Eşdeğer İlaç Kullanın, Kullandırın !
23
23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER 14 Mayıs Pazar günü 178. Yılını kutlayacakları eczacılığın kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Tarihi ilaçla başlayan, kökleri yüzyıllara dayanan bir mesleğin mensupları olduğunu hatırlatan GÜLER “ Ancak Türkiye’de eczacılığın usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenilen bir meslek olmaktan çıkarak akademik bir mesleğe dönüşmesi 1839 yılının 14 Mayıs’ında Mekteb-i Tıbbiye içerisinde açılan eczacılık sınıfına dayanıyor. O günden bu yana yaklaşık iki yüzyıldır halk sağlığını merkeze alan bir perspektifle, sağlığın bireysel ve toplumsal tam bir iyilik hali olduğunun bilinciyle hizmet veriyoruz” diye kaydetti.
Yerli ilaç kullanımının son derece önemli olduğunu vurgulayan ULAŞ “ Bizler yıllardır yerli ilaç üretiminin ulusal sağlık politikasının temel sacayaklarından birini teşkil ettiğini ifade ediyoruz. Son 15 yılda Türkiye’de ithal ilaç-yerli ilaç dengesinin ithal ilaçlar lehine bozulduğunu görmekteyiz. 2002’de Türkiye’de ilaç pazarının değersel büyüklüğü % 66 yerli ilaç lehine iken 2016’da bu oran % 42’lere kadar gerilemiş; ilaç tüketiminin % 57-58’i değer bazında ithal ilaçtan karşılanır hale gelmiştir. Kutu bazında 1999’da imal ilaçların oranı % 77, 2008’de % 79 iken, 2009’dan sonra sürekli olarak gerileyerek % 74’lere düşmüştür. Bu süreçte eşdeğer ilaca dikkat çekmek gerekir. Eşdeğer ilaç, bilimseldir, güvenlidir, ekonomiktir. Halkımız eczacısının danışmanlığında gönül rahatlığıyla eşdeğer ilaç kullanabilir. bu sağlık açısından hiçbir sıkıntı yaratmayacağı gibi, ulusal kaynaklarında korunmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de 2000’li yılların başı ile birlikte Eczacılık Fakültelerinin sayısı hızlı bir şekilde arttığını dile getiren ULAŞ “1970’lerden 2000’lerin başına 7-8 Eczacılık Fakültesi varken bugün 37 Eczacılık Fakültesi vardır. 2001-2002 döneminde 4000 civarında eczacılık öğrencisi, 700 civarında mezun varken bugün öğrencisi sayısı 10.000’lere, mezun sayısı 1400’lere ulaşmıştır. 6197 sayılı kanunda 2012 yılında yapılan değişikliklerle, serbest eczane sayısına nüfusa bağlı kriterler getirildikten sonra, eczacı istihdamı için yeni alanların açılması şart olmuştur. Gerek kamuda ve hastanelerde gerek ilaç üretiminde eczacıların istihdam alanlarının genişlemesi gerekmektedir” diye aktardı.
Halkımız Sağlığı İçin İnternette Ne Olduğu Belirsiz İlaçları Satın Almamalı !
Ülkemizde bitkisel ürün, gıda takviyesi, takviye edici gıda, gıda destek maddesi adı altında pek çok ürün satıldığına dikkat çeken başkan ULAŞ “ bu ürünler eczacılık yahut sağlık ile ilgisi olmayan kişiler tarafından değişik hastalıklara karsı tavsiye edilmekte ve ilaç olarak satılmaktadır. bu vesileyle takviye edici gıda yahut gıda takviyesi adı altında eczane dışında ve internet üzerinden satılan ürünler ile ilgili halkımızı uyarmak isteriz. Zayıflama hayaliyle kullanılan ve tamamen bitkisel denilen ürünlerin ne gibi felaketlere yol açtığını, insan canına mal olduğunu hepimiz gördük. İnternet üzerinden ilaç ve diğer sağlık ürünlerinin satışı, halk sağlığı acısından ciddi riskler oluşturmaktadır. İnternetten satılan ilaçların ne olduğunun belli olmadığı halkımız tarafından bilinmeli ve ilaç sadece eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır” diye ifade etti.
SGK ile TEB arasında gerçekleştirilen protokol revizyonu ile , medikal malzemelerde halkımız tarafından eczanelerden tıpkı ilaç alınır gibi temin edilebileceğini söyleyen ULAŞ “Halkımız hasta bezi, korse bandaj ve bu gibi tıbbi malzemelere, ilaca ulaşabildikleri gibi kolaylıkla eczanelerinde ulaşabilecek ve eczanelerden ilaçla aynı sistemle temin edebileceklerdir. Bu revizyonun gerçekleştirilmesinden ötürü SGK başkanlığına ve Çalışma Bakanlığımıza teşekkür etmek isterim. Eczacılar geçmişte olduğu gibi bugünde halk sağlığını korumak için mümkün olan en iyi sağlık hizmetini yürütme gayretini sürdüreceklerdir. Tüm meslektaşlarımın 14 mayıs eczacılık gününü kutlarım” dedi.