ENGELLİLER İÇİN ÖZEL TASARIM TEKERLEKLİ SANDALYE YAPTI
Erkan BAY/Elazığ'da bir çocuğu engelli olan iş adamı Mehmet Güleç, çocuğunun yaşadığı sorunlardan yola çıkarak, engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak için yoğun çaba harcıyor.
Otomotiv sektöründe hizmet veren Mehmet Güleç, kendi alanı olmamasına rağmen mühendislik harikası araçlar imal ediyor ve bu araçlarla engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıyor.
28 yıldır engellilerin sorunlarına ortak olan Mehmet Güleç, son olarak bedensel bir engelli vatandaş için özel tasarlanmış tekerlekli sandalye yaptı.
Zeminden rampası olan ve yükselip alçalma özelliklerini taşıyan araç, bedensel engelli vatandaşın kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan araca binmesini ve gezmesine olanak sağlıyor.
Yapımı 20 gün süren ve örneği olmayan özel tasarlanmış tekerlekli sandalye test aşamasını tamamladı. Tekerlekli sandalye önümüzdeki günlerde engelli vatandaşa hediye edilecek.
“ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Mehmet Güleç, tekerlekli sandalyeyi kendi imkânlarıyla imal ettiğini belirterek, yaptığı çalışmayı şu sözlerle anlattı: “Benim 1990 yılından beri, benim bir engelli çocuğum var. Bu nedenle bu hayatın içerisindeyim. Engellerin eksikliklerini, sıkıntılarını, dertlerini bildiğimiz için onlara nasıl faydalı olabilirim, onların hayatını nasıl kolaylaştırabilirim diye çeşitli projeler yaptık zaman içerisinde. Elazığ’da bu konuda bir rehabilitasyon merkezi de yaptık. Ama bu arada bedensel engelliler ve diğer engelli gruplarıyla ilgili de çeşitli çalışmalarımız oldu. Bu konuda AB, KOSGEB gibi desteklerden faydalandık. Biz engellilerin hayatını kolaylaştırmak için projeler üretmeye başladık. Bu vesile ile yıllar içerisinde 15 civarında tasarımımız, kendimize gözgü bir ürünlerimiz var. Bunların en sonuncusunu da şuan paylaşıyoruz.”
“ARACIN BÜYÜK FAYDASI OLDU”
Yaptığı aracın, engelli vatandaşa çok faydalı olduğunu belirten Güleç, “Bedensel engelli bir vatandaşımızın tekerlekli sandalyeye transferinin zor olacağını, birinin muhakkak yardımıyla olacağını düşündüğümüz için, bunun zeminden tekerlekli sandalyenin üzerine kendi imkânlarıyla, hiç kimsenin yardımı olmadan transfer etmesini sağladık. Bu araç kendi üretimimiz. Bunun bir benzeri olmadığını biliyorum. Birçok ülkede araştırmalar yaptım. Böyle bir ürün görmedim. Biz bunu yaparken özgün bir üretim yaptık. Engelli durumuna göre yaptık. 15-20 günlük bir emekle bunu ortaya çıkardık. Çok da güzel oldu. Yaptığımız arkadaş da geldi kullandı. O da memnun oldu. Çok faydalı olduğunu, kendisine çor yararı olduğundan bahsetti. Biz bu konuda engellerin hayatını kolaylaştırmak isterken engel durumuna göre de üretim yapıyoruz. Daha önceden de çeşitli ürünler yaptık. Hepsini engellilerimize teslim ettik. Çok da fayda kazandılar. Biz bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buna ortalama 2 Bin 55 TL masrafımız oldu. İnşallah bunun seri üretimini yapmayı düşünüyorum.” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ ENGELLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK”
Aracın teknik özelliklerini anlatan Güleç, şunları kaydetti: “Hedefimiz engelsiz bir dünya ortaya çıkarmak, engellerin hayatını kolaylaştırmak. Tabi bunu atölye ortamında yaptık. Bir mühendislik çalışması değil. Atölye bazında, kendi imkânlarımızla yaptık. Osman ustam sağ olsun bana bu konuda yardımcı oldu. Bu araç 150 kiloya kadar taşıma kapasitesine sahip. 150 kiloyu kaldırıp indirebilen, zeminden rampası olan bir araç. Evinde, sokakta istediği yere gidecek, istediği yeri gezecek. Araçta yükselip alçalma olduğu için bedeni daha hareketli olacak. Bedensel olarak bir fonksiyon meydana gelecek. Kan dolaşımını da hızlandırmış olacak. İkinci bir kişiye gerek yok. Bu araç engelli vatandaşa tek başına hareket etme imkânı sağlıyor.”