ET VE SÜT KURUMU PİYASADA DAHA ETKİN ROL OYNAMALI

Elazığ Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Ticaret borsası başkanı Mehmet Ali Dumandağ ve yönetim kurulu üyeleri katıldı

ET VE SÜT KURUMU PİYASADA DAHA ETKİN ROL OYNAMALI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Ticaret borsası başkanı Mehmet Ali Dumandağ ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Dumandağ yaptığı açıklamada,”“Maalesef son 30 yıldır bu hususta fiyat istikrarını sağlayacak kalıcı çözümler ve politikalar üretemedik. 90 lı yılların başına kadar Canlı Hayvan sektöründe Orta Doğu ihracatına yön veren ülke bugün Canlı Hayvan, hatta daha kötüsü et ithal eder duruma geldi. Biraz da bu perspektiften hareketle Hayvan İhrac ederken yaptığımız doğrulardan ve son 30 yıldır yapılan yanlışlardan bahsedeceğim. ANAP hükümeti döneminden bu yana ithal hayvan ve et e verdiğimiz paraları ve emeğimizi yetiştiricilere destek olarak verseydik bu sorunları yaşamazdık. Herkesin de kabullendiği üzere Doğu Anadolu Bölgesinin ve ilimizin kalıcı geçim kaynaklarından en önemlisi Hayvancılık sektörüdür. Bölgede aile yetiştiriciliği ön planda. Son zamanlarda TKDK destekleri ile de modern çiftlikler kurulmakta.’’dedi.

 

İTHAL ET ÇÖZÜM DEĞİL, YERLİ ÜRETİM VE ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ,

 

Dumandağ;’’Fiyatların düşürülmesi için doğrudan Et ithalatı yapılması da gündemdeki bir diğer konu. Hatta miktar olarak 50 bin tondan bahsediliyor.50 bin ton et yaklaşık 250 bin canlı hayvan demek. Ortalama 50 canlı hayvana bir çobanın baktığını düşünürsek; 50 bin ton et ithalatı yaklaşık 5000 çobanın işsiz kalması demek. Canlı Hayvan yerine et gelmesi demek, Hayvancılık sektöründen istifade eden yan kolların;  nakliyecinin, üreticinin, çiftçinin, yemcinin işsiz kalması demek. Dövizimizin sermayemizin dışarı çıkması demek. Besicilik sisteminin zayıflaması hatta ve hatta çökmesi demek. Et fiyatlarının düşürülmesi için uzun vadeli projeler yapmak, yerli üretim ve üreticiyi desteklemek, Hayvancılığın gizli işsizliği önlediğini unutmamak lazım.’’diye ifade etti.

 

BESİCİ FİYAT İSTİKRARI İLE  ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTİYOR.

 

Başkan Dumandağ:’’Fiyat dalgalanmaları tüketicinin yanı sıra besiciyi de zorluyor. Zira Besilik dana fiyatları et fiyatları ile doğru orantılı hareket ediyor. Artınca artıyor. Düşünce düşüyor. Bu nedenle besici fiyat yüksekken almış olduğu danadan ani fiyat düşüşleri nedeni ile ciddi manada zarar ediyor. Dana fiyatları normalinden çok yüksek bu nedenle besilik ve damızlık ithalatı yapılabilir.’’diye ifade etti.

 

BESİCİNİN ALTERNATİFİ VE GARANTÖRÜ ET VE SÜT KURUMU OLMALI

 

Dumandağ;’’Hayvancılık sektöründe ihracat yaptığımız dönemlere bakacak olursak o dönemdeki Et Balık Kurumu piyasada daha etkin rol oynuyor, çeşitli argümanlarla fiyat dalgalanmalarına engel oluyordu. Fiyatlar ile ilgili olarak Et ve Süt Kurumunun daha esnek ve müdahale edebilir hale getirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte. Yani serbest piyasaya karşı besicinin alternatifi ve garantörü Et ve Süt Kurumu olmalı. Tabi bu fiyat politikası ile değil. Ayrıca Et ve Süt Kurumu besici ile yapılan bağlantı sonrası erken kesim ve yaz primlerini sözleşme yapıldıktan sonra hayvan kesimi bollaştığı dönemde özel sektör gibi hareket ederek keyfi olarak kaldırdıklarını belirtiyorlar. Bu da kg başına 1 TL ye tekabül ediyor. Et ve Süt Kurumu devletin bir kurumu. Özel sektör gibi hareket etmemeli. Bu nedenle besici zarar ediyor. Primler devamlı olmalı. Uygulanması gereken dönemde uygulanmalı.’’dedi.