EN 'HOŞ' ÜZÜMÜN HASADI BAŞLADI
Keban Barajı'nın kenarında bulunan, toprak ve iklim yapısı üzüm yetiştiriciliğine uygun olan merkeze bağlı köyde, başta Ağın, Şilfoni, Öküzgözü, Köhn&uum
Keban Barajı'nın kenarında bulunan, toprak ve iklim yapısı üzüm yetiştiriciliğine uygun olan merkeze bağlı köyde, başta Ağın, Şilfoni, Öküzgözü, Köhnü ve kırmızı olmak üzere birçok tür yetiştiriliyor.
Bağları ile tanınan köyde, asırlardır üzüm yetiştiriciliği yapan üreticiler, bağ bozumunun başlamasıyla gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. İşçiler tarafından toplanan üzümler, Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyor.
Dayanıklı olduğu için kasım ayı sonuna kadar hasadı yapılarak sofraları tatlandıran bu lezzetin yetiştirildiği üzüm bağları, yağmurdan etkilenmemesi için bu süre zarfında brandayla kapatılıyor.
60 BİN TON ÜZÜM ÜRETİLİYOR
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan yaptığı açıklamada, Hoş köyü üzümünün sofralarda yer almaya başladığını söyledi.
Uzun zamandır köyde üzüm yetiştiriciliği yapıldığını belirten Karahan, "Oradaki insanlarımız özellikle Hoş köyü ve civarındaki köylerimizin tamamı, geçimlerinin büyük bir bölümünü üzümden sağlıyor." dedi.
Hoş köyünün ekolojik anlamda uygun olmasının üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağladığını ifade eden Karahan, şöyle konuştu:"Toprak yapımız ve iklim ciddi manada üzüm yetiştiriciliğine uygun. Özellikle coğrafik olarak yön itibariyle de uygun olması tercih konusu olmuş. Hoş köyü ve civar köylerde yaklaşık 35 bin dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradaki verimin yüksekliğinden dolayı da yıllık yaklaşık 60 bin ton civarında üzüm üretiyoruz. Tabii ki bu ürettiğimiz Hoş üzümü özellikle dayanıklılığıyla, albenisiyle ve iri salkımlı olması sebebiyle bütün Türkiye sofralarında her yıl olduğu gibi bu yıl da yerinin almıştır. Diğer bir özelliği, özellikle Hoş köyü civarında yetiştirdiğimiz üzümün dayanıklı olması, üzümün artık bittiği dönemlerde piyasaya çıkması. Bu da üreticiye ciddi manada bir katma değer, bir karlılık sağlıyor. Aynı zamanda sofralarda üzümün daha uzun süreli yer almasına vesile oluyor."
"TADI DA AROMASI DA ÇOK GÜZEL"
Köyde üzüm üreticiliği yapan Mehmet Gül de yaklaşık 20 dönüm bağı olduğunu dile getirdi. Köyde asırlardır bu işin yapıldığını anımsatan Gül, talep yoğunluğundan dolayı son yıllarda bağlarda yaşanan artışla köyün daha da güzelleştiğini söyledi.
Cins olarak çok çeşit üzüm yetiştirdiklerini kaydeden Gül, "Satış olarak da Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Türkiye'nin her tarafına üzümlerimiz gider. Tadı da aroması da çok güzel. Yiyen bir daha gelir, bir daha alır." diye konuştu.
40 YILDIR ÜZÜM YETİŞTİRİYOR
Üzüm üreticisi Hüseyin Tarkuş ise 40 yıldır bu işi yaptığını ve yaklaşık 100 dönüm üzüm bağı olduğunu anlattı.
Çok kaliteli ve tatlı üzümleri olduğunu vurgulayan Tarkuş, iklim koşullarına bağlı olarak kasım sonuna kadar hasadın devam ettiğini aktardı. Tarkuş, "Hasadımız don olana kadar devam ediyor. Yağmura karşı bağların üstüne branda çekiyoruz. Kasıma kadar üzümümüz bulunuyor." dedi.