Esnaflarımız Can Çekişiyor

Demir Fiyatlarının yüzde 400 artmasından dolayı hem kendi sektörlerinin hem de inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini dile getiren sıhhi tesisat ve demir doğramacılar odası başkanı Mehmet Çete, demir fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kendi sektörlerinin durma noktasına geldiğini ifade etti.

Esnaflarımız Can Çekişiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/ Döviz kurlarının yükselişi sonucu artan demir fiyatlarının en çok kendi meslekleri ile inşaat sektörünü etkilediğini ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete, Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

1 kilogram inşaat demirinin bir yıl içerisinde yüzde 400 civarında arttığını belirten Çete, bu durumun esnaf ve sanatkârları olumsuz etkilediğini,  iş yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

DEMİR FİYATLARI YÜZDE 400 ARTTI 
Demir fiyatlarının yüzde 400 artmasından dolayı hem kendi sektörlerinin hem de piyasaların etkilendiğini ifade eden Mehmet Çete,“Çünkü demir fiyatları yüzde 400 artışla bizlere yansıması piyasaları etkiliyor. Bizleri  iş yapamaz hale getiriyor. Çünkü bizim esnafımızın tümü çelik, metal ve petrol ürünlerine dayalı olmasından dolayı etkilenmesi haliyle fazla oluyor. Bu meslekleri sıralarsak;  Çelik Konstrüksiyon, Demir Doğramacılar, Doğalgaz, Sıhhi Tesisat, Çelik Kapı, Alüminyum Doğra, PVC Sektörü ve Hafriyatçılar.”dedi.

SEKTÖRÜMÜZ CAN ÇEKİŞİYOR
Mazot ve yakıta gelen aşırı zamların  meslektaşlarını esnafları ve sanatkârları  olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Çete, “Sektörümüz can çekişiyor. Umarım piyasalar düzene oturur bizler de esnafımızda çalışıp iş yapmaya devam ederiz.” dedi. 

BAĞ-KUR PRİMLERİ  ARTIRILMAMALI 
 Esnafın Bağ-Kur primlerinin yüksek olması nedeniyle   hem ücretlerde hem ödeme şekillerinde değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete; “Esnafımız gerek pandemi şartları gerek kur yükselmesi gibi durumlar nedeniyle ekonomik olarak zorlanıyor. Bu da en önemli ödeme kalemlerinden biri olan Bağ-Kur primlerini ödemesini zorlaştırıyor. Bu nedenle en düşüğü 1055 Lira olan BAĞ-KUR primlerin düşürülmesi esnafımıza çok büyük rahatlama getirir. Fakat asgari ücrete gelen zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda zamlanacak. Esnafımızın indirime ihtiyacı varken 2022 yılı içerisinde Bağ-Kur primlerine zam yapılmamalı” dedi. 

PRİM ÖDEMELERİNDE KOLAYLIK SAĞLANMALI
Düzenli ödemeyi teşvik edecek çeşitli kolaylıkların sağlanması gerektiğini ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete;  “ Düzenli primi ödeyebilen esnafa da teşvik edici adımlar atılması gerekir.Kendi Bağ-Kur primini ve çalışanlarının primlerini düzenli ödeyenler için 2016’dan beri devam eden yüzde 5’lik indirim söz konusu. Fakat bu oran yeni yılda yüzde 10’a çıkarılmalı. Düzenli ödemeyi teşvik edecek çeşitli kolaylıklar sağlanmalı. Öte yandan Bağ-Kur prim ödemelerinde kredi kartı ile ödemelerde 26 ile 38 liraya kadar ek hizmet ücreti de alınıyor. Kredi kartı ile ödemek isteyen esnafımızdan online web site üzerinden alınan hizmet ücreti alınmamalı. Bunun gibi uygulamalar yapılması ve primlerin düşürülmesi esnafımız için ve devletimiz için önemli bir adım olacaktır. Esnafı korumak ekonomiyi korumaktır.” görüşlerini dile getirdi. 

