Ev Alacaklara Müjde!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırması, konut ve bireysel kredi faizlerini düşürmesi bekleniyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyenler ev aramaya başladı bile…

Ev Alacaklara Müjde!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fatma Türkel/Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 31 Temmuz 2023’te yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar vermişti. Bu karar kredi faizlerinde yükselişe yol açmış, böylece kredi arzında olduğu gibi talebinde de sınırlandırmayı hedefleyen bir uygulama olmuştu.

BDDK’nın yeni kararıyla birlikte bu düzenlemede daha önce kullanılan oranlara dönüldü. Peki, bireysel ve konut kredilerine ilişkin getirilen ilave risk ağırlıklarının kaldırılması bu kredilerde faiz oranlarını düşürür mü?

Ev Alacaklara Müjde!

ELAZIĞ’A NASIL YANSIR?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırmasını Hakimiyet Gazetesine değerlendiren Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, “Faizlerin yüksek olması, insanların yüksek faizle kredi ile ev alamaması nedeniyle piyasada bir durgunluk yaşanmasına neden olmuştu. Maliyetlerin yükselmesiyle beraber ev alınamadığı için piyasa durgunlaştı ve ev satımlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Maliyetler her geçen gün artıyor insanlarda şu anda alım gücü yok. Bankalar kredi veremediği için durgunluk yaşandı. Alınan kararın olumlu olduğunu düşünüyorum. Bu karar sonrası konut kredi faizlerinin düşmesinden dolayı, vatandaşlar da rahat bir nefes alacaktır.” dedi.

Ev Alacaklara Müjde!

"FAİZLER ÇOK YÜKSEK"

Kredi faiz oranlarının son bir yılda oldukça fazla yükseldiğini ifade eden Babürhan, “Konut satışlarında son dönemde ciddi bir azalış söz konusu. Alım gücü düştü, kredi faiz oranları yükselmeye başladı ve insanlar konut alamaz duruma geldiler. Devlet bankalarında düşük oranlı krediler veriliyor ama bankaya gittiğinizde çok düşük bir limitle yani 250- 300 bin lira gibi kredi tutarlarıyla ancak kredi kullanabiliyorsunuz. Bu durumda konut alacak vatandaşı çok zor durumda bırakıyor. Alınan karar sonrası faiz oranların da bir düşüş yaşanır diye düşünüyorum. Bu durum yaşanırsa konut satışlarında tekrar bir hareketlenme başlar.Eğer bu faiz oranları düşerse, insanlarımızın bu durumu değerlendirmesi gerekiyor. Önceden bir vatandaşımız emekli olduğunda bir ev alabiliyordu. Şimdilerse ise bu durum yok. Bu faiz indirimi olursa, mutlaka ev alacaklar bu fırsatı değerlendirsin” dedi.

“EN FAZLA ARTIŞ YAŞANAN İL ELAZIĞDI”

Özellikle ilimizde konut satışlarının durgun olduğunu ve kira artış konusunda en fazla artış yaşanan ilin Elazığ olduğuna dikkat çeken Babürhan, “Türkiye genelinde 81 il içerisinde kira artış oranın en yüksek olduğu illerden biri Elazığ. Bunu istatistiklere dayanarak söyleyebilirim. Çevremizde yaşanan deprem ile aldığımız göçler bunun neden oldu. Buraya bir göç olunca kiralar da artışlar oldu. Ardından bir de enflasyon yaşanınca kiralık ev arayan insanlarımız zor durumda kaldı. Özellikle 2025 yılında artık çok yüksek ev kiralarının isteneceğini zannetmiyorum. Ev stoku arttıkça kiraların düşeceğini ve doğal olarak ta konut fiyatlarında bir düşüş yaşanacağına inanıyorum.” dedi.