Erol: 'Devlet Zarara Uğramamalı'

Ömer Enes Yılar/ CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden ilçesinde MTA'nın yaptığı arama sonucunda bulunan zengin  maden yatağı ile ilgili TBMM'de konuştu. 

Erol: 'Devlet Zarara Uğramamalı'

Erol yaptığı konuşmada,“ Bakır,Kurşun,Çinko, Demir ve kobalt madenleri var yalnızca bir madende değil birden fazla birkaç niteliği ve özelliği taşıyan çok zengin maden yatakları var. Burası zaten daha önce de Elazığ Maden ilçemiz Bakır İşletmeleri ile ünlü ve  Osmanlı'dan günümüze kadar bakır işletmelerin olduğu bir bölge. Elazığ Ak Parti Milletvekilleri de bu şartnameye göre bu ihalenin yapılmasının son derece sakıncalı olduğunu basına açıkladılar.Kamuoyunu bilgilendirdiler.Bütün siyasi parti il başkanları AK Parti'nin MHP'nin CHP'nin İYİ Parti'nin Deva Partisi'nin bütün siyasi partilerin il başkanları da aynı şekilde bu şartname ile  yapılmasının doğru olmadığını kamuoyuna açıkladılar.”dedi.
Erol,“ Yaklaşık 30 Milyar Dolarlık bir cevherden bahsediyoruz. Bu maden yatağı kesinlikle bir firmaya ihale edilmemelidir. Devlet- Özel Girişim eliyle bu maden yatağı işletilmelidir. Devlet mutlaka işin içinde olmalıdır.”diye ifade etti. 

Erol,“Bu maden sahasının idari şartnamesi var Teknik şartnamesi yok. Bu idari şartname ile ihale yapılmamalı. İhaleye girecek olanlardan biri ihaleyi kazanması durumunda, kendi istedikleri ihaleyi kazanamamış ise ÇED Raporu verilmeyecek. Bu olmamalı. Eğer bu şekilde ihaleye çıkılırsa bu ihaleyi kazanacak firma bellidir. Bunu da noterde tasdik edeceğim ve Meclis Genel Sekreterine vereceğim.” dedi.

BU CEVHER CUMHURİYET TARİHİNİN EN ZENGİN CEVHERİDİR
İhaleyi Elazığ ve Adıyaman ile birleştirerek yapılmasının da yanlış olduğunu belirten CHP Milletvekili Erol,“ Adıyaman ile Elazığ komşu il değiller. Damarın uzantısı söz konusu değil ki birleştirilsin. Bu iki maden sahasının ihalesi birbirinden ayrılarak yapılmalıdır. Bu işin içinde mutlaka Devlet olmadır. Yüzde 51 devlet’in olmalıdır. Ekonomik gelirin Hazineye katkısı olmalı. Bu ihale şeffaf olmalı, Elazığ’ın menfaatine olmalıdır. Elazığ’ın Maden ilçesi bölgesinde MTA tarafından yapılan sondaj çalışmaları sunucunda çok zengin bir cevher bulunmuştur. Bu cevher Cumhuriyet tarihinin en zengin cevheridir. Aynı zamanda, şu ana kadar yapılan çalışmalarda bulunan rezervin yüzde 30’unda yapılan değerlendirmede 15 Milyar Dolar boyutunda olduğu ifade edilmektedir. Bu bilgiyi bölgede daha önce çalışma yapan teknik elemanlardan, MTA’daki yetkililerden aldık. Bu alanın yüzde yüzünü değerlendirdiğimiz de bu rakam 30 Milyar doların üzerinde olduğunu görmekteyiz. Madenlerimiz bir ilkenin milli kaynağı ise bu kaynağın milli kasamıza, hazinemize sokmamız gerekiyor. Bir yandan ekonomik kriz var diyoruz, Cumhurbaşkanımız bu konuda 5-10 Milyar Dolarlık görüşmeler yapıyor ise, bu cevherin ekonomik olarak devletimizin kasasına  girmesi gerekir.”dedi.

YÜZDE 51’İNİ DEVLET İŞLETSİN
Erol “ Bu şartnameye göre ihale yapılmamalı. İşin içinde mutlaka devlet olmalı. Buranın yüzde 51’ni devlet işletsin. Açın borsayı vatandaş buraya ortak olsun. Bu alanın kesinlikle kamu adına işletilmesi gerekir. Burada bir başka konuya da değinmek istiyorum. İhale Adıyaman’da yapılacak olan bir ihale ile birleştirmişler. Elazığ Adıyaman sınır komşusu değil. Bu ihalenin birbirinden ayrılması gerekir.İhaleler ayrı ayrı yapılmalı.  Bu idari şartname ile bu ihale yapılmalıdır.” dedi.

TEKNİK ŞARTNAME YOK 
CHP Milletvekili Gürsel Erol,“İlaheye girmek için 150 Milyon Dolarlık bir teminat mektubu verilecek. Eğer bu ihale mevcut idari şartname ile yapılırsa alacak kişi belli. Ben bunu Noterde tasdik edecek ve bir nushasını da Meclis Genel Sekreterine teslim edeceğim. İdari şartname var. Teknik Şartname yok. Yapılacak olan ihalenin ülke adına, devlet adına, kamu adına milli servet adına talebimiz bu işin içinde devlet olmalı. Devlet zarara uğramamalı. Bu işin içinde adalet olsun, şeffaflık olsun, katılım olsun, Elazığ halkının mutlaka bir menfaati  olsun yararı olsun.” dedi.