'En Kötü' İtirafı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en kötü diye nitelendirip itiraf ettiği dönemin geride kaldığını, Türkiye'nin bir dezenflasyon sürecine girdiğini belirterek sabır çağrısı yaptı.
TÜİK Mayıs ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre TÜFE Mayıs’ta yıllık yüzde 75.45, aylık yüzde 3,37 arttı. Açıklanan bu rakamların ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye’nin bir dezenflasyon sürecine girdiğini söyledi.
AYLIK ENFLASYON 3.37
Buna göre, TÜFE değişim 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.
EN FAZLA ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,80 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı oldu.
MANŞET BAKAN ŞİMŞEK’TEN
TÜİK’in enflasyon açıklamasının ardından manşeti ise adeta Bakan Şimşek attı. Sosyal medya hesabından açıklanan verileri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kötü günlerin geride kaldığını, Türkiye’nin bir dezenflasyon sürecine girdiğini söyledi. Bakan Şimşek, “En Kötüsü Geride Kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz.” dedi.
KALICI DÜŞÜŞ HAZİRAN’DA
Açıklamasının devamında kalıcı düşüşün ne zaman başlayacağına dair bilgiler de veren Bakan Şimşek, “Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak” şeklinde konuştu.
SABIR VE ZAMAN GEREKİYOR
Fiyat istikrarına ulaşmak adına sabır ve zamanın gerekli olduğunu belirten Şimşek’in açıklamasının son kısmında ise şu ifadeler yer aldı: “Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”
BAKAN ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMASI GENİŞ YANKI BULDU
Bakan Şimşek’in bu açıklaması ise adeta ekonomi çevresini ikiye böldü. Özellikle Muhalefet kanadı Bakan Şimşek’in bu açıklamasını önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarına benzetirken, diğer tarafta ise iyileşme sürecinin gerçekten başladığı konuşuluyor.
VATANDAŞ NE DİYOR?
Bu konuda sokağın nabzını tutan Hakimiyet Haber Merkezi, açıklamaların sokağa nasıl yansıdığını ölçtü. Vatandaşın enflasyon rakamlarına ve Bakan Şimşek’in açıklamalarına temkinli yaklaştığı, çok zorlu şartlarla baş başa kalan özellikle dar gelirli ve emekli kesimlerinin henüz tam manasıyla bir güven duygusu yakalayamadığı en net tespit. Özellikle gıda, et ve kira konusunda çok sıkıntı yaşadıklarını belirten vatandaşların en büyük beklentisi ise bu zorlu sürecin bir tek onlara yüklenmemesi yönünde.
DEZENFLASYON NEDİR?
Dezenflasyon; fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında düşen enflasyon sürecini ifade eder. (Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Terimler Sözlüğü)