EMEKLİLİK YAŞI GELEN ESNAFIMIZ UNUTULMAMALI
Emeklilik yaşı gelip prim gününü doldurmayan esnaf için de müjdeli haberler gelmesini beklediklarini ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete;  “Emeklilik yaşı gelen fakat oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnafımız da unutulmamalı. Esnafımız hafta sonu bayram tatili ayırt etmeksizin SSK’lıya göre neredeyse iki kat fazla çalışıyor, hem gün olarak hem de saat olarak. SSK’lı olanlar 7 bin 200 prim gün sayısı ile emekli oluyorken, esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. Bu yaklaşık 5 yıllık fark ile ilgili de çalışma yapılmalı ve uzun zamandır bu konuda müjde bekleyen esnafımız rahatlatılmalıdır.”dedi. 

ARTAN VERGİ VE HARÇLAR ESNAFIN YÜKÜNÜ DAHA DA ARTIRACAK
Enflasyonun yükseldiği bu dönemde vergi ve harçların yüzde 36,2 oranında artması esnaf ve sanatkârların mali yükünü çok artıracağını ifade eden Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete; “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren vergi, harç ve cezaların artışı için hesaplanan yeniden değerleme oranı  yüzde 36,2’ye  çıktı. Tüm maktu vergi, harç ve idari para cezaları yılbaşından itibaren yüzde 36,2 oranında zamlanacak. Enflasyonun yükseldiği bu dönemde vergi ve harçların yüzde 36,2 oranında artması esnaf ve sanatkârların mali yükünü çok artıracak. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüzde 25 oranında uygulanmasına karar verilen motorlu taşıtlar vergisi dışında kalan diğer vergi ve cezaların bir seferliğe mahsus olmak üzere yeniden değerleme oranı, hesaplananın yarısını aşmayacak şekilde uygulanmalı veya bu yıl artırılmamalı.”diye konuştu. 

ESNAF VE SANATKARLARIMIZIN KREDİ ÖDEMELERİ İLİMİZ İÇİN ERTELENMELİ 
İlimizde 24 Ocak tarihinde  gerçekleşen deprem sebebiyle ilimizde kullandırılan Deprem kredisi, Pandemi kredisi ve KOS-GEB gibi kredileri  esnaf ve Sanatkarlarımız tarafından ödenmesinde zorluk çektiğini dile getiren Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete; “Bu kredilerin acilen uzun bir süre bu ekonomik çalkalanma sebebi ile  kış ayları olması ve ayrıca ilimizin yaşamış olduğu depremin etkilerinin üzerimizden halen gitmemesi sebebiyle ertelenmelidir.”dedi. 

FIRSATÇILARI ŞİKÂYET ETMELİYİZ 
Kurdaki yükselişi fırsat bilerek bazı esnafların fırsatçılık yaptığını ifade eden Çete,“Kurdaki yükselişi bahane ederek tüm ürünlerde yüksek oranda zam yapanlar fırsatçılık yapıyor. Kurdaki yükselişi bahane ederek her ürüne yüksek oranda zam yapan fırsatçılar, hem zamların sebebi esnafmış gibi göstererek esnafı, hem de alışverişlerde zorluk çeken vatandaşı mağdur ediyor. Bunları esnaf ve vatandaş el ele vererek teşhir etmelidir.”dedi.

FIRSATÇILAR ZAMLARI ORANTISIZ ŞEKİLDE YANSITIYOR
Enflasyon başta olmak üzere esnafı ve vatandaşı mağdur edenlerin zamları orantısız şekilde yapması, dolar ve euro kurundaki yükselişin, birçok üründe girdi fiyatlarını artırdığına dikkat çeken Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete; “Dolardaki 50 kuruşluk yükselişin, birçok üründe yüzde 50, yüzde 100, yüzde 200’lük zammın haklı bir sebebi ve gerekçesi olamaz. Fırsatçılar, döviz kurunu bahane ederek etiketlere çok yüksek ve orantısız şekilde bu zamları yansıtıyor. Esnafımızı da mağdur eden bu fırsatçılara asla müsamaha etmemeliyiz. Vatandaşımız da gördüğü fahiş zamları ALO 175’i arayarak ya da bakanlığın haksız fiyat artışı bildirim uygulamasına girerek bildirmelidir.” dedi.