ETİ KROM'UN YENİ TESİSİ MADEN ATIKLARINI SANAYİYE KAZANDIRIYOR

Nisa Yılmaz/Yıldırım Şirketler Grubu iştiraki Yılmaden Holding'in Elazığ'da işlettiği Eti Krom A.Ş. yeni bir inovasyona imza attı. Saatte 20 ton üretim kapasiteyle kurulup hizmete açılan Eti Krom Atık Geri Kazanım Pilot Tesisi, Kef maden atıklarını 7 yılda işleyerek sanayiye kazandıracak.

ETİ KROM'UN YENİ TESİSİ MADEN ATIKLARINI SANAYİYE KAZANDIRIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıldırım Şirketler Grubu’nun metal ve madencilik sektöründe büyümesini sürdüren iştiraki Yılmaden Holding’in Elazığ’da işlettiği Eti Krom A.Ş.’de  yeni bir tesis hizmete girdi. Eti Krom Atık Geri Kazanım Pilot Tesisi, 5 Şubat’ta yapılan törenle faaliyete başladı.

Eti Krom A.Ş.’nin işletmesini üstlendiği Kef maden bölgesinde, daha sonra işlenmek için ayrılmış yaklaşık 850.000 ton atık bulunuyor. Bu atık doğaya zararlı bir madde olmayıp, madencilik işlemi sırasında oluşan kaya atıklarından oluşuyor. Bu atıkları manyetik ayrıştırma yöntemiyle işleyen tesis, geri kazanım yöntemiyle serpantin, olivin ve kromit minerallerini elde ediyor.

Eti Krom Atık Geri Kazanım Pilot Tesisi için 6 ay laboratuvar çalışması, 8 ay pilot çaplı testler, 4 ay fabrika boyutunda test gerçekleştirildi. Kef atık barajında 27 adet, toplam 360 metre derinliğinde sondaj yapıldı. Eti Krom, Türkiye’de atık sahasında sondaj ve arama çalışması yapan ilk şirket oldu.

Eti Krom’un fabrika sahasında kurulan yeni tesis, saatte 20 ton atık malzemeyi manyetik olarak ayrıştırıyor. Tesisten çıkan ürünler, akışkan yataklı kurutma sistemiyle kurutularak depolama silolarına yönlendiriliyor. Buradan kara yolu ve demir yolu ile nakliyat için yükleme gerçekleştiriliyor.

İlk etabı 7 yıl sürecek projede, 7 yılın sonunda Kef atık barajındaki 850.000 ton atığın tamamı zenginleştirmiş ve çevreye sıfır zararla geri kazanılmış olacak. Hem ekonomik hem de çevresel değer yaratılırken, modern madencilik uygulamalarıyla atık oluşumu da azaltılmış olacak.

Eti Krom, bu projesiyle dünyadaki benzer cevher içeriğine sahip zenginleştirme tesislerinin atıklarını işleyebilecek, patentli bir süreç kazanmış oldu. Ayrıca şirketin ürün gamına olivin de eklendi. Yeni tesiste, yılda yaklaşık olarak 320.000 ton satılabilir olivin cevheri üretmek hedefleniyor.