Eski manzaralar yaşanmasın
Her yıl temizliği yapılmayan göl çevresi, haftalarca alınmayan çöpler, göl suyunun kirletilmesi ve piknik alanlarının bakımsızlığı görüntüleri gündeme gelirken, bu yıl aynı görüntülerin yaşanmaması için bütün kurumların atağa geçmesi gerekiyor. Elazığ İl Özel İdaresinin başlattığı 'Temiz Bir Elazığ İçin' Sahada çalışmasının örnek bir çalışma olarak görülmesi ve İŞ KUR üzerinden eleman istihdam edilerek, yaz sezonu boyunca Hazar Gölü'nün hak ettiği değeri görmesi için çalışmaların hemen başlaması isteniyor.
Baharın ardı yaz ve insanların serin sulara koştuğu mevsim. Bizden çok komşu illerin sakinlerinin tadını çıkardığı Hazar Gölü, turizm zenginliklerimizin başında gelmekle birlikte temizliği ile her zaman tartışma konusu oldu.
HAZAR GÖLÜ’NDE ESKİ MANZARALAR YAŞANMASIN
Harput’un yeni yüzü ile yeni turizm sezonunda misafirlerini ağırlamaya hazırlanırken bir başka güzellik kaynağımız olan Hazar Gölü ve çevresinin sezona ne kadar hazır olduğu tartışma konusu oldu.
Geçtiğimiz sezonda; temizlik yapılmayan göl çevresi, haftalarca alınmayan çöpler, göl suyunun kirletilmesi, piknik alanlarının bakımsızlığı görüntüleri basın yayın organları ile sosyal medyaya yansımış ve kamuoyundan tepki almıştı.
ELEMAN İSTİHDAM EDİLMELİ
Yaklaşık 5 ay süren yaz sezonunda Hazar Gölü çevresi ile piknik alanları ve parkların bakım, onarım ve temizlik işlerinin belirli bir kuruma havale etmek yerine geçtiğimiz yıllarda Valilik bünyesinde kurulan Hazar Gölü ve Çevresi Koruma Derneği marifetiyle yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu birlik aracılığı ile İŞKUR tarafından altı ay istihdam edilecek personeller ile bu sorunların tümüyle giderilebileceği belirtiliyor.
ÖZEL İDARE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU
Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yürütülen rutin temizlik çalışmaları devam ediyor.
Daha temiz bir Elazığ için ekiplerini seferber eden Elazığ İl Özel İdaresi, bu kapsamda Hazar Gölü Sahil Şeridi ve kara yolu kenarında kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İlimizin önemli turizm alanlarından biri konumunda bulunan güzergâhta, piknik yapan vatandaşların gelişi güzel bıraktıkları, ayrıca araçlardan atılan plastik, cam şişe, naylon, sigara izmariti, kâğıt ve piknik atıkları istenmeyen görüntülere sahne oluyordu.
Söz konusu lokasyonlarda belirli aralıklarla temizlik çalışması yapan ekipler, 25 personel ve 6 araç ile toplamda 5 KM’lik bir alanda gerçekleştirdiği çalışma ile yaklaşık 7 ton civarında atık toplayarak güzergâhın temiz bir görünüm kazanmasını sağladı.
OLUMSUZ ALGI KIRILMALI
Hazar gölünün suyu ile çevresinin kirliği ve bakımsızlığı konusunda geçmişten bu güne devam eden olumsuz bir algı bulunduğunu ifade eden uzmanlar, bu algının yıkılması için kurumların hem sahada hem de tanıtımda yeni bir atağa geçmeleri gerektiğini belirtiyorlar.
Olumsuz algının ortadan kalkmasının birinci şartının Hazar Gölü ve çevresinin olumsuz görüntülerden arındırılması olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle Diyarbakır yolu üzerinde bulunan sosyal tesis, otel, restoran ve yazlıkların çöplerinin günlük olarak alınması gerektiğini söylüyorlar.
VALİLİK BU SORUNU ÇÖZMELİ
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu döneminde Hazargölü ve Hazarbaba dağına turizm amaçlı yapılan çalışma ve projelerin canlı tutulması, bunlara ilave olarak yeni projelerin geliştirilebilmesi ve bunun sürdürülebilir hale getirilmesi noktasında Elazığ Valiliğinin özel çalışmalar yapması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, Vali Hatipoğlu’nın turizme verdiği önem ve değer sebebiyle bu çalışmaların en kısa sürede yapılacağını ifade ediyorlar.
BÜTÜN KURUMLAR PAYDAŞ OLMALI
Havaların ısınması ile birlikle halkımızın piknik ve mesire alanlarını sıklıkla kullanacağını, bu alanların sezon başlamadan önce genel anlamda bahar temizliği ile birlikle bakım ve onarımlarının yapılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konunun sadece Sivrice Kaymakamlığı ve Sivrice Belediyesinin yapacağı çalışmalar ile üstesinden gelebileceği bir sorun olmadığını,bütün kurumların ve STK’ların bu sorunun çözümü için el birliği ile hareket etmesi gerektiğini ifade etti.