Erdoğan'dan Karşı Operasyon

İç ve küresel faiz lobisinin kur operasyonu sonucu uçuşa geçen döviz fiyatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşı operasyonu ile sert bir düşüş yaşaması, bu durumun bir operasyon olduğu gerçeğini de ortaya koydu. Kamuoyu bu gelişmeleri, 'Erdoğan, spekülatörlere karşı direndi ve kazandı' şeklinde yorumlanırken Elazığlı ekonomi uzmanları ise iyimser konuştu.

Erdoğan'dan Karşı Operasyon
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hükümet, TL'deki gerilemeyi durdurmak için bir dizi önlemi devreye aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından TL'deki değer kazancı, dünyanın gündemine oturdu.

Türkiye, son dönemde döviz kurlarındaki sert yükselişi konuşurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün alınacak tedbirleri açıklamasının ardından Türk Lirası'ndaki (TL) değer kaybı tersine döndü.

Erdoğan'ın açıklamaları ve hızla değer kazanmaya başlayan TL, uluslararası medyada geniş yankı uyandırdı.

DİRENDİ VE KAZANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkemize yönelik kur operasyonuna karşı operasyona cevap vermesi, dünya basınının da bir numaralı konusu oldu. 

Reuters, gelişmeyi "TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dizi adımının ardından yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı." diyerek duyurdu.

Dolar/TL'nin daha önce 18,40 liraya kadar yükseldiği, açıklamanın ardından ise 13.15'e kadar gerilediği ve bunun "rekor düzeydeki en büyük günlük işlem aralığı" olduğuna dikkat çekildi.

1 MİLYAR DOLAR SATILDI
Erdoğan'ın önlemleri açıklamasıyla birlikte piyasalarda yaklaşık 1 milyar dolar satıldığı belirtildi.

Toronto merkezli Scotiabank'tan stratejist Shaun Osborne'nun "Erdoğan'ın yerli yatırımcıların tasarruflarını lira dalgalanmalarından korumak için açıkladığı tedbirler, bir miktar ivme sağladı." şeklindeki değerlendirmesi aktarıldı.

OLAĞANÜSTÜ TEDBİRLER
Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TL'yi korumak için olağanüstü tedbirler açıkladığını yazdı.

Bunlar arasında tasarrufları yerli para birimindeki dalgalanmalardan koruyacak yeni bir programın başlatılmasının bulunduğu da kaydedildi.

ARADAKİ FARK DOĞRUDAN ÖDENECEK
Erdoğan'ın "İnsanlarımız, bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek." şeklindeki açıklaması hatırlatıldı.

HALKA GÜVENCE
Salı akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni mevduat sisteminin detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nebati paylaştı. 

Sistemin adının "kur korumalı TL vadeli mevduat" olduğunu belirten Nebati; bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacağını açıkladı. Yeni sisteme göre hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olacak; ayrıca Merkez Bankası her gün saat 11.00'de dolar döviz alış kuru yayınlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü Kabine toplantısı sonrası dövize endeksli TL mevduat sistemini anlattı. Dalgalı seyreden ve rekor üstüne rekor kıran dolar, bu açıklama sonrasında büyük düşüş yaşadı. Vatandaşlar bunun üzerine dün akşam 1 milyar dolarlık satış yaptı.

Bu gelişmelerin ardından döviz kurunda hızlı bir düşüş yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Nebati'nin paylaşımında şu ifadeler yer aldı: "Dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını saat 14:00'te açıklayacağız. Bankalarımız da gün içerisinde işlemlere başlayacaktır"

"KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT SİSTEMİ"
Nebati'nin saat 14.00'te yaptığı yazılı açıklamada, sistemin tüm detayları anlatıldı. Bakan, öncelikle bu sistemin "kur korumalı TL vadeli mevduat" adıyla anılacağını belirtti. Ayrıca Merkez Bankası'nın her gün saat 11.00'de dolar döviz alış kuru yayınlayacağı bilgisi paylaşıldı.

İşte açıklamanın tamamı: "Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alınmıştır.

"STOPAJ UYGULANMAYACAK"
Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.

"MERKEZ BANKASI HER GÜN DOLAR DÖVİZ ALIŞ KURU YAYINLAYACAK"
Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

"SİSTEME İSTEYEN HER BANKA KATILABİLECEK"
Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır. Sisteme isteyen her banka katılabilecektir. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.

ELAZIĞLI UZMANLAR NE DİYOR?
Dolar, yüzde 30'dan fazla değer kaybederek geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankada TL mevduatı olarak parası bulunan vatandaşların kur endişesini de ortadan kaldıracak yeni araçların devreye alınacağını duyurmasının ardından, son gelişmeler ile ilgili olarak Elazığ Hakimiyet Gazetesi, alanında uzman ekonomist, iktisatçı ve Kuyumcular Odası Başkanı ile görüştü. 

ÜLGER: “YATIRIM, İSTİHDAM, ÜRETİM VE İHRACAT”
Yeni Ekonomi Modelinin 4 hedefi olduğunu ifade eden İktisatçı Yazar Nevzat Ülger yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı bir model ortaya sürdü. Buna Yeni Ekonomi Modeli diyor. Bu modelin hedefi 4 tanedir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat. Buradan gelen para ile de cari açığı kapatarak ülkemizin iç ve dış borçlanmasını durdurmak. Bu arada bunu yaparken bir takım farklı kombinasyonlardan dolayı kurda yükselme oldu.”dedi.

ÜLGER: “PERDE ARKASI OYUNLARLA DÖVİZ YÜKSELTİLDİ”
Hükümetin ihracatçıya, kurdaki yükselmenin önüne geçmek bir tarafa, normal seyrine dönmesi için ileriye dönük kur garantisi verdiğini ifade eden Nevzat Ülger, “Diğerlerine ise arzu ederlerse kura dayalı hesap açma şansı getirdi. Bundan ötürü de döviz hesabı olan kişilerin bir kısmı paralarını Türk parasına çevirdiği için dövizde düşüş oldu. Şuan da şunu söyleyebiliriz. Dokuz liranın üzerindeki dolar kuru aslında bir takım perde arkası oyunlar ile yapılmaktadır. Ümit ediyoruz ki 9 liranın altına düşsün.”dedi. 

ÜLGER: “UYGULAMA DOĞRU AMA RİSKLİ”
Düşük faiz esaslı kredilerin yükselmemesinin şart olduğunu ifade eden iktisatçı- yazar Nevzat Ülger, “Kur yükselince neden zarar ediyor Türkiye? Kur eğer yükselirse, sıcak parayı sürekli dışarıya göndermek zorunda kalıyoruz. Bundan ötürü de Cumhurbaşkanı kuru aşağı çekmenin yolu olarak bu parametreyi kullanıyor. Biz bu parametreyi doğru buluyoruz ama riskli. Çünkü bununda bir maliyeti var. Eğer bahsedilen oranda kur seyrederse, hazine garantisi ile bu teminat altına alındığı için hazineden büyük aktarım  söz konusu olabilir. Bundan sonraki süreçte bir düşüş değil ama bir denge bekliyoruz. Yani yükselmenin durması demek ekonomi de istikrar anlamına gelir.”dedi.

ÇAKMAKÇI: PİYASALAR OLUMLU CEVAP VERDİ VE DOLAR DÜŞTÜ
Yaşanan son ekonomik gelişmeler hakkında Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı yaptığı açıklamada, “Şuan piyasalar olumlu cevap verdi ve dolar düşmeye başladı. Bu süreç bir takım şeylerin oturması ile daha netlik kazanacak. Bunun yanında Türk lirasının dolar karşısında değer kazanması bizleri mutlu etmiştir. Özellikle sektörün tamamen  durma noktasına gelmesinden dolayı canlanmasına neden olmuştur. Bu tür hareketler tabi ki olumlu yönde karşılanmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.”dedi.

BEKLENTİMİZ BU ŞEKİLDE DEVAM ETMESİ
Piyasalar da olumlu bir havanın olduğunu ifade eden Fikret Çakmakçı,“Negatif hava olumlu bir havaya döndü ve devam ediyor. Özellikle bundan sonraki süreçte de yapılacak birkaç hamle ile rayına oturur diye düşünüyoruz. Biraz daha düşüş olabilir. Şuan net  olan bir ortam değil. Olumlu bir hava var. İnşallah bu şekilde devam edecek diye düşünüyoruz.” diye ifade etti. 

GEL: “FAİZ ARTIŞI YAPILMAYACAK” 
Uluslararası  Finans ve Yatırım Uzmanı Fethi Ahmet Gel ise yaptığı değerlendirmede,“ 2022 Yılı Öngörüm, 2022'nin ilk çeyreğine kadar daha faiz artışı yapılmayacak. Yine dönem dönem piyasaya doğrudan döviz satışı müdahaleleri olacak. Zorunlu karşılık sebeplerinden dolayı makro ihtiyati tedbirler alınacak.”dedi.