyor.
Fotoğraf evrene dair bugüne kadar çekilmiş en derin fotoğraf.
NASA’dan Bill Nelson “Aslında çok daha geriye gidiyoruz çünkü bu daha sadece ilk fotoğraf. 13,5 milyar yıl kadar geriye gidebiliyor. Evren’in 13,8 milyar yaşında olduğunu bildiğimize göre; bu fotoğraflar sizi neredeyse her şeyin başlangıcına götürüyor” dedi.
Webb teleskobu 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatıldı. Maliyeti, 10 milyar dolar. Webb’in iki temel amacı var: İlki, 13,5 milyar yıl önce Evren’in bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek. İkincisi, dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığını anlamak.
Kaynak: BBC Türkçe, Guardian