Eralp Sarıkamış ile eğitim üzerine kaçırılmayacak söyleşi...

,Elazığ'da uzun yıllardır eğitim camiasına hizmet veren Eralp SARIKAMIŞ, kaliteli bir eğitimin önemini Hakimiyet okuyucularıyla paylaştı.

Eralp Sarıkamış ile eğitim üzerine kaçırılmayacak söyleşi...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi sürecinin olduğu şu günlerde uzaktan eğitimle öğrencilere katkı sağladıklarını belirten Sarıkamış, her öğrencinin bir değer olduğunu söyledi. Yaz aylarında telafi eğitimlerle öğrencilere katkı sunacaklarını ifade eden Sarıkamış, sağlık çalışanlarına bu süreçte minnettar olduklarını kaydetti. İşte o söyleşi:

Bir eğitim sevdalısı olarak kendinizi bu mesleğe adamış idealist bir öğretmen olduğunuzu, bir çok kişi biliyor. Biz yine de sizi yakından tanımak isteyen hemşerilerimiz için kendinizden bahsetmenizi isteyelim.

1982 yılında Elazığ’da doğdum. İlkokuldan yüksek lisansa kadar eğitim öğretim hayatımı Elazığ’da tamamladım. 2002 yılından bu yana çeşitli kurumlarda öğretmen, eğitim kordinatörlüğü, kitap yazarlığı, yönetici ve idareci olarak görev yaptım. 2017 yılından itibaren Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi’nde görev yapmaktayım. Elazığ’da doğan , burada okuyan, iş hayatımı tümüyle burada geçiren biri olarak memleketim için elimden geldiği kadarhizmet etmeye çalışıyorum.

Saygıdeğer hocam, yaptığınız çalışmaları, girişimciliğinizi takdirle takip ediyoruz. Bunlar bir hayalmiydi? Yoksa bu mesleği seçtikten sonra kendiliğinden mi geldi? Kısaca bu kutlu yoldaki hikayeniz nasıl gelişti?

Gerçeği söylemek gerekirse öğretmen olmak hayalim değildi. Utanarak söylüyorum ama puanım yettiği için Kimya bölümüne gitmiştim. Bölümü bitirip göreve başlayınca olayın hassasiyetini anladım. Görevimizin sadece Kimya öğretmek olmadığını anladım. İnsanların hayatına rol model olmak gerektiğini insanların gönlüne dokunmak gerektiğini anladık ve o yönde çalışmalarımızı yürüttük. Süreç ilerledikçe de bu mücadelenin karşılığında beklentinin artması ile daha geniş kitlelere ulaşmamız gerektiği kanaatine vardık. Zamanla insanların güvenini kazanınca başarı kendiliğinden geliyor. Fakat bu güveni kaybetmemek için ve mahcup olmamak için daha çok çalışma gereği duyuyoruz.

İlimiz eğitim alanında pek çok ilkleri yaşattığınızı, eğitimin kalitesini artırmak için çok çabaladığınızı biliyoruz. Sizin gibi değerlerin artması için gelecek nesile neler önerirsiniz? 

Öncelikle şunu söylemeliyim ‘’KALİTELİ EĞİTİM, KALİTELİ ÖĞRETMENLE’’ kazanılır. Eğitimde kaliteyi artırmanın ilk adımı nitelikli öğretmen yetiştirmek ve öğretmene hak ettiği değeri vermekten geçer. ÖĞRETMEN GEÇMİŞİN ÖĞRETİCİSİ, GELECEĞİN KURUCUSUDUR. Toplumdaki hiçbir şey olamıyorsan bir öğretmen ol algısını yıkmak ve tüm meslek gruplarının yetişmesinde öğretmenin imzasının olduğu bilinci verilmeli. İkinci adım öğrencileri tanımak, yeteneklerini keşfedip o doğrultuda eğitim vermek, severek ve isteyerek zevkle çalışacakları mesleklere yönlendirilmeli bu bağlamda da nitelikli meslek okullarının sayısını arttırmak gerek ve öğrencilere meslek liselerinin önemini aşılayıp özendirmek gerek. Son olarak da eğitim sistemi bakandan bakana değişkenlik göstermemeli eğitim bir devlet politikası olmalıdır.

Sayın Sarıkamış, hepimizin bildiği gibi 2020 yılı sıkıntılarıyla geldi. Bu sıkıntılardan tüm sektörler gibi eğitim sektörü de olumsuz bir şekilde etkilendi. İlimizin yaşadığı 24 Ocak Deprem Felaketi ve şuan içinde bulunduğumuz Covid-19 Pandemisi öğrencilerin eğitimden uzak kalmasının mecburi bir sebebi oldu. Siz öğrencilerinizin ve süreçte mağdur olmamaları için neler yaptınız ve yapmaya devam ediyorsunuz?
Yarıyıl tatiliyle beraber ilimizdeki öğrenciler ve şuan ki virüs tehdidiyle tüm yurttaki öğrenciler fazlasıyla mağdur oldu. Üst üste felaketler yaşanırken ben bu olayı sadece kendi öğrencilerimin mağduriyeti olarak düşünmedim. İlimizdeki tüm öğrenciler bizim öğrencimiz düşüncesiyle harekete geçtim. Öncelikle ruhlarında açılan tahribatı onarıp sonra akademik destek vererek çalışmalarımızı sürdürdük.  Korku panik atakları yaşamamaları için tüm öğretmen arkadaşlarımızla elimizi taşın altına koyduk. Ekip ruhu burada kendini gösterdi. Psikoloğumuzla rehberlik birimimizle herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapıp psikososyal destekle öğrencilerimizi rahatlatıp akademik eğitime başladık. Akşam dersleri, hafta sonu yoğunlaştırılmış etütler, konu tekrarıyla eksiklerini tamamladık. Şuanda da sadece kendi öğrencilerim değil ilimizdeki tüm öğrenciler faydalansın diye yerel bit v kanalında her gün uzaktan eğitim veriyoruz. Öğretmen arkadaşlarım her gün Online canlı dersler, soru çözümleri yapıyor. Akademik desteğin dışında öğrencilerimiz rehberlik birimi yan branş öğretmenleriyle çeşitli etkinlikler, yarışmalar, rehberlik hizmeti alıp psikoloğumuzdan yine korku, panik, sınav kaygısı yenme desteği alıyorlar. Hatta çıtayı biraz daha yükseltip velilerimizi de işin içine aldık onlar içinde online etkinlik ve yarışmalar yaptırıyoruz. Online veli toplantıları yapıp sohbet etme imkanı buluyoruz.

Ayrıca tüm sağlık çalışanlarına minnettarız. Onların çocuklarını da unutmadık. Yaz dönemi telafi programlarına ücretsiz olarak katılabileceklerinin sözünü verdik.

Eğitime gönül vermiş, vatanını milletini seven özellikle bu şehrin sadece eğitim alanında değil her alanda ön sırada olması için çalışan ve bu çalışmalarıyla takdir gören isimlerden biri olarak, meslektaşlarınıza ve aziz şehrin güzel insanlarına neler söylemek istersiniz?

Öncelikle güzel övgüleriniz için teşekkür ediyorum. Evet, çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Hemşerilerim her zaman her şeyin en güzeline ve en mükemmeline layık. Bu güzel insanlar çocuklarını bize emanet ettikleri için içleri rahat olsun. Tüm meslektaşlarımın da benim gibi düşündüğünü hissediyorum hatta buna eminim. Vatanını, milletini, bayrağını seven milli ve dini değerlerine bağlı bir nesil yetiştirmek için onlara yaptığımız her davranışla, söylediğimiz her sözle rol model olup, kötü günlerde birbirimize destek verip birlik beraberlik ve dayanışmayla, güzel şeyler yaşadığımızda, güzel işler yapıldığında takdirle teşekkürle birbirimizin yanında olursak başarı kaçınılmaz olur.

Meslek liselerinin önemi sizin açınızdan dinlemek isteriz?

Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye'nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer. Bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür. Gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur. Nitelikli mesleki teknik eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur. Genel lise öğrencileri, öğrenimleri sırasında bir mesleki beceri edinememektedirler. Üniversiteye giremeyen genel lise mezunu işsizlikle yüz yüze kalır. Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yüksek öğretimede devam edebilirler. Okullardan alınan ek puanda buna katkıda bulunur.Türkiye'de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa üretim, sanayi nitelikli ara eleman bulamamaktan şikayetçidir. Bütün bunların üstüne bir de üniversite mezunlarının işsiz kalma oranını da eklersek meslek liselerine ilginin artması için bir şeyler yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır.Kısacası genç nüfusumuzu avantaj ya da dezavantaj olarak görebilmemiz tümüyle bu nüfusun eğitimli olup olamamasına bağlıdır. Diğer yandan her gencin üniversite eğitimi alması her şeyden önce gerçekçi değildir. Batılı ülkelerde de bu böyledir. Üniversite mezunlarına da meslek lisesi mezunlarına da bu toplumun çok ihtiyacı vardır!

İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır ?

İyi öğretmenin evrensel bir standardı yoktur. İyi öğretmen kişiye ve toplumların kendi normlarına göre değişebilir.İyi  öğretmen alan bilgisine hâkim olmalıdır, iyi öğretmen kendini yetiştirmiş olmalıdır, iyi bir öğretmen yabancı dil bilmelidir, iyi bir öğretmen insanları ve özellikle çocukları sevmelidir, iyi bir öğretmen fedakar olmalıdır, iyi bir öğretmen sabırlı olmalıdır, vb…İşin ilginç tarafı ‘’İyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?’’ sorusunun binlerce cevabı olabilir. Tüm cevaplar da kendi içinde değerlidir. Ancak yukarıda sıralamış olduğumuz iyi öğretmen tanımları aslında iyi bir öğretmenin vasıfları değil; normal bir öğretmenin vasıfları olmalıdır çünkü bu vasıflar her öğretmende olması gereken özelliklerdir